Dit is geen “sexy-onderwerp”. Gevoelige lezers zijn gewaarschuwd !

‘Vorige week ‘stapte er weer iemand uit het leven’ : één persoon op het spoor in Boechout en één persoon op het spoor in Duffel. De treinbestuurder kon de aanrijding niet meer voorkomen en voor de slachtoffers kwam alle hulp te laat. De aanwezige treinreizigers konden na een tijdje hun reis verder zetten met vervangbussen.’

Dat is zowat het wekelijkse terugkerende tragische nieuws in vele Vlaamse kranten. Spoorwegen zijn erg efficiënt om ‘uit het leven te stappen’. Ook in onze gemeente Hove kennen we dit fenomeen spijtig genoeg maar al te goed. De donkere herfst- en wintermaanden van oktober tot maart zorgen voor nog meer mensen ‘die het niet meer zien zitten’, met alle gevolgen voor de nabestaanden en de maatschappij.

P1000408

Op vele plaatsen is het erg makkelijk om zich op de spoorwegen te begeven. Men kan er bijna zo vrij op geraken, een dun draadje zal een potentiële zelfmoordenaar niet direct op andere gedachten brengen. Enkel bij een goed afgesloten hoog hek zal ‘iemand die het niet meer ziet zitten’ rechtsomkeer maken en terug naar huis gaan … en zijn omgeving (voorlopig) alle narigheden besparen.

In Hove kan men op verschillende plaatsen zo op de treinsporen. Onder de brug van de Leon Dumortierstraat, vlak naast de sporthal van de Elzenstraat is het een makkie om op de sporen te geraken. De aanwezige ijzerdraad en balustrade kruipt men zo onderdoor en men staat er op de treinsporen. Deze feiten zijn al meermaals aan NMBS-verantwoordelijken gemeld, doch er gebeurt niets. Onze eerste schepen van Ph7 werkt ook bij de Spoorwegen in Brussel. Welk is zijn invloed op dit vlak ?

P1000409

Het gemeentebestuur van Hove kan eventueel zelf een ‘positief initiatief’ nemen en over een afstand van een kleine 30 meter – deze kostprijs kan de gemeentebegroting gemakkelijk dragen – onder de spoorwegbrug een meer beschermende draadversperring aanbrengen ? Het zal alvast enkele families minder in de rouw storten !

We zijn benieuwd naar de “positieve actie” !?!?
zelfmoordpreventie

Zelfmoordpreventie : www.zelfmoord1813.be – tel. 1813 (24u/7d).

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : spoorwegbrug L. Dumortierstraat Hove.