Schepen voor onderwijs, jeugd, ontwikkeling Fort 4, erfgoed en toerisme Goedele Vermeiren (N-VA) heeft haar ontslag aangekondigd uit de actieve politiek. Burgemeester Erik Broeckx (N-VA) moet nu op zoek naar een partijgenoot (m/v) als vervanger.

boekenbeurs Mortsel 6
Mortselse stadhuis op de achtergrond

Voor de ‘interne politieke keuken’ was het al geweten dat Goedele Vermeiren op haar laatste politieke benen rondliep op het Mortselse stadshuis. Vorig jaar verloor ze ook haar mandaat in het Vlaams Parlement, terwijl haar partij erg succesvol scoorde. Nadien was ze een hele tijd ‘buiten strijd’ … Vandaag geeft ze terug les geschiedenis in een middelbare school.

Goedele Vermeiren (°Mortsel, 1962) studeerde geschiedenis aan de K.U.Leuven. Ze gaf beroepsmatig les aan het Sint-Gabriëlscollege in Boechout van 1997 tot 2010. Voorheef werkte ze ook bij het Rijksarchief Antwerpen, Studio Brussel en het Davidsfonds. In juli 2010 werd ze Vlaams volksvertegenwoordiger in opvolging van Sofie De Wit die federaal volksvertegenwoordiger werd. Ze specialiseerde zich in het Vlaams Parlement rond de onderwijsthema’s.

Ze was vanaf het ontstaan van de N-VA in 2002 actief binnen de partij in de afdeling Mortsel (ze was nooit actief binnen de vroegere Volksunie) en in het N-VA arrondissementeel bestuur Antwerpen waar ze het secretariaat op haar nam. In 2006 werd ze verkozen tot gemeenteraadslid in Mortsel en in 2012 werd ze schepen in Mortsel. Als parlementslid was ze ‘peter’ van de N-VA-afdeling Hove. Ze hield er toezicht dat er geen ‘stoute’ jongens/meisjes dingen stelden of deden die de partij(leiding) niet kon appreciëren.

Erik Broeckx
Burgemeester Erik Broeckx moet belangrijke interne beslissingen nemen

Volgens een aantal ‘insiders’ was Goedele Vermeiren wat te voortvarend in het Vlaams Parlement. Haar vroege steun voor de overkapping van de Antwerpse Ring (Ringland) werd haar niet overal in de N-VA in dank afgenomen. Ook was ze niet veel aanwezig op Vlaamse manifestaties in de regio (V.V.B., Debatclub, VNJ, acties). Binnen de eigen kring deed ze te weinig aan ‘netwerking’. Dit werd haar door velen niet in dank afgenomen. Zo belandde ze bij de verkiezingen van mei vorig jaar op een moeilijk verkiesbare plaats. Ze kwam enkele honderden stemmen te kort voor haar herverkiezing. Politiek kan hard zijn ! De grootste tegenstanders zitten in de eigen partij !

Maar, alle niet-verkozen parlementsleden krijgen wel een jaar hun wedde volledig uitbetaald. Dus Goedele hoeft ‘geen boterhammen met choco’ te eten …

Geld dollars

Wie komt er in de plaats van Goedele ?

Als gemeenteraadslid is ‘in principe’ Gwenda Goublomme de eerste opvolger …

Als schepen wordt de naam van gemeenteraadsvoorzitter Ilse Lacante uit de Mayerlei vernoemd … Zij komt uit een Vlaams-nationaal milieu, is wel aanwezig op Vlaamse en Vlaams-nationale manifestaties in de regio en publiceert af en toe artikels in Vlaamse magazines.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ilse Lacante op een receptie in Hove

Tegen de commissie- en gemeenteraadszittingen van december e.k. hoopt de N-VA van burgemeester Erik Broeckx een opvolger (m/v) aan te duiden. Of er binnen het schepencollege met bevoegdheden wordt geschoven, zal de toekomst uitmaken. Het worden nog spannende politieke tijden in Mortsel.

 

Foto’s © Reporters & Gazet van Hove.