De mogelijke fusies van gemeenten is een actueel politiek thema aan het worden. Zeker in onze kleine nog zelfstandige gemeente Hove. De Vlaamse Regering stimuleert gemeentebesturen om vrijwillig tot fusies over te gaan met buurgemeenten. Men wil komen tot gemeenten met een omvang van +/- 30.000 inwoners.

Alle politieke partijen hebben hun mening over de mogelijke fusies van gemeenten. Ook individuele politici hebben hierover een standpunt. Dit kan blijkbaar snel veranderen in de tijd. Op 16 juli 2014 tekenden we volgende woorden op uit de mond van Hove’s burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) in het artikel Nieuw debat over fusies van gemeenten : “Intergemeentelijke samenwerking in de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) of op het culinaire vlak “De Zuidrand, dat smaalt”, daar kunnen we mee leven. Maar het woord fusie staat niet in onze woordenboek. Als financieel zeer gezonde gemeente is Hove een zeer begeerde bruid. Ik voel dat er naar ons gelonkt wordt. Maar wij willen niet leeggezogen worden”.

Vandaag, anderhalf jaar later, luidt de mening van onze Hovese burgervader en zijn partij N-VA reeds duidelijk anders : “We zijn geen tegenstander van fusies. Intergemeentelijke samenwerking werkt niet in de praktijk.” (Koen Volckaerts op debat Beweging.net, Hove, 12/12/2015).

P1010365
Koen Volckaerts op debat van Beweging.net

Burgemeester Koen Volckaerts liet al meermaals uitschijnen – recent nog in Gazet van Antwerpen – geen tegenstander van een fusie van Hove met een buurgemeente te zijn. Zijn partijgenoot en burgemeester van Edegem, de heer Koen Metsu, sprak zich al duidelijk positief uit op de regionale TV-zender ATV (31/12/15) over een mogelijke fusie van Edegem met Hove.

Werden binnen de strak georganiseerde N-VA de politieke neuzen in dezelfde richting gezet ? Liepen onafhankelijk denkende burgemeesters in de weg van de Vlaamse N-VA-ministers, hun plannen en de nationale partijvoorzitter uit Antwerpen ? Of dwingen de (toekomstige) gemeentefinanciën een fusie op ? Deze vragen stellen is ze ook beantwoorden.

Wij zullen dit onderwerp ‘fusies van gemeenten’ eerstdaags nog meermaals aansnijden.

hove in de wereld cover

Vandaag is ons ‘Vlaamse’ Hove, de enigste zelfstandige gemeente ‘Hove’ van de 12 naamgenoten in de wereld ! Binnenkort behoort dit ook tot de geschiedenis ! Want Hove zal deze keer niet ontsnappen aan een nieuwe fusiegolf ! Een ‘politieke bocht’ maken is realistischer dan ‘met zijn kop tegen de muur blijven lopen’ zoals anderen in Hove blijkbaar van plan zijn te doen …

brochure VTBKultuur

 

Foto’s © Gazet van Hove.