HOVE

Op donderdagavond 4 februari jl. verzamelden een dertigtal geïnteresseerden in zaal “De Markgraaf” voor de jaarlijkse algemene vergadering en nieuwjaarsreceptie van AROS. Dit was ook het ogenblik om enkele projecten uit Hove in de kijker te zetten, nl.

– Hovese Planvrijwilligers en Planouders Ingrid Van Hamme en Linda Raes : project ‘Preventie en terugdringen kinderarbeid in Bolivia;

Leentje De Bruyne, oprichtster van Dreamz India Projecten (DIP) vzw : project ‘Uitbouw gemeenschapscentrum ACC in India’.

Aansluitend was er de receptie aangeboden door de fair-trade-trekkersgroep Hove. Wat opviel was dat er geen enkel gemeentemandataris aanwezig was van het groen-linkse Hove Beweegt, noch van ‘Fan van Hove’ …

 

Toespraak van AROS-voorzitter Lukas Jansen :

“Welkom, burgemeester, heren schepen en OCMW-voorzitter, de heer voorzitter van de gemeenteraad en gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van andere gemeenten, waarbij hun en onze GROS-AROS bestuursleden en leden, pers en oprechte dank aan onze fair-trade trekkersgroep voor het verzorgen van deze avond met receptie.

Enkele afspraken :

–       Na de voorstelling van de projecten zal er een receptie zijn. De zaal sluit om 23.00u. Mag ik daarom vragen de zaal rond 22.45u. te verlaten zodat de fairtrekkersgroep en AROS-bestuursleden de zaal rustig kunnen opruimen.

–       De Hovese Planvrijwilligers en Plan-ouders (het eerste project) en het tweede project door mevrouw De Bruyne krijgen elk 30 minuten spreektijd. U mag en krijgt 10 minuten tijd om bijkomende vragen te stellen. Tijdens de receptie mag u hen natuurlijk ook nog vragen stellen.

Spijtig genoeg hebben we sinds vorige zomer afscheid moeten nemen en gaan nemen van enkele actieve medewerkers van onze AROS-groep. Mijn aandacht gaat hier vooral naar Maria-Madeleine Franck van SAWES die overleden is op 10 juni 2015. Twee jaar geleden heeft zij nog hier op deze plaats haar project voorgesteld.

Dank zij onze fair trade trekkersgroep is onze gemeente nu een fair-trade gemeente. Men mag hierbij de inzet van schepen Van Couwenberghe en onze twee gemeenteambtenaren niet vergeten. De start om fair-trade gemeente is reeds begonnen bij het vorige Aros-bestuur en zijn schepen. Mogen we ze allen een groot applaus geven. Dit betekent dat Hove en haar bewoners eerlijke handel een warm hart toedragen om deze titel te verdienen.

a)    In alle gemeentelijke gebouwen drinkt men nu fair-trade koffie en –thee. De fair-trade trekkersgroep promoot ook regelmatig bij bewoenrs en personeelsleden over fair-trade producten.

b)    Winkels en horecazaken verkopen minstens 2 fair-trade producten.

c)    Hovese scholen en bedrijven en organisaties gebruiken fair-trade producten tijdens hun activiteiten.

d)    Op de Zomerendfeesten en de Winterfair zijn twee plaatsen waarbij de fair-trade producten op regelmatige wijze in de kijker worden gezet.

e)    De trekkersgroep organiseert activiteiten en zorgt voor een jaarlijkse beoordeling van de gemeente, zo blijft Hove ook in de toekomst een fair-trade gemeente.

f)     Bij de gemeentelijke duurzaamheidsambtenaar kan je het boekje met twee fietslussen gratis verkrijgen. Hierbij wordt duurzame lokale voeding gepromoot. Op zondag 28 februari om 14.00u. wordt het officiële fair-trade label overhandigd, gevolgd door het verhaal “Watertanken” over vergeten groenten.

Maar laten we nu terugkeren naar de twee ontwikkelingsprojecten van deze avond. Personen of verenigingen uit Hove die bij een ontwikkelingsproject betrokken zijn, kunnen hiervoor bij de gemeente een subsidie aanvraag indienen. We spreken hierbij over zuidwerking.

Belangrijke voorwaarde hierbij zijn :

  1. Het project ligt in een ontwikkelingsland
  2. Het project wordt met en door de doelgroep en door de plaatselijke bevolking opgezet en is gericht op overname door de plaatselijke bevolking
  3. Aantonen dat het project duurzame ontwikkeling beoogt en op duurzame wijze wordt georganiseerd.

Je denkt, ik of wij voldoen aan de voorwaarden en dien hiervoor een subsidieaanvraag in. Je vindt de nodige documenten op de gemeentelijke website (ontwikkelingssamenwerking). Meer info : e-mail : ontwikkelingssamenwerking@hove.be of tel. 03 / 460.33.10.

En nu geef ik het woord aan onze Hovese Planvrijwilligers en Planouders Ingrid Vanhamme en Joke Janssens.

a)    Planproject “Preventie en terugdringen kinderarbeid in Bolivia”

b)    Leentje De Bruyne, oprichter van Dreamz India Projecten. Een vierde pijlerproject : Uitbouw gemeenschapscentrum ARCC in India. “

 

 

Foto’s © Gazet van Hove