De gemeentelijke Milieuraad verkoos in zijn laatste vergadering de steenuil tot Hove’s gemeentelijk “dier van het jaar”. De steenuil won het pleit van de eekhoorn.

Als mascotte zal de steenuil symbool staan voor het herstel van het domein Frijthout (vallei van de Koude Beek) in Hove. In dit toekomstig landschapspark zal men extra uilenbakken installeren want er leven enkele exemplaren in dit gebied. De steenuil komt voor in het grootste gedeelte van Europa, Noord-Afrika en een groot stuk van Azië.

De steenuil is de kleinste voorkomende uil in de lage landen. De soort telt dertien ondersoorten met een verschillend verspreidingsgebied. Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 27 cm lang en met een spanwijdte van ongeveer 55 cm. Het mannetje wordt ongeveer 180 gram, het vrouwtje wordt 200 gram. De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken. Hij leeft in de buurt van knotwilgen, weilanden, boomgaarden en oude schuurtjes. In de vallei van de Koude Beek is dit allemaal aanwezig. Er komt binnenkort een zelfs nieuwe afgesloten boomgaard. Er staan ook verschillende knotwilgen naast de Koude Beek, sommigen verdienen evenwel dringend een snoeibeurt.

Koude beek

De steenuil eet muizen, ratten, regenwormen, kikkers, kevers en andere insecten. Hij vangt zijn prooien met verschillende jachttechnieken : observeren vanop een paaltje/boom, over de grond lopen en rennen of een duikvlucht vanuit een lage vlucht.

natuurpunt logo

Foto’s © Reporters – coverfoto © Natuurpunt Damme