Fractie verliest twee van de zeven gemeenteraadsleden en één OCMW-raadslid

BOECHOUT-VREMDE

De N-VA-gemeenteraadsleden Peter Vlemincx en Luk Van Ouytsel stonden in 2004 aan de wieg van de N-VA-afdeling in Boechout-Vremde. Vandaag verlaten ze hun partij wegens een interne twist over niet nagekomen afspraken bij het begin van de gemeentelijke bestuurslegislatuur in 2013.

P1010708
Peter, Luk en Nele

“Wij stichten de N-VA hier in 2004. De eerste jaren was het hier geen succes. De gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kwamen te vroeg en leverden ons geen verkozene op. In 2008 werd Fred Entbrouckx (gewezen VU-burgemeester, n.v.d.r.) lid van de N-VA en vanaf toen ging het hier in stijgende lijn. Allen die toen bij de N-VA zaten waren idealisten. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kregen we hier Marie-Lou Van Eynde als lid voorgeschoteld. Zij is een echte partij-hopper; ze begon haar politieke carrière bij de toenmalige liberale PVV, nadien bij Volksbelangen, dan Boechout-Vremde 2000, ze stond ook nog eens op het punt lid te worden van Spirit/Pro in 2012 voor ze bij ons aanbelandde. Deze info kregen we van burgemeester Koen T’Seyen (Pro). Ik ben zeker dat ze de twee strofen van de Vlaamse Leeuw niet kan zingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde mijn 22-jarige dochter Nele een goed verkiezingsresultaat met 242 voorkeurstemmen terwijl Marie-Lou Van Eynde er slechts 112 behaalde. Een heel verschil. Er werd afgesproken dat ik als verkozene naar de gemeenteraad ging en mijn dochter Nele naar de OCMW-raad. Marie-Lou Van Eynde werd ook lid van de OCMW-raad en belandde er in het dagelijks bestuur (vast bureau). Na drie jaar zou mijn dochter deze taak overnemen van Marie-Lou. Dit werd afgesproken binnen het N-VA afdelingsbestuur” aldus Luk Van Ouytsel. 

We zijn in het bezit van mails waarin Marie-Lou na interne bemiddeling door een vooraanstaand Boechouts N-VA’er akkoord gaat om na drie jaar (1/1/2016) haar mandaat in het OCMW-bestuur aan Nele door te geven.

P1010715
gemeenteraadslid Luk Van Ouytsel

Twijfels over Nele’s politiek engagement

Voor de N-VA-familie Van Ouytsel kwamen er donkere politieke wolken aandrijven tijdens de afdelings-BBQ van juni jl. Afdelingsvoorzitter Sven Snyders stelde toen aan Luk ‘dat de opvolging in het OCMW-bureau moeilijk wordt’. In december jl. maakte de afdelingsvoorzitter hen duidelijk ‘dat Marie-Lou haar plaats niet zal afgeven’. De communicatie tussen de afdelingsvoorzitter en de familie Van Ouytsel verliep ook niet erg vlot. Telecommunicatieproblemen werden o.a. ingeroepen.

Het plaatselijk partijbestuur twijfelt aan mijn politiek engagement. Ze zeggen dat ik de laatste tijd weinig naar vergaderingen ben gegaan. Ik ben laatstejaars studente lager onderwijs (onderwijzeres) aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Ik kon door mijn studies me niet altijd vrijmaken om naar alle partijvergaderingen te gaan. Ik stond reeds op 12 jarige leeftijd op partijbijéénkomsten vrijwillig achter de toog om mee te werken aan de uitbouw van de N-VA. Weinigen kunnen dit zeggen. Voor mijn engagement kunnen ze me niet uit de partij zetten. Ik ben een overtuigde Vlaams-nationaliste. Dit zit in mijn bloed. Maar als sommigen zo gemakkelijk van de ene naar de andere partij kunnen springen, moet ik daar misschien ook eens over nadenken” zegt Nele Van Ouytsel met een knipoog.

P1010710
OCMW-raadslid Nele Van Ouytsel

Nadat vader Luk deze politieke situatie vernam, nam hij onmiddellijk contact op met Boechouts afdelingsvoorzitter Sven Snyders. “Een woord is een woord. Over mijn dochter gaan we niet stemmen. Ik stelde aan Snyders : er zijn drie mogelijke oplossingen ; 1° Marie-Lou geeft haar bestuursmandaat door aan Nele en alles is in orde, 2° Marie-Lou geeft het niet door en ze wordt uit de N-VA gezet, 3° wij stappen zelf uit de partij. N-VA-Volksvertegenwoordiger Peter De Roover uit Mortsel is ‘peter’ van de Boechoutse partijafdeling. Hij moet normaal toezien of alles hier wel goed verloopt. Hij heeft zich hier echter nog nooit laten zien. We kregen van hem nooit een reactie voor een interne bemiddeling om tot een oplossing in Boechout te komen” aldus Luk Van Ouytsel.

P1000551
Kamerlid Peter De Roover (Mortsel) liet zich nooit in Boechout zien

“Het is erg dat iemand van bijna 70 jarige leeftijd de carrière van een 22 jarige dwarsboomt. Van de eerste stichters van de Boechoutse N-VA blijven er bijna geen meer over. Ook Jef Nelis, iemand met een lange staat van dienst, hield het na een dispuut hier voor bekeken. Na het stoppen met zijn politieke activiteiten door Fred Entbrouckx is de N-VA in Boechout op de dool. Voorzitter Snyders heeft bewezen dat hij zijn taak niet aankan. Hij kan niet waarborgen dat normen als eerlijkheid en vertrouwen – iets wat nationaal voorzitter Bart De Wever hoog aanslaat – in Boechout worden gerespecteerd. Snyders krijgt dit niet opgelost. Het vertrouwen is weg. Wij stappen niet over naar een andere politieke partij, maar blijven in de gemeenteraad met twee zetelen en zullen er alle dossiers individueel bekijken. We gaan niet muggenziften op details. Mijn dochter blijft in de OCMW-raad zetelen. Bij nationale verkiezingen stem ik nog wel voor de N-VA, want wij hebben niets tegen het partijprogramma, maar niet voor de lokale verkiezingen hier in Boechout. Wij hebben niets aan onze vingers plakken. Partij-hoppers krijgen in de N-VA de beste postjes. Voorzitter Snyders stelde eens ‘is Vlaams-nationalisme nu echt nodig om tot de N-VA te behoren ?’ Van zulke zaken krijg ik het” aldus Luk Van Ouytsel.

Door dit incident verliest de Boechoutse N-VA ineens twee van haar zeven gemeenteraadszetels en één van de drie in de OCMW-raad. Een zware slag voor een politieke partij in het midden van de legislatuur.

P1010711
Jef Nelis

Mededeling N-VA partijbestuur Boechout-Vremde

We kregen voor de aanvang van de persconferentie van ‘de opstandelingen’ reeds een mededeling van Boechouts N-VA-afdelingsvoorzitter Sven Snyders.

Onderwerp : Afscheuring binnen de N-VA-fractie

Met spijt in het hart neem ik vandaag akte van de beslissing van 2 gemeenteraadsleden en een ocmw-raadslid om onze fractie te verlaten en bij uitbreiding ook onze partij. Als fractie en als partij kunnen wij dit enkel maar betreuren. Ik betreur de eenzijdigheid hiervan enorm. Meerdere malen werd er geprobeerd om gesprekken aan te knopen, er werd echter niet ingegaan op de vraag van het bestuur naar een verzoeningsvergadering waar we naar een compromis konden zoeken.

N-VA Boechout-Vremde zal echter blijven verder werken aan een betere toekomst voor Boechout en Vremde. Wij zullen ons blijven verzetten tegen alle megalomane en dure projecten die op til staan. N-VA Boechout en Vremde zal blijven strijden tegen de uitverkoop van onze gemeente aan verschillende projectontwikkelaars, tegen de verlelijking van onze mooie gemeente, tegen gedwongen grondafname, tegen uitbreiding van het personeelsbestand en zoveel meer. Wij zullen onze constructieve oppositie blijven voeren, zonder twijfel.

Sven Snyders                     

Fractieleider N-VA Gemeenteraad Boechout-Vremde

Afdelingsvoorzitter N-VA Boechout-Vremde”

P1010511

 

Dit politieke incident krijgt heel waarschijnlijk nog een vervolg.

Foto’s (c) Gazet van Hove.