Zondag 17 januari 2016, zaal “Da Capo”, 10.30u.

Gastspreker was minister van Financiën Johan Van Overtveldt, een ex-Hovenaar uit de Leon Dumortierstraat.

Vooraleer hij aan het woord kwam, gaf burgemeester Koen Volckaerts nog een toespraak, zie hierna.

P1010770

TOESPRAAK KOEN VOLCKAERTS :

“Geachte Heer Minister,

Beste collega’s en vrienden,

Geachte genodigden,

Met enige vreugde kan ik u meedelen dat wij, in het midden van de legislatuur, goed  op dreef zijn. Alle begin is moeilijk, ook voor ons was dat zo. Eerst de mensen en geplogenheden binnen het gemeentelijk bestuur leren kennen om daarna van start te gaan met de uitvoering van de overeengekomen beleidsintenties. En oh wonder, de mensen van de N-VA bleken van aanpakken te weten, wij, de mensen zonder ervaring. Onze aanwezigheid op de vloer, zowel bij de administratie als bij de organisaties, werpt zijn vruchten af. Nabijheid bij de burger loont.

De schrik zat er bij het vorige bestuur blijkbaar erg in. Het vorige bestuur nam in allerijl nog beslissingen waar wij nu nog de gevolgen van dragen. Wij hebben alles rustig aangepakt zonder revolutie. Maar wel met een kracht van verandering.

Heemkundige Kring De Markgraaf

We hebben de heemkundige kring een aangenaam onderkomen verschaft, de hekken-saga rond de kerk heeft geen vervolg gekregen, het werden ronde arduinen bollen. En de commentaren waren positief. De middenstand die vijandig tegenover ons stond, werd langzaam onze bondgenoot. En dit tot hun eigen tevredenheid.

De noodzakelijke ICT-aanpassingen, – hier mag ik van een revolutionaire omwenteling spreken -, voeren we binnen de administratie gestadig uit. We komen als het ware uit het stenen tijdperk, zo erg was het. Nu wijzigen we de gemeentelijke organisatie stapsgewijs, met flexibele implementatie. Deze wijziging moet, samen met de integratie van het OCMW tegen 2019 tot een optimalisatie van onze gemeentelijke diensten leiden. Als Hove op zichzelf wil blijven zal de efficiëntie moeten verhogen. Ook de uitvoerende diensten hebben vernieuwd materiaal gekregen, bv. een vrachtwagen met laadlift en een hoogtewerker. Allemaal de efficiëntie ten goede.

A. Rodenbachschool
Albrecht Rodenbachschool

De Rodenbachschool heeft uiteindelijk een nieuwe en hygiënische toiletruimte gekregen. Het water werd er jaarlijks met honderden kubieke meter doorgejaagd om de stank te verdrijven. Eindelijk een normaal waterverbruik. De school is ons dankbaar dat we hen ernstig nemen. Op ICT-gebied hebben we hen vernieuwde computers gegeven en elektronische borden.

De BKO werd uitgebouwd tot tevredenheid van zowel personeel als ouders. Het BSO kreeg nieuwe impulsen. De eerste realisaties worden uitgewerkt. En er komen er nog. De vochtmuren in de kinder- en jeugdbibliotheek, een probleem dat al 10 jaar bestaat, hebben wij uiteindelijk aangepakt.

Na maandenlange onderhandelingen met Boechout en bijkomende grondverwerving kan het park Frythout uitgewerkt worden. De plannen zijn goedgekeurd.

Frijthout-ingang

De voorbereiding van de Geelhandlaan loopt ten einde. De eerste stappen van de werken zijn begonnen. Deze laan zal terug een pareltje worden zoals het oorspronkelijk decreet voorzag. Rika De Backer heeft er indertijd een Erkend Dorpsgezicht van gemaakt en de richtlijnen waren zeer duidelijk. Door de jaren heen was deze laan een allegaartje van wijzigingen en verschillende aanplantingen geworden. Erfgoed (met name het hoofd van de afdeling dhr. De Borger ) was zeer verheugd dat wij het oorspronkelijke dorpszicht in ere wilden herstellen. Daarom de vlugge toestemming toen wij het roer omgooiden en een nieuw plan voorstelden. En bij een correcte vergelijking, – appelen moet je met appelen vergelijken – , blijven we erbij dat het merkelijk goedkoper en ook duurzamer is.

Geelhandlaan

De N-VA-burgemeesters van Kontich, Lint en Hove hebben met succes de heli-haven kunnen tegenhouden. Wie had dat ooit kunnen denken ? En dan de Zuidrand-dat-smaakt. Kijken we naar het vernieuwde elan op gebied van culturele activiteiten, waaronder de vernieuwde samenwerking met de Mago. Ondertussen zijn de eerste stappen genomen om het overgrote groengebied tussen Hove en Lint te vrijwaren van bebouwing, met enkel een kleine toegeving om de rest te vrijwaren. De moeite waard. Dat in samenwerking met OCMW Antwerpen, Natuurpunt, Kempens Landschap, de provincie Antwerpen en Hove.

uilenbos

Bij de intergemeentelijke samenwerking is er vooreerst onze politiezone Hekla, die door de oppositie onterecht onder vuur wordt genomen. Ze verbetert haar dienstverlening, ze zijn en ze zullen nog meer bereikbaar zijn. Met 4 mensen achter een bureau zitten is geen dienstverlening. Op straat moet de dienst uitgevoerd worden. Dat heten wij wijkwerking. Weet dat de woninginbraken (incl. pogingen)  voor Hove met 20% gedaald zijn in 2015, de effectieve inbraken zelfs met 25%, dank zij de vernieuwde aanpak. Dat is dienstverlening. Samen met Hekla denken we aan burenbemiddeling. De gesprekken zijn aan de gang.

P1000417

En dan het Intergemeentelijk Zwembad in Mortsel. Dank zij dit initiatief kunnen we onze kinderen en burgers het noodzakelijke zwemplezier gunnen tegen een democratische prijs en aanvaardbare kost voor de gemeente. Dit is mogelijk dankzij de intergemeentelijke samenwerking tussen vooral N-VA gemeenten en met de steun van onze N-VA minister Muyters.

De Wouwstraat krijgt na decennialange problemen eindelijk een deftig vernieuwd wegdek. Dank zij de intergemeentelijke samenwerking tussen twee N-VA burgemeesters.

Wouwstraat brug

En nog is het niet gedaan. Volgende werken en acties werken we de volgende jaren uit :

. Frythout, dat  wordt een mooi landschapspark

. De Geelhandlaan zal na enige hinder herrijzen

. Het Dienstencentrum wordt verfraaid binnen een vast overeengekomen budget.

. De Leliestraat krijgt een nieuwe look, met aandacht voor de fietsers

. De Mortselsesteenweg wordt aangepakt, met respect voor de fietsers en voetgangers

. De Covelierstraat zal eindelijk, na vele jaren van problemen, aangepakt worden

. De groene zone tussen Hove en Lint samen met het Uylenbos blijft definitief groen

. De Kapelstraat wordt aangepast in het voordeel van de veiligheid voor de fietsers

. Hove wordt definitief Fairtrade gemeente.

. De Integratie van het OCMW in het gemeentelijke gebeuren wordt een feit.

. Het ICT-verhaal wordt voortgezet

 In 2016 zullen de burgers hun eerste verminderde onroerende voorheffing in de bus krijgen.

En we blijven denken over de toekomst van Hove.

vtbkultuur hove

Ik vraag een extra applausje voor onze N-VA schepenen Gerda Lambrecht, Bart Van Cauwenberge en onze ex-schepen Arnold Herrebout. Dank zij hun dagelijkse inzet, in het verleden, nu en in de toekomst, kunnen we dit palmares voorleggen. Natuurlijk vergeet ik onze andere raadsleden en ocmw-leden, Veerle D’Haene, Reinilde Berben, Guido Sel en Walter Witvrouwen niet. Ook niet onze mensen van het Hovese partij-bestuur.

Wat zegde Carl Devos in De Morgen over onze N-VA ministers ? “Het blijken degelijke bestuurders, die trouw en nauwgezet werken.” Wel dat zeg ik ook van onze schepenen. Ik denk dat dit eigen is aan onze N-VA-mentaliteit. De kracht van verandering. Denken, durven, doen.

Natuurlijk gebeurt dit in overleg met onze coalitiepartner die in het college, na ernstig debat en overweging, mee hun fiat geven.

P1010776

Mijnheer de Minister, als oud-Hovenaar hoort u hoe actief er in Hove gewerkt, geleefd en gevierd wordt. Hove is een aangename plaats om te wonen. Ik denk dat je nog spijt gaat krijgen dat je van Hove afscheid hebt genomen.

Maar vandaag ben je er alvast terug. En heten wij je hartelijk welkom. Geachte aanwezigen, Ik geef graag het woord aan onze minister van Financiën : Johan Van Overtveldt.

Koen Volckaerts,

Burgemeester.”

P1010782

Foto’s (c) Gazet van Hove