De Pallietertunnel onder het kruispunt van de Lierse Ring (R16) met de Mechelsesteenwegh (N14) is officieel geopend. Vlaams minister van Mobiliteit en openbare werken Ben Weyts (N-VA), het stadsbestuur van Lier en enkele Liersenaars die de naam voor de tunnel kozen, onthulden het naambord van de nieuwe tunnel. Vanaf maandag 18 april kan het verkeer voor het eerst door de Pallietertunnel rijden. “Met deze tunnel wordt een gevaarlijk kruispunt en een zwart punt in Lier veel veiliger gemaakt” zegt minister Weyts.

Oplossing voor zeer gevaarlijk kruispunt

Het kruispunt van de Lierse Ring en de Mechelsesteenweg stond bekend als een zeer gevaarlijk kruispunt waar geregeld ongevallen gebeurden. De Vlaamse charmezanger Louis Neefs en zijn vrouw Liliane kwamen op kerstdag 25 december 1980, op 43-jarige leeftijd, om het leven bij een verkeersongeval op dit kruispunt. Hun toen 15-jarige zoon Günther geraakte er zwaargewond.

In augustus 2014 begonnen de werken om het kruispunt veiliger en vlotter te maken. Onder de Mechelsesteenweg werd een tunnel gebouwd en bovengronds werd een overzichtelijk kruispunt aangelegd met verkeerslichten. “De nieuwe tunnel verbetert de verkeerssituatie fors : het verkeer wordt vlotter en veiliger. Doorgaand verkeer op de Ring kan altijd vlot doorrijden en het verkeer op de Mechelsesteenweg zal minder lang moeten wachten. Fietsers en voetgangers steken veiliger over. Het heeft voeten in de aarde gehad, maar we kunnen dit zwarte punt eindelijk van de lijst schrappen”, aldus een tevreden minister Ben Weyts. De minister verwijst steeds naar het dodelijk verkeersongeval van Louis Neefs in 1980. Toen was de minister een 10-jarige knaap.

Het Vlaams Gewest investeerde juist 7,9 miljoen euro in dit project.

Unieke kijk in Pallietertunnel

Het is overigens de Lierenaar die zelf de naam voor de tunnel gekozen heeft en enkele van de gelukkige winnaars kregen de eer om samen met de minister en het stadsbestuur de nieuwe tunnelnaam te onthullen.

Daarna was het aan het grote publiek om een kijkje te nemen naar het bouwwerk waar zo lang aan gewerkt is. Honderden Lierenaars en mensen uit de regio namen hieraan deel. Heel de namiddag was er intense beweging. Het stadsbestuur zorgde ook voor de nodige hapjes en drankjes voor de aanwezigen. Je kon een rondje maken door de tunnel, je vergapen aan een timelapse-filmpje van de werken, maar ook uitgedost in werfkledij een ‘werfie’ nemen met de tunnel op de achtergrond of met stoepkrijt zelf een kleurtje geven aan de tunnel. Een unieke kans voordat in de loop van de avond de tunnel werd vrijgegeven aan de automobilisten.

P1020564
Liesje Claes

Volgende fase werkzaamheden

De opening van de Pallietertunnel zal een belangrijke verbetering betekenen voor de verkeerssituatie in Lier, maar de hinder is nog niet voorbij. Er moet immers nog gewerkt worden aan het kruispunt op het tunneldak en aan de parallelwegen. Het kruispunt wordt afgewerkt in de week van 18 april, wat betekent dat het tot 25 april is afgesloten voor het verkeer. Dat zal nog voor de nodige hinder zorgen. Vanaf maandag 25 april gaat het kruispunt open en worden de parallelwegen aangelegd. Die werken beginnen eerst aan de westzijde van het kruispunt (kant Antwerpen) en gaan vanaf eind juni voort aan de kant Berlaar. Voor meer informatie over de verkeerssituatie tijdens deze werken kan u terecht op www.wegenenverkeer.be/lier . Tegen het najaar 2016 zal de volledige herinrichting klaar zijn.

Technische fiche bouw Pallietertunnel Lier

Gesloten tunnelsectie

–       63 meter lang

–       12 meter breed

–       7 meter diep

–       Vrije hoogte 5 meter

–       1.125 m3 beton

–       28.125 kg staalvezels

–       295 ton staal

Open tunnelsectie

–       362 meter lang

–       12 meter breed

–       1.310 m3 beton

–       32.750 kg staalvezels

–       338.500 kg staal

Hele tunnel

–       Afgevoerde grond : 35.000 m3

–       Beton : 7.120 m3

–       Staal : 820 ton.

P1020580

De naamgeving van de tunnel

Op donderdag 4 februari jl. startte de campagne voor de naamgeving van de tunnel via een oproep in de pers, sites, de sociale media, 3.000 postkaarten, enz … . Er kwamen 1.500 inzendingen binnen met 230 naamvoorstellen. De jury koos de drie beste : Gommertunnel, Van Boeckeltunnel, Pallietertunnel. Meer dan 1.000 Lierenaars kozen voor de Pallietertunnel. Eén van de winnaars, Liesje Claes, was ook aanwezig en had de eer om de tunnel als eerste mee in te wandelen.

 

Toespraak burgemeester Lier bij opening Pallietertunnel

“Mijnheer de Minister,

Mijnheer de Volksvertegenwoordiger,

Collega’s uit het Schepencollege, de gemeenteraad en de OCMW-raad,

Beste medeburgers,

Tot enkele maanden geleden stonden we hierboven op één van de zwarte punten in het Vlaamse wegennet. Al lang eigenlijk was het duidelijk dat een oplossing absoluut noodzakelijk was.

En zoals gewoonlijk in dergelijke gevallen werden er verschillende opties onderzocht en  werden er verschillende plannen gemaakt. Maar evenzeer stuitte men op moeilijkheden van verschillende aard : er waren de onteigeningsmoeilijkheden en er waren de financiële beperkingen van de overheid.

Vandaag staan we onder dit zwart punt in een gloednieuwe tunnel. De realisatie ervan heeft uiteraard tijd in beslag genomen en verkeershinder met zich meegebracht, niet in het minst omdat de aanleg ervan omleidingswegen noodzakelijk maakte die naargelang de werken vorderden moesten aangepast worden. Een lange moeilijke periode dus om uiteindelijk tot een mooi en efficiënt resultaat te komen.

Deze nieuwe tunnel zal een volledig nieuwe situatie creëren op onze ring en het doorgaand verkeer veel vlotter doen verlopen. De tunnel zal ook maken dat doorgaand verkeer dat niet in het centrum moet zijn het centrum zal vermijden en de mobiliteit  in onze binnenstad zal verbeteren voor diegenen die er wel degelijk een bestemming hebben en er uiteraard welkom zijn en blijven; een dubbele winst dus.

Bij deze plechtigheid wens ik in de eerste plaats de buurtbewoners te danken voor het geduld dat zij hebben opgebracht om de overlast te verwerken tijdens de werken en de soms moeilijke bereikbaarheid van hun woningen; hetzelfde geldt uiteraard voor de handelszaken en bedrijven in de buurt die soms heel moeilijk bereikbaar waren en economische schade leden. Mijn dank ook aan de ontwerpers, de aannemers, onze stadsdiensten waaronder Openbare Werken,, de verkeersdienst en de politie voor hun constante inspanningen om alles in goede banen te leiden.

Vandaag kunnen we feesten voor deze nieuwe tunnel. En weer gaat mijn dank naar de handelaars en bedrijven in de buurt die zich hiervoor actief hebben ingezet samen met onze dienst Economie; zij gaven een Tunnelkrantje uit, en de meeste houden vandaag een Open-deur-dag.

Omdat het stadsbestuur zo veel belang hecht aan deze tunnel hebben we ook de ganse bevolking hierbij willen betrekken en hebben we iedereen de kans gegeven om de naam van de nieuwe tunnel te kiezen. De overgrote meerderheid koos voor PALLIETERTUNNEL.  Zeker niet ongepast in het jaar waarin de Stad Lier de 100°verjaardag van de eerste uitgave van de roman Pallieter van onze Felix Timmermans viert. Straks zullen de namen bekend gemaakt worden van de 3 gelukkige winnaars die werden uitgeloot en zal het naambord worden onthuld.

Nadien maken we een korte wandeling door de tunnel en kan iedereen die het wenst tot 15u de tunnel bezoeken , genietend van de animatie voor jong en oud.

Maandag dan gaat de tunnel definitief open voor het verkeer.

De volgende weken volgt dan nog de afwerking van het kruispunt bovenop de tunnel. Dat zal onvermijdelijk opnieuw zorgen voor hinder. Maar dat is dan de laatste fase van deze “operatie”. Een operatie die de patiënt, zoals altijd gezonder maakt. In dit geval zijn dat de vlotte verkeerscirculatie op de ring, en de mobiliteit rond en in onze stad.

Tot slot nog een woordje aan Minister Ben Weyts. Vooreerst dank voor de realisatie van deze tunnel en zijn aanwezigheid . Ik zou de Minister wel willen herinneren aan het feit dat deze tunnel slechts één deel was van het oorspronkelijke plan om ook de andere kruispunten op onze ring te ondertunnelen. Maar misschien moeten we hiervoor wachten op betere tijden. Hoop doet leven, nietwaar ?”

Frank Boogaerts

Burgemeester Lier

P1020558

Foto’s © Gazet van Hove.