MORTSEL, BOECHOUT, REGIO

Aan alles komt blijkbaar een einde, ook aan historische winkels die veel mensen in onze regio reeds van kindsbeen kenden. Nu is het de beurt aan de bakkerijketen J. De Castro met vestigingen in Mortsel-Luithagen Antwerpsestraat (naast Agfa-Gevaert), in Mortsel-Dorp (Sint-Benedictusstraat), Boechout en recent een vestiging in Willebroek. In totaal verliezen 22 arbeiders en vier bedienden hun baan.

Bakkerijgroep J. De Castro werd in 1927 opgericht – de 90ste verjaardag zal dus niet plaatsvinden – als familiebedrijf. Het bedrijf telde op het hoogtepunt dertien bakkerijen in de Antwerpse regio met een goede 200 werknemers. ’s Zondagsmorgens moest men er aanschuiven voor de gekende lekkere pistolets.

De laatste familieleden De Castro verkochten vorig jaar al hun aandelen aan een investeerder die het bedrijf ‘weer op de kaart zou zetten’. Van die goede intenties kwam alvast niet veel in huis, want de sociale relaties met het personeel verslechterden zienderogen. De vakbonden moesten geregeld tussenkomen om zaken recht te trekken. Recentelijk werden reeds vier mensen ontslagen. Volgens de vakbonden ging de toestand er “van kwaad naar erger”. Sommige werknemers moeten nog veel achterstallig loon ontvangen. Op vrijdag 29 januari jl. beslisten de werknemers om niet meer aan het werk te gaan. Sindsdien zijn de handelszaken gesloten en hangt er een blad ‘Gesloten wegens vakbondsactie’. Woensdag jl. moesten de vakbonden om 6.00u. ’s morgens de 26 overgebleven werknemers op het voetpad uitleg geven over de situatie in het bedrijf. Ondertussen hebben de werknemers hun officiële ontslagbrief met de post ontvangen.

P1010918

Een globale doorstart via een nieuwe koper/investeerder is volgens de vakbonden vrij moeilijk, gezien de meestal verouderde installaties in de bakkerij.

De handelaars in Mortsel hebben het de laatste jaren niet makkelijk gehad door de vele werken en de moeilijke bereikbaarheid (files) van Mortsel.

Toch hopen velen, de burgemeester op kop, dat er snel een vervanger zal worden gevonden voor bakkerij De Castro. De inwoners van Mortsel-Dorp hebben nu geen enkele bakker meer in hun wijk. Bakkers worden stilaan een knelpuntenberoep.

P1010919

Foto’s © Gazet van Hove