HOVE

Zondag 31 januari 2016, voormiddag, zaal “De Markgraaf”, Kapelstraat

Er waren een vijftigtal aanwezigen, waaronder burgemeester Koen Volckaerts, schepen Gerda Lambrecht, de gemeenteraadsleden Arnold Herrebout en Veerle D’Haene (allen N-VA) en de OCMW-raadsleden Jan Wouters en Machteld Hofmans (beiden Ph7) en Reinilde Berben (N-VA). Van de andere politieke fracties (groen-links en Fan van Hove) was er niemand aanwezig, al kregen ze allen een uitnodiging. Gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) was wel verontschuldigd wegens op reis. Er was ook een vertegenwoordiger van DemocratiEdegem, misschien onze toekomstige “broedergemeente” …

Toespraak burgemeester Koen Volckaerts :

Beste Steven,

Of moet ik gewoon radio Frekwent zeggen. Want jij bent één en al de radio.

Toen je me vroeg om op de nieuwjaarsreceptie een woordje te plaatsen was ik enigszins sprakeloos. Ik wist niet waar te beginnen. Echter nadat je de historiek van de radio Frekwent op mijn vraag aangaf, wist ik wat te zeggen. Niet dat ik deze ga hervertellen. Wel wat er achter zit. Van het begin af in 1982 was het een roeping voor jou. Je bent begonnen zoals vele amateurzenders, maar na zovele tegenslagen sta je hier nog. Alleen door dat doorgedreven enthousiasme kan deze zender overleven.

Toen ik pas burgemeester was kwam je af met een probleem. Trouwens 1 van de velen die langskwamen. Je had juridische problemen en het voortbestaan van deze zender was of beter nog ‘is nog’ in gevaar. Ik heb dadelijk de nodige steun gegeven. Via politieke contacten getracht je echte steun te geven. Hopelijk zijn onze pogingen niet nodeloos. Ja, politiek kent ook zijn grenzen.

Anderzijds heb ik een man leren kennen die mijn respect verdient. Steven is altijd overal aanwezig. Weliswaar na enige tijd met hulp. Soms was het voor mij bijna als Jansen en Jansen. Maar Steven was er toch weeral bij. Deze steeds overal aanwezigheid in onze streek. Zuidrand is kenmerkend voor Radio Frekwent. Buiten een vlotte muziek die mij soms doet wegdromen naar mijn jeugd, zorgt radio Frekwent voor informatie in de eigen streek. Hier een straatfeest, daar een ongeval, verder een actie, soms ook een prettig “faites divers” ! Nieuws dat niet verschijnt in de grote kranten. Nieuws dat onze bewoners bijéén brengt. Zuidrandnieuws. Radio Frekwent is als het ware een intergemeentelijke zender. Een zender die de mensen samen brengt en de ganse tijd partijloos. Iets wat vele andere initiatieven niet kunnen zeggen. Dat zien we de laatste dagen zeer duidelijk.

Ik wil bij deze Steven, zijn ploeg hartelijk danken voor zijn belangloze inzet. Ik hoop dat onze middenstanders van de Zuidrand jullie rijkelijk sponsoren want een Hove, als thuisbasis mag ik Hove toch apart vernoemen (voor hen die iets anders zouden denken : de naam en gemeenschap Hove zal nooit of te nimmer verdwijnen). Deze rechten zijn niet te koop wat men ook placht te zeggen of schrijven, want Hove en de ganse Zuidrand heeft behoefte aan Radio Frekwent.

Steven, Radio Frekwent en de ganse ploeg het ga jullie goed in 2016 en veel langer”.

P1010878

Toespraken Radio Frekwent :

Steven :

…/…

“Eerst en vooral wensen wij van Lokale Radio Frekwent U en Uw familie een gezond, succesvol en gelukkig 2016 toe. Ik ben het niet gewoon van alleen ergens toe te komen, het is zelfs zo dat ze bij veel verenigingen in Hove ons Jansen en Jansen van Frekwent noemen omdat we altijd met 2 toekomen en op verplaatsing gaan. Dus zou het ongepast zijn dat ik jullie vandaag alleen te woord sta. En het is niet Jansen en Jansen, maar het zijn Vanden Broecke en Mostmans of op de radio Bert De Grote Onbekende en Steven Van Vlaanderen. Dus Bert kom er even bij aub ? Wij verwelkomen ook de heer Joseph Mostmans. Ere voorzitter en oprichter van uw lokale Radio in 1982 en dus mijn grote voorbeeld. Destijds Radio Flash en nu dus Radio Frekwent. Mag ik een applaus voor onze ere voorzitter en de man die ons al die jaren tot 2009 in leven heeft gehouden.”

P1010879

Bert :

“Toen we in 2009 gingen samenwerken met een ketenradio door het afnemen van onze financiële middelen en de erg mooie beloftes van deze ketenradio (tussen haakjes de naam van deze radio zal ik vandaag niet noemen en U zal begrijpen waarom), dus toen we met hen in zee gingen hadden we nooit kunnen denken dat deze ons nu 6 jaar later nog altijd parten zou spelen en ze maar op één ding uit zijn en dat is het wegkapen van onze vergunning en frekwentie en het stoppen van de lokale binding waar destijds de lokale radio toch voor in het leven geroepen is. En laten we erbij zeggen dat ze dit doen op een erg lage en bij momenten bedriegelijke manier. In de nabije toekomst hopen we juridisch tot een oplossing te komen. Wij beloven alvast om de lokale radio van de zuidrand te blijven verdedigen tegen deze indringers tot het laatste moment.”

P1010881

Steven :

“Even terugblikken op het succesvolle voorbije jaar voor Radio Frekwent. Ondanks het feit dat andere radio’s op ons neerkijken en ons een klein radiostationnetje noemen, kregen we toch samenwerkingsvoorstellen van deze zogenaamde grote radio’s. Op een rijtje ? Randstad FM, Hitradio FM, Antwerpen FM, Topradio en destijds OH zo grote Radio Antigoon. Toch eigenaardig dat deze zo grote radiostations die ons aanzien als klein en niet leefbaar ons die voorstellen dan doen. Wij kunnen met opgeheven hoofd en fier zeggen dat we na onze verbreking in 2013 met de ketenradio nog altijd bestaan, geen schulden hebben en mooi en netjes zelfstandig kunnen werken. Dus samenwerken ? Neen bedankt. We hebben genoeg geleerd uit het verleden. Wij danken uiteraard onze sponsors en adverteerders voor hun vertrouwen in ons en sommigen zijn er al bij van in het begin in 2013. Zonder hen is uw lokale radio echt niet mogelijk. Een gemeende dank naar deze mensen toe.”

P1010880

Bert :

“2016 wordt voor ons een zeer zwaar jaar en we staan voor vreselijke uitdagingen.

  1. Kunnen we blijven overleven op FM als lokale radio of worden we gedwongen tot internet radio.
  2. Ons “X” heeft sinds kort te horen gekregen dat ze zwaar ziek is en ze moet noodgedwongen een stap terugzetten. Vinden we iemand om haar taken voor een stuk over te nemen ?
  3. Kunnen we blijven rekenen op onze adverteerders ? Want zij houden mee onze radio in leven.

Misschien als afsluiting nog een bedankje aan enkele mensen die hier aanwezig zijn : Oswald van de handelarenvereniging VANK om ons te introduceren in de gemeente Kontich.

De mensen van Hove Sport waar onze zender en antennes staan en waar we altijd welkom zijn en ons altijd een beetje thuis voelen. Onze contactpersonen bij de gemeenten voor het doorsturen van alle informatie. En de aanwezige media Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Hove en ’t Periodiekske willen we graag bedanken voor de toffe samenwerking.

Moge 2016 voor jullie allemaal een schitterend jaar worden. Wij bedanken jullie graag voor de aandacht. De bar blijft open tot één uur . En laat ook de hapjes allemaal smaken. Bedankt.”

P1010868

 

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand 

Foto’s © Gazet van Hove.