Debat tussen de oppositie en de bestuursmeerderheid

HOVE

Juist voor de zomervakantie verspreidde het kartel ‘Fan van Hove’ (= CD&V, O-VLD en onafhankelijken) in de gemeente een pamflet ‘De Bonte buurt’ over de aan de gang zijnde verkavelingen in Hove. Het pamflet had als verantwoordelijke uitgever de heer Wim Bollaert, voorzitter CD&V Hove en was een samenwerking van de Buurtkrant Fan van Hove en CD&V Hove. Op de webstek www.debontebuurt.be staan er nog acties over heel Vlaanderen en Brussel die volledig gedekt worden door de partij CD&V (adres : Wetstraat 89 in 1040 Brussel = nationaal CD&V hoofdkwartier). Van de O-VLD is er nergens sprake. Men kan zich de vraag stellen of de O-VLD in Hove nog bestaat ?

Vier verkavelingen

In het pamflet ‘De bonte buurt’ stelden de auteurs vier verkavelingen in Hove ter discussie : Hortensiahof, Mortselsesteenweg, binnengebied Vredewijk en 7 ha OCMW-gronden.

We zullen deze vier dossiers individueel behandelen. Eerst geven we de integrale tekst weer van ‘Fan van Hove’ en daarna een reactie van het gemeentebestuur. Hier deed zich reeds een eerste probleem voor : we vroegen een reactie (zowel schriftelijk via e-post als mondeling) aan de bevoegde schepen van ruimtelijke ordening de heer Dave Van den Bergh (Ph7 – Positief Hove) maar kregen geen enkele reactie. Men kan zichzelf gemakkelijk “positief” noemen, de werkelijkheid is wel even anders ! Dan zijn we uiteindelijk na lang wachten bij burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) gaan aankloppen, die ons wel wilde te woord staan.

Het groen-linkse kartel Hove Beweegt had in hun recent uitgebrachte pamflet ook kritiek op het CD&V-pamflet over de verkavelingen. Hove Beweegt maakte in de bestuursperiode 2007-12 samen met CD&V deel uit van het Hovese schepencollege. Sedert einde 2011 ligt groen-links zwaar overhoop met de CD&V.

Hortensiahof

Tekst pamflet Fan van Hove :

“Hove wordt verkaveld met de kraan open

Wanneer wordt Hove een deel van het dichtgeslibde Mortsel ? De 4 dossiers die we uitgebreid in deze krant brengen, stemmen ons bijzonder bezorgd over de toekomst van Hove.

Buiten het project binnengebied J.F.Gellyncklaan, Beekhof, Beekhoekstraat waartoe de aanzetten nog vorige legislatuur gegeven werden en waar een gedeeltelijk sociale invulling is voorzien, bieden de aangekondigde projecten geen enkel perspectief rond betaalbaar wonen. De ambitie om het geldende sociaal objectief concreet in te vullen is met dit beleid verder weg dan ooit. Meer dan dat, onze gemeente zal aan dit tempo binnen de kortste keren volgebouwd zijn. In tegenstelling tot alle mooie beloftes, dreigen we tegen het einde van de legislatuur wakker te worden in een zo goed als stedelijke omgeving, waar we de grens met het dichtgeslibde Mortsel amper merken. Is dat het Hove dat we willen ? Willen we een Hove dat bestuurd wordt door bouwpromotoren, of door zijn verkozenen ?

Stof tot nadenken. We wensen u alvast een prettige zomer !

Vanwege al de Fans van Hove,

cd&v en vld fan van hove

Hove wordt verkaveld met de kraan open

U herinnert zich eind 2012, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, de commotie rond het bouwdossier Hortsensiahof aan de Mortselsesteenweg. De bouwaanvraag daar gold voor 40 dienstenresidenties.

Zo’n dienstenresidentie klinkt sociaal, maar het is gewoon een woonst voor iets meer vermogende senioren, waar diensten en zorg aangeboden worden.

Het zorgt dus ook voor meer personeel en leveranciers en een niet te aanvaarden mobiliteitsdruk. Het gaat hier namelijk om een druppeltje bouwgrond, geprangd tussen de villa Hortensiahof, haar parkgebied en de school Regina Pacis. Na een analyse van de argumenten, weigerde het vorige schepencollege dan ook de vergunning.

De aanvrager ging daarop verhaal halen bij de Deputatie van de Provincie en kreeg daar maar deels gelijk. De gemeente ging daar, op ons aandringen, niet mee akkoord en ging in beroep bij de raad van Vergunningsbetwistingen. Het nieuwe bestuur blijkt onzeker over de kansen van het beroep en treft dan maar een overeenkomst met de ontwikkelaar : 1 bouwlaag minder lost volgens hen alle problemen op.

Het nieuwe bestuur maakt daarbij geen gebruik van het daartoe opgestarte RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan).

Meer zelfs : het gebied van Hortensiahof wordt uit het RUP gehaald. Het project is momenteel in volle uitbouw en de toekomst zal enkel uitwijzen dat het daar hoegenaamd niet past.”

 Hortensiahof

Een reactie van burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) :

“Het is spijtig dat de betrokken schepen u zelf geen weerwoord op dit CD&V-pamflet wilde geven. Het is zijn taak. Maar goed. De foto in het CD&V-pamflet over deze verkaveling is al verkeerd (foto is van de Oudstrijdersstraat, niet Hortensiahof, n.v.d.r.). Dit dossier was van de vorige legislatuur 2007-12 waarin CD&V de burgemeester leverde. Het was tijdens de verkiezingsstrijd ook een belangrijk onderwerp. Bij de machtsoverdracht van het oude naar het nieuwe bestuur – 2013 – was het enkel nog een kwestie van schadebeperking. Het kwaad was al lang geschied. De advocaten waren al met het dossier bezig. Het was een pure procedureslag. Enkel een kwestie van uitstel. Er waren twee mogelijkheden : uitstel van het dossier en het indienen van een nieuw project met vier verdiepingen. Ofwel de schade beperken voor de buren en de omgeving en tot een vergelijk komen met de tegenpartij. Dit is er gelukkig gekomen. De tegenpartij heeft zich neergelegd bij de zware eisen van de buren en heeft naar de school toe ook toegevingen gedaan. Wat de mobiliteit betreft is er voldoende parking, ook voor de bezoekers. Het grootste probleem in dit dossier waren de parkeerplaatsen en de toegangsweg. De gemeente heeft gedeeltelijk gewonnen. Iedereen was akkoord.”

Burgemeester Koen Volckaerts
Burgemeester Koen Volckaerts

 

Foto’s © Reporters & Gazet van Hove.