Binnen 2,5 jaar zitten we volop in de campagne van de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Onze gemeentelijke politici (en kandidaat-politici) zullen weer massaal alle Hovese culturele en sportieve manifestaties aflopen om zich te laten zien en zeggen “hoe belangrijk zij voor Hove wel zijn en wat zij allemaal gaan veranderen”. Onze brievenbussen zullen ook weer meer propagandafolders te verwerken krijgen.

Ook via de digitale kanalen zullen onze gemeentelijke politici zich kenbaar maken.

Verkiezingsborden Hove

We gingen eens kijken hoe het vandaag staat met de digitale ‘stand van zaken’ van onze gemeentelijke politieke partijen. Hiervoor gingen we eens een kijkje nemen op onze gemeentelijke webstek Hove.be / verenigingen / politieke partijen.

Vooreerst stellen we vast dat er zich tien (10) politieke clubs aanbieden, terwijl er slechts vier (4) fracties in de Hovese gemeenteraad zetelen en er bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 maar vijf (5) lijsten kandidaten indienden. Het Vlaams Belang behaalde toen geen zetel.

Wie kwamen we zoal tegen op het digitale web in Hove ? : (in dezelfde alfabetische volgorde van het web)

CD&V Hove

“Doel : CD&V-Hove wil plaatselijk een eigentijdse christendemocratische volkspartij zijn die voorrang geeft aan mensen en aan de samenleving. Samen met leden, bestuursleden, mandatarissen en in overleg en afstemming met arrondissementeel en nationaal bestuur wenst CD&V-Hove een verdere verantwoordelijke invulling te geven aan haar politieke opdracht. Blijvend meebouwen aan een kwaliteitsvol en realistisch lokaal gemeentelijk beleid staat hierbij voorop.”

Er staat een verwijzing naar de gegevens van afdelingsvoorzitter Wim Bollaert en de webstek van CD&V Hove. Hier vinden we wat informatie over de lokale werking, standpunten, wie is wie, het federaal regeerakkoord, verwijzingen naar andere CD&V-sites en enkele fotoverslagen. De laatste vermelde Nieuwjaarsreceptie is die van 2013. Ondertussen zijn er al wat extra CD&V-recepties geweest maar die ontbreken. Tijd om aan te vullen.

Men heeft ook een FB-pagina (Fan van Hove) waar er geregeld aanvullingen plaatsvinden.

Algemeen kunnen we stellen dat mensen die iets willen te weten komen over CD&V Hove globaal gezien wel de nodige info vinden via de digitale kanalen.

Verkiezingsborden Hove

Fan van Hove

“Kartel CD&V-Open VLD”

Dit is de constructie van CD&V Hove, O-VLD Hove en enkele onafhankelijken. Onder deze naam trok men in 2012 naar de gemeenteraadsverkiezingen. De contactpersoon is hier weer CD&V-afdelingsvoorzitter Wim Bollaert. Men verwijst naar dezelfde FB-pagina als CD&V Hove.

Een contactadres van iemand van O-VLD zou niet misstaan. Nu zijn de ‘klassieke liberalen’ in deze constructie onzichtbaar.

cd&v en vld fan van hove

Groen!

“Groen! Hove engageert zich voor een bruisend Hove dat ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig is. Groen! Hove doet dit vanuit een democratische basishouding en met de nadruk op internationale solidariteit en een eerlijke wereldhandel. Elke Hovenaar die mee wil bouwen aan een groenere gemeente én wereld is van harte welkom!”

Er is een verwijzing naar de nationale webstek en verder staan de gegevens erin van de plaatselijke afdelingsvoorzitter Diederik Vandendriessche en afdelingssecretaris Hilde Van Driessche, beiden gemeenteraadslid in Hove. Cumul van mandaten !

Over info over Hove is het ver zoeken …

Groen Hove heeft ook geen Facebookpagina.

Groen! Hove maakt in Hove deel uit van de groen-linkse constructie ‘Hove Beweegt’.

Voor een basis-democratische partij is het geleverde resultaat zeer ondermaats.

Hilde Vandriessche
Hilde Vandriessche

 

Hove Beweegt

“Doel : initiatief voor politieke vernieuwing.

Een politieke beweging voor alle Hovenaars; gedragen door onafhankelijken, groen en sp-a.

Alle info : www.hovebeweegt.be en via onze facebookpagina

e-mailadres : hove.beweegt@skynet.be

Voorzitter Hove Beweegt vzw : Dirk Arts, Mimosastraat 8 2540 Hove

Secretaris : Joost van Deuren

Penningmeester : Ritje Nuyts”

Hove Beweegt is een groen-linkse constructie sedert 1994 bestaande uit Groen (voorheen Agalev), Sp-a (SP), even Spirit en onafhankelijken.

Op hun webstek staat voldoende informatie maar deze is niet steeds actueel. Laatste berichten soms maanden oud.

Het is ook niet duidelijk wie van het bestuur tot welke strekking behoort ? Hun FB-pagina is actueler maar ze kopiëren veel van andere sites (vnl. kranten). Ze hebben ook een e-nieuwsbrief voor de fans.

hove beweegt groepsfoto

Jong CD&V

“Doel : de christen-democratische jongerenbeweging voor een meer rechtvaardige maatschappij. Politieke vernieuwing, totale ontplooiing van elke mens en algemeen welzijn bevorderen.”

Verder staat er een webstek van de nationale volwassenpartij en de gegevens van de plaatselijke voorzitster Nora Karaica. Hoeveel mensen maken in Hove deel uit van deze club ?

 

N-VA afdeling Hove

“De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) ijvert in Vlaanderen voor een humanitair nationalisme voor de 21ste eeuw, los van drukkingsgroepen, zuilen of financiële machten, verdedigt de N-VA het algemeen Vlaams belang. In haar streven naar beter bestuur en meer democratie, met openheid voor internationale samenwerking, kiest N-VA voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen, lidstaat van een democratische Europese Unie.”

Verder is er nog een verwijzing naar de nationale webstek van de partij. In Hove geeft men twee contactadressen op : van afdelingsvoorzitter Didier Thys en van afdelingssecretaris Walter Witvrouwen. Deze laatste is sedert enkele weken niet meer politiek actief en nam ontslag uit al zijn functies binnen de partij. Dringend aanpassen.

Deze afdeling heeft ook nog een FB-pagina. Daar staan enkele actuelere berichten op.

Maar gelet op het feit dan de N-VA is Hove in het uitvoerend bestuur zit en de burgemeester levert, is het nieuws dat ze geven maar aan de zuinige kant. Kan veel beter !

Verkiezingsborden Hove

Open VLD

“Doel : politieke vereniging die de liberale en democratische waarden uitdraagt.”

Er is een webstek van de afdeling met niet erg actueel nieuws. Sommige berichten zijn al jaren oud nieuws.

Als voorzitter/ contactpersoon wordt gewezen gemeenteraadslid Thomas De Boe opgegeven. Deze persoon woont reeds geruime tijd in Zandhoven. Heeft de O-VLD geen mensen meer in Hove ? We vonden geen FB-pagina van deze afdeling.

De O-VLD Hove maakt deel uit van het kartel ‘Fan van Hove’. De vier verkozen gemeenteraadsleden maken allen deel uit van CD&V Hove. Enkel in de OCMW-raad heeft O-VLD één mandataris op de negen. We hebben de indruk dat in dit kartel bijna alle werk en investeringen (pamfletten) gebeuren door en op kosten van CD&V Hove.

Verkiezingsborden Hove

pH7 – Positief Hove

“Doel : de beweging pHove7 wil als positieve partner actief deelnemen aan het Hovese socio-culturele gemeenschapsleven in al zijn gekleurde facetten. Met een open en constructieve visie mee-denken en mee-doen met alle verenigingen, groepen en personen die het waardevol achten dat Hove een hechte dorpsgemeenschap is en blijft.”

Deze lokale partij is de samenvoeging van een afscheuring van de toenmalige CVP in 1994 (Hovan – Hove anders) met een afscheuring van de toenmalige VLD in 2006 en aangevuld met wat onafhankelijken of politieke avonturiers die al ergens anders een poging deden om verkozen te geraken. Politieke tegenstrevers verwijten pH7 een gebrek aan duidelijke politieke ideologie.

Ze hebben een webstek waar wel wat informatie op staat, maar meestal al een tijdje gedateerd .

Men heeft ook een FB-pagina met meestal vrij oud nieuws.

Als lokale beleidspartij (twee schepenen en de OCMW-voorzitter) is hun informatiebeleid ondermaats, net als hun coalitiepartners. De schepen van informatie is Guy Wollants (pH7). Heeft hij wel voldoende tijd om naast zijn drukke beroepsloopbaan zich volledig voor zijn politiek mandaat in te zetten ?

Hun afdelingsvoorzitter en -secretaris zijn beiden ook gemeenteraadslid. Cumul van mandaten !? Is dit politieke vernieuwing ?

Verkiezingen 2014

SP-A

“Doel : opbouwen van een democratisch socialistische samenleving in Vlaanderen.”

Er is een verwijzing naar de nationale partijwebstek. Men heeft een lokale webstek voor de vorm. Er staat enkel nationaal partijnieuws op. Als contactpersoon in Hove fungeert oud-gemeenteraadslid en oud-OCMW-voorzitter Guy Goyvaerts. Betrokkene gaf enkele maanden geleden zijn OCMW-zitje door aan een coalitie-genote binnen Hove Beweegt.

Deze afdeling maakt deel uit van de plaatselijke groen-linkse constructie Hove Beweegt. Men kan zich de vraag stellen of de SP-a in Hove nog over voldoende mensen beschikt om een volwaardige afdeling draaiende te houden ? Alles draait blijkbaar op één gepensioneerde man …

Men beschikt ook niet over een FB-pagina.

Verkiezingsborden Hove
niet aanwezig in Hove

Vlaams Belang Hove

“Het Vlaams Belang is een Vlaams-nationalistische partij die streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid omdat dit de beste garantie is om een goed beleid te kunnen voeren en onze welvaart en ons welzijn veilig te stellen. De nationalistische visie van de partij is gericht op samenhorigheid en solidariteit. Vlaams Belang wil ervoor zorgen dat elke Vlaming in zekere mate kan meegenieten van onze welvaart en in elk geval een menswaardig bestaan kan leiden.”

Deze partij nam met een zeer onvolledige lijst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 maar behaalde geen verkozene.

Als contactpersoon staat nog steeds gewezen gemeenteraadslid Chris Schwagten opgegeven. Deze persoon is evenwel niet meer politiek actief.

Men heeft een lokale webstek waarop wat algemene nieuwsmededelingen staan, vaak reeds lang gedateerd. Weinig of geen lokaal nieuws.

Men heeft een zeer summiere FB-pagina met nieuws van reeds enkele jaren oud.

Heeft het Vlaams Belang in Hove voldoende politiek geschoolde mensen om een afdeling te runnen ?

Verkiezingsborden Hove

Algemeen besluit :

Buiten enkele uitzonderingen is communicatie naar de Hovenaars toe geen prioriteit voor de meeste politieke partijen/ -constructies in Hove.

Een communicatiebeleid is dagelijks bij te houden en aan te vullen. Men moet natuurlijk beschikken over de nodige bekwame mensen …

Politieke partijen krijgen via de overheid genoeg financiële middelen om een degelijk communicatiebeleid uit te bouwen. Blijkbaar is dit op lokaal vlak niet prioritair, alvast niet in Hove.

Het communicatiebeleid van de Hovese politieke partijen / -constructies is grotendeels benedenmaats. Voor een gemeente bestaande uit meestal hogere sociale klassen en intelligente mensen moet dit veel beter kunnen ! Aan de politieke partijen om dit te bewijzen !

Verkiezingen 2014

Foto’s © Gazet van Hove