HOVE

Debat tussen de oppositie en de bestuursmeerderheid

Juist voor de zomervakantie verspreidde het kartel ‘Fan van Hove’ (= CD&V, O-VLD en onafhankelijken) in de gemeente een pamflet ‘De Bonte buurt’ over de aan de gang zijnde verkavelingen in Hove. Het pamflet had als verantwoordelijke uitgever de heer Wim Bollaert, voorzitter CD&V Hove en was een samenwerking van de Buurtkrant Fan van Hove en CD&V Hove. Op de webstek www.debontebuurt.be staan er nog acties over heel Vlaanderen en Brussel die volledig gedekt worden door de partij CD&V (adres : Wetstraat 89 in 1040 Brussel = nationaal CD&V hoofdkwartier).

cd&v en vld fan van hove

Vier verkavelingen

In het pamflet ‘De bonte buurt’ stelden de auteurs vier verkavelingen in Hove ter discussie : Hortensiahof, Mortselsesteenweg, binnengebied Vredewijk en 7 ha OCMW-gronden.

We zullen deze vier dossiers individueel behandelen. Eerst geven we de integrale tekst weer van ‘Fan van Hove’ en daarna een reactie van het gemeentebestuur. Hier deed zich reeds een eerste probleem voor : we vroegen een reactie (zowel schriftelijk via e-post als mondeling) aan de bevoegde schepen van ruimtelijke ordening de heer Dave Van den Bergh (Ph7 – Positief Hove) maar kregen geen enkele reactie. Men kan zichzelf gemakkelijk “positief” noemen, de werkelijkheid is wel even anders ! Dan zijn we uiteindelijk na lang wachten bij burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) gaan aankloppen, die ons wel wilde te woord staan.

Hove Beweegt Logo
ligt met velen overhoop …

Het groen-linkse kartel Hove Beweegt had in hun recent uitgebrachte pamflet ook kritiek op het CD&V-pamflet over de verkavelingen. Hove Beweegt maakte in de bestuursperiode 2007-12 samen met CD&V deel uit van het Hovese schepencollege. Sedert einde 2011 ligt groen-links zwaar overhoop met de CD&V.

 

Tekst pamflet Fan van Hove :

“2014-2015 : aansnijden gronden OCMW-Antwerpen ten zuiden van de Lege Veldkantlaan

De gronden van het OCMW-Antwerpen omvatten 8 ha, waarvan 7 ha woongebied. Al in 2006 nam het gemeentebestuur over de locatie een unaniem standpunt in. Het raadde de Vlaamse overheid aan om het gebied een “open ruimte”-bestemming te geven. De bedoeling daarvan was om ervoor te zorgen dat de gronden niet konden worden gebruikt voor bebouwing.

Het OCMW-Antwerpen probeert als sinds 2014 om deze gronden op de markt te brengen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Dave Vandenbergh (pH7) brengt op de gemeenteraad van april jl. een stand van zaken en vertelt dat hij, samen met de schepen van Woonbeleid, Gerda Lambrecht (N-VA), gesprekken voert met een studiebureau dat optreedt voor het OCMW Antwerpen. Daarbij stelt hij dat de plannen die daar voorliggen “niet rijp zijn voor bespreking in het schepencollege, laat staan in de gemeenteraad”. Allereerst is het bizar dat een schepen besprekingen voert, los van zijn schepencollege. Maar meer dan dat slaat de schrik ons om het hart omdat de gemeente nog altijd geen werk heeft gemaakt van beheersplannen, zoals een RUP. Zo verliest het college zijn greep op dit zeer grote gebied en het vergroot de kans dat er vroeg of laat verkavelingsaanvragen op tafel komen voor die belangrijke, open ruimte in Hove. Aanvragen die het schepencollege dan niet meer kan tegenhouden. En zo alsnog de schepen, “zullen we achter de feiten blijven lopen”.

Beeldt het u even in : 7 ha, met 24 woningen per ha, maal 2 à 3 wagens, die de omgeving doorkruisen en door ons centrum moeten passeren.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Reactie burgemeester Koen Volckaerts :

“Dit dossier is nog in volle planning. Er is nog niets bepaald. Men werkt aan de optimale vrijwaring van het landelijke, een vrijwaring van de gronden. Meer dan de helft gaat zeker groen blijven. Er komen zeker geen ‘Soweto-blokken’, gebouwd in kringen zoals uit plannen van de jaren 1975-1980 blijkt. Dit verhaal is volledig weg. Dit was onder homogeen CVP-bestuur. 

Vandaag zijn er in dit dossier twee fenomenen bijgekomen : 1e de financiële problematiek en 2de de integratie van de OCMW’s in de gemeenten. Er wordt gewerkt aan de opkuis van vele eigendommen. Hove is een zeer gegeerd gebied. Dit is een gevolg van de vorige legislaturen.”

 

Burgemeester Koen Volckaerts
Burgemeester Koen Volckaerts

Foto’s © Reporters & Gazet van Hove.