zondag 30 augustus 2015

1. Inleiding

De intercommunale IGEAN werd in 1969 opgericht door een aantal gemeenten in het noorden van het arrondissement Antwerpen. Onze intercommunale groeide sterk in al die jaren. Vandaag zijn alle 30 gemeenten van het arrondissement Antwerpen aangesloten. Onze doelstelling, werkzaamheden uitvoeren in opdracht van en in overleg met de gemeenten, blijft tot vandaag overeind.

samenwerkingsgebied IGEAN

2. Intergemeentelijke exploitatie van het containerpark

Afval : één van de kernactiviteiten

Eén van de kernactiviteiten van IGEAN is de begeleiding en ondersteuning van de gemeenten bij de afvalinzameling en –verwerking. IGEAN zorgt bijvoorbeeld voor de compostering van al het GFT+ en groenafval uit haar samenwerkingsgebied. Het gaat hierbij over organisch afval van maar liefst 30 gemeenten of 1 miljoen inwoners ! Ook organiseert zij de selectieve inzameling van huishoudelijk afval, dit zowel voor het afval dat via de huis-aan-huis inzamelingen wordt opgehaald als voor het afval dat verzameld wordt op het containerpark.

IGEAN logo2

Van beheersoverdracht naar intergemeentelijk exploitatie

In 2005 deden 9 gemeenten uit de zuidelijke regio een bevoegdheidsoverdracht aan IGEAN voor de exploitatie van het containerpark. In eerste instantie werd de exploitatie van deze containerparken gewoon verder gezet. Daarna werden de verschillende containerparken uitgebreid, ingericht en aangepast voor de invoering van diftar met weging. In het najaar van 2008 werd in de eerste 6 containerparkendiftar met weging ingevoerd. Diftar staat voor ‘gedifferentieerde tarifering’.Het principe ‘de vervuiler’ betaalt’ klinkt je wellicht bekender in de oren. Deze 6 containerparken vormden van bij de invoering van diftar een cluster. Dit betekent dat ze volledig uniform geëxploiteerd worden en dat de inwoners van deze gemeenten onderling gebruik kunnen maken van een ander park dat deel uitmaakt van dezelfde cluster. De openingsuren van de verschillende parken werden op elkaar afgestemd. Zo is er steeds een containerpark in de regio open op het ogenblik dat het de bezoeker het best past. Ondertussen is de ‘cluster zuid’ nog verder uitgebreid en kunnen de inwoners van 9 gemeenten op 8 containerparken met hun afval terecht.

Ook in de noordelijke regio van IGEAN is er sinds 2010 een ‘cluster noord’. Deze cluster bestaat uit de containerparken van Brasschaat, Essen, Kalmthout en Wuustwezel.

Vandaag exploiteert IGEAN 23 containerparken voor 23 gemeenten.

igean logo 

Code goede containerparkwachter

Bij de overname van het containerpark heeft IGEAN zich voorgenomen om de dienstverlening te verbeteren en de containerparkwachters op te leiden tot “ambassadeurs”. Het “ten dienste staan” van de burger is hierbij een groot aandachtspunt. De rol van de containerparkwachter is hierin cruciaal. Hij/zij is immers het dagdagelijkse uithangbord van IGEAN op het containerpark. De ‘code van de goede containerparkwachter’ geeft inhoud aan deze dienstverlening en houdteen aantal wederzijdse engagementen in. IGEAN staat onder meer in voor een veilige arbeidsplaats, voor bijscholing en opleiding, voor het ontwikkelen van een duidelijke visie en beleid, enz…

Kernbegrippen in het engagement van de containerparkwachter zijn klantvriendelijkheid, behulpzaamheid, luisterbereidheid, veiligheid, enz…

Ook de burger speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Zijn taak begint bij het juist sorteren van het afval. Hij moet dit op de juiste plaats op het containerpark achterlaten. Bij twijfel zal de containerparkwachter hem met raad en daad én op een vriendelijke manier bijstaan.

Brecht Igean

Van links naar rechts op de foto:

–          Luc Torfs, schepen van leefmilieu Brecht

–          Jos Matheeussen, ondervoorzitter IGEAN en schepen van Brecht

–          Luc Aerts, burgemeester Brecht

 

3. Intergemeentelijke exploitatie containerparken Brecht

IGEAN heeft op 1.01.2011 de exploitatie van de containerparken van Brecht, Sint-Job-in-‘t-Goor en Sint-Lenaarts van de gemeente overgenomen. Toen werd reeds afgesproken dat de 3 containerparken een grondige opknapbeurt moesten krijgen, en dus aangepast worden aan de huidige noden en milieuvoorwaarden. Verder moest de invoering van diftar met weging voorzien worden.

De afgelopen jaren werd er dan ook hard gewerkt aan de containerparken in Brecht. In 2011 werd het containerpark van Sint-Lenaarts aangepast. In 2012 werd het nieuwe containerpark van Sint-Job-in-’t-Goor geopend. In september 2014 zijn tot slot de aanpassingswerken aan het containerpark van Brecht gestart. Al de werken zijn ondertussen afgerond.

Vanaf 1 september 2015 wordt diftar met weging in de 3 containerparken dan ook ingevoerd.

IGEAN sorteer 1

Een nieuw en modern containerpark

Het nieuwe containerpark van Brecht is efficiënt ingericht. Er is voldoende plaats om de meer dan 25 verschillende afvalfracties selectief in te zamelen. Bovendien zullen de bezoekers voldoende ruimte hebben om hun afval in de containers te gooien.

Het containerpark is ook uitgerust met een diftarsysteem met weegbrug. Het betekent dat je voor een aantal afvalstoffen moet betalen als je die aanbiedt voor verwijdering. Hoe meer afval je dus voorkomt, hoe minder je betaalt ! De meerderheid van je afvalstoffen kan je echter nog steeds gratis brengen.

Het containerpark is opgesplitst in een betalende en niet-betalende zone. Het is voorzien van allerlei moderne snufjes, zoals een geautomatiseerde toegangscontrole en een weegbrug met betaalterminal. Door de weging wordt de vergoeding voor het afval op een juiste manier bepaald.

Uit ervaring weten we dat de invoering van diftar op het containerpark een positieve impact heeft op het restafvalcijfer van een gemeente. Het restafvalcijfer is dé waardemeter voor de sorteerinspanningen van de inwoners.

Igean

IGEAN en de gemeente Brecht dragen milieu hoog in het vaandel. Bij de bouw van de containerpark werd daarom extra aandacht besteed aan klimaatvriendelijke toepassingen:

1. Het regenwater wordt gebufferd en geïnfiltreerdom bijkomende belasting van de openbare riolering bij hevige buien te vermijden. Er is een regenwateropvang van 7.500 liter. Hiermee worden de wc’s gespoeld. Maar ook het buitenkraantje aan de portiersunit en de kraan voor de bevochtiging van de asbestcontainer zijn aan de regenwateropvang gekoppeld.

2.  De portiersunit is zeer energievriendelijk opgebouwd. Vloer, muren en dak werden veel meer geïsoleerd dan de wettelijk opgelegde normen. Er is nog wel bijkomende verwarming op aardgas voorzien, maar dan wel met een energiezuinige condensatieketel. Verder werden ook zonnepanelen, een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie en LED-verlichting voorzien.

IGEAN wagen 3

Intergemeentelijk gebruik

De containerparken van de gemeente Brecht zullen vanaf 1 september 2015 deel uitmaken van ‘regio noord’ en intergemeentelijk gebruikt kunnen worden. De inwoners van de 5 gemeenten, namelijk Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, en Wuustwezel, zullen in deze regio met hun gesorteerd afval dan terecht kunnen in maar liefst 7 containerparken.

Met het nieuwe containerpark wil IGEAN, in samenwerking en overleg met de gemeente Brecht, de service en dienstverlening aan al haar afvalsorterende burgers optimaliseren.

Afval in het bos achter het gemeentepark
sluikstort gemeentepark Hove

Foto’s (c) Reporters.