ANTWERPEN, zaterdag 19 september 2015
Een kleine 400 manifestanten hadden gevolg geven aan de oproep van de Vlaams-nationalistische Actie groep Voorpost om in het centrum van Antwerpen te betogen tegen het ritueel slachting van dieren en de steeds verder schrijdende islamisering van Vlaanderen en Europa. Bij een recente manifestatie tegen het asielopvangkamp ‘Westakkers’ in Sint-Niklaas waren er 200 manifestanten. Het protest bij de Vlamingen groeit duidelijk.

Alles begon rond 14.00u. aan de Handschoenmarkt voor de Antwerpse kathedraal – cultureel symbool van het westerse christendom – onder het toeziende oog van honderden buitenlandse toeristen. De meeste van deze mensen kennen geen Nederlands, maar ze hadden al snel door waarover het ging en haalden hun smartphones en fototoestellen boven om de nodige beelden te maken.

Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem verwelkomde de aanwezigen en gaf de nodige praktische richtlijnen. Vooral niet ingaan op mogelijke provocaties van islamieten of linkse tegenbetogers was het ordewoord. Er was voldoende politie aanwezig – in uniform en ook enkele tientallen ‘stillen’ – om mogelijk gevaar snel te smoren. Daarna werd het woord gevoerd door Rob Verreycken die erop wees dat de hier geldende wetten “in het Staatsblad staan, en niet in de Koran”,  waarna de betoging van start kon gaan. Het werd een vrij geanimeerde betoging en de slogans ‘Geen halal in onze stad’, ‘Wij zijn het moe, grenzen toe’ en ‘Wij zijn het volk’  weerkaatsten tegen de gevels van de huizen.

Men stapte op via de Handschoenmarkt, naast de kathedraal, Melkmarkt, Wolstraat, Kipdorp, Gratiekapelstraat, Prinsstraat, Pieter van Hobokenstraat, Rodestraat, Paardenmarkt, Klapdorp, Minderbroedersrui, Sint-Katelijnevest, Eiermarkt, Melkmarkt en terug naar de Handschoenmarkt. Langsheen de omloop zagen we heel wat studenten en bewoners hun ramen openen en foto’s maken. Velen lieten ook hun goedkeuren blijken door hun duim omhoog te steken. Volgens opiniepeilingen ziet meer dan 80% van de Vlamingen de komst van hele horden meestal islamitische vluchtelingen niet graag komen. De mensen kennen de reputatie van deze inwijkende bevolkingsgroep.

Na een vrij grote omloop werd de manifestatie een goed anderhalf uur laten ontbonden daar waar ze gestart was. Heel wat toeristen en zonnekloppers op de talrijke terrassen probeerden mee te luisteren naar de argumenten voor deze manifestatie van Voorpost-voorzitter Bart Vanpachtenbeke. Hierna werd de betoging afgesloten met het zingen van de Vlaamse Leeuw.

P1000247
enkele andersdenkenden …

Geen ernstige incidenten

Aangezien Voorpost een radicale actiegroep is die zonder omwegen zegt waarvoor ze staan, was het uitkijken naar mogelijke tegenmanifestanten. Daarom was er ook een aanzienlijke politiemacht aanwezig. Buiten twee kleine incidenten met enkele roepende toeschouwers verliep de manifestatie in de grootse rust. Bij het einde van de optocht in de Minderbroedersrui riepen twee beschonken Nederlandse vrouwen dat ‘iedereen hier welkom was’ en op het einde riep een islamiet een slogan tegen de manifestanten. Hij werd afgevoerd door de politie. Na de betoging ging het gros van de manifestanten hun kelen doorspoelen in de vele cafés in de Antwerpse binnenstad.

Bijna geen persaandacht

De aandacht van de media voor deze manifestatie was zeer miniem. Vele ‘groen-linkse journalisten’ zaten waarschijnlijk allemaal op het Feest van de Solidariteit van de PVDA in Bredene. Dat een krant als Gazet van Antwerpen in haar maandaguitgave met geen woord rept over deze manifestatie bewijst enkel dat ze op Linkeroever de binding met de werkelijkheid uit de samenleving totaal hebben verloren. ‘De Frut’ blijft nog steeds veel lezers verliezen. De oplage ligt al een stuk beneden de 100.000. Eens had de Gazet van Antwerpen een oplage van meer dan 220.000 kranten. ‘De Frut’ is ook geen zelfstandige krant meer, ze hangt volledig af van De Standaard/Het Nieuwsblad via Het Mediahuis. Als ‘de Frut’ binnenkort mogelijk van de markt verdwijnt, is het hun eigen domme fout.

 

Foto’s © Gazet van Hove.