Naar aanleiding van de politieke problemen binnen de partij N-VA van Boechout-Vremde stelden we enkele vragen aan afdelingsvoorzitter de heer Sven Snyders.

NVA

Gazet van Hove : Binnen N-VA Boechout was er blijkbaar een strijd aan de gang tussen traditionele Vlaams-nationalisten en nieuwkomers ?

“Ik heb dat zelf nooit zo ervaren of gepercipieerd. Voor mij is eenieder die ons project onderschrijft en hier aan mee werkt een N-VA’er. En is elke N-VA-lid, bestuurslid en fractielid evenwaardig. Ongeacht zijn historie of achtergrond.

Indien dit zo zou zijn, hoe komt het dat er dan nog steeds een groot deel, zoals u ze dan noemt, ‘traditionele Vlaams-nationalisten’ in het bestuur blijven zitten ? Ook mensen van het eerste N-VA-uur in Boechout.”

 

P1010710
Nele Van Ouytsel

Goede studenten – Nele Van Ouytsel zit in haar derde jaar onderwijzeres – kunnen niet altijd tijd vrijmaken om naar alle politieke (avond)vergaderingen (waar soms veel gezeverd wordt) te komen. Hebt u daar begrip voor ?

“Uiteraard heb ik en heeft het bestuur daar begrip voor. Ik denk dat onze acties ook bewijzen dat we met die vergadermomenten steeds soepel zijn omgesprongen. Het is zo dat er elk jaar 10 bestuursvergaderingen zijn en 10 fractievergaderingen. Ja, dat is alles, slechts 20 avonden op een jaar. Als je dan slechts de helft kan komen, dan ben je er nog 10 keer. De realiteit is echter dat de aanwezigheid hier onder de 10% lag. Me dunkt is dat toch een bezorgdheid waard ? “

De bemiddeling over dit conflict door volksvertegenwoordiger Peter De Roover uit Mortsel verliep blijkbaar niet zoals het hoorde ?

“Als u daarmee bedoeld de gehoopte of verwachte uitkomst, dan klopt dat. Ik had op een andere situatie gehoopt. Weliswaar dient er eerst en vooral een bereidheid tot dialoog te zijn. Dat is nu de rode draad doorheen dit incident. Een gebrek aan bereidheid tot communicatie of compromis.

Ik spreek voor mijn kant van het verhaal en dan kan ik alleen maar zeggen dat ik in Peter een luisterend oor heb gevonden en alle steun heb gekregen die ik zocht en verwachtte.”

P1000551
Peter De Roover

Aan welke Vlaamse basiskennis en –engagementen moeten mandatarissen van de N-VA voldoen ? 

“Een N-VA bestuurslid of mandataris dient het Boechouts partijprogramma te onderschrijven en de nationale partijlijn te volgen. Bij uitbreiding liefst nog een engagement binnen de gemeente. Weliswaar dient niet elke N-VA’er uit een Vlaams nest te komen of zijn strepen te hebben verdiend in de Vlaamse beweging. Wij zijn nu eenmaal een brede volkspartij.

P1010763

 

Volgens ‘de opstandelingen’ hebt u als voorzitter de Boechoutse partijafdeling niet meer onder controle ?

“Ik ben voorzitter, geen dictator. Wij zijn nog altijd een democratische vereniging en elk bestuurslid zijn stem is evenwaardig. Dat lijkt me evident. Dus als deze ‘opstandelingen’ (zoals u de noemt) daarmee doelen op het feit dat ik mijn wil niet opdring. Klopt.

Ik ben nu aan het einde van mijn tweede termijn als voorzitter en zal volgende maand deelnemen aan de verkiezingen voor een derde termijn, ik stel voor die stemming af te wachten om te kijken of eenieder van hetzelfde idee is.

Mijn taak als voorzitter is om de partijlijn te bewaken, om ervoor te zorgen dat elk bestuurslid aan bod komt en dat we inhoudelijk goede vergaderingen hebben. Verder ben ik het gezicht van de afdeling naar buiten en bepaal ik, samen met het kernbestuur, de agenda’s.”

P1010707

Is deze breuk voor u definitief of kunnen de scherven nog worden gelijmd ?

Voor mij is deze breuk niet definitief. Er bestaan statutair verschillende mogelijkheden om te rehabiliteren. Weliswaar kunnen we niet zomaar voorbij gaan aan het partijtje moddergooien dat zich op uw website heeft afgespeeld.”

P1010715
Luk Van Ouytsel

 

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : Sven Snyders .