Kleinste brouwerij van het land brouwt het bitterste bier van het land

Hove

Microbrouwerij De Keukenbrouwers uit Hove bestaat 1 jaar. In het eerste jaar slaagden Koen en Jan erin 12 verschillende bieren te brouwen die zeer gesmaakt worden door de steeds groter wordende groep van craftbier liefhebbers.
Micro mag je letterlijk nemen want de brouwerij meet 3 op 6 meter en alles wordt met de hand gebrouwen en gebotteld.
Volgende week vrijdag lanceren ze : “Hip Hop Extreme IPA”, het bitterste bier van België met een bitterheid van 170 IBU. IBU is de International Bitterness Unit en geeft aan hoe bitter een bier is. Een pils bier heeft een bitterheid van slechts 20 IBU.
Onze bieren hadden tot hiertoe vaak een bitterheid van rond de 60 maar voor de gelegenheid gaan we eens over de top.
Bier maak je bitter door hop mee te koken tijdens het brouwen. Voor onze Extreme IPA gebruiken we 24 gram hop per liter. De hop is niet enkel toegevoegd bij de start van het koken, maar ook op het einde en tijdens het vergisten, dryhopping genoemd. Dit maakt dat het bier niet enkel extreem bitter is, maar ook een echte smaakbom met veel aroma’s.

Seefbier
Commerciële bieren hebben vaak een zeer vlakke smaakt die zeker niet te bitter of zelf eerder zoet is. Zo bereikt men de meeste mensen en het is goedkoper om te maken want hop is tegenwoordig duur.
Craftbierbrouwers gaan voor echtheid, brouwen hun bieren zelf en zoeken vaak de grenzen op in de verschillende stijlen. We kenden al de bitterheid van een IPA maar nu gaan we er iets over. De Keukenbrouwers hebben ook geen geheimen, ze delen al hun recepten op de website en via een webcam kan je in de brouwerij kijken.

Wil je dit bier proeven kom dan naar de lancering op vrijdag 29 april 21 uur in café “Bahnhove” (oud stationsgebouw Hove) of naar onze brouwerij opendeurdag op zondag 26 juni.

www.dekeukenbrouwers.be – www.facebook.com/brouwer

Schol,
Jan en Koen

 

Foto’s © Reporters.