logo Edegem

De Edegemse ‘burgervader’ Koen Metsu (N-VA) trouwde afgelopen weekeinde met zijn vriendin Jasmien Van de Poel zowel voor de wet als voor de kerk in zijn gemeente. Er was steeds een massa volk aanwezig.

Alles begon vrijdagnamiddag in het oude gemeentehuis aan het Gemeenteplein. Burgemeester Koen Metsu werd er door zijn zes schepenen (N-VA, Groen, O-VLD) officieel in de echt verbonden. Alle schepenen vertelde een specificiteit in hun verhouding tot de burgemeester. Schepen van Burgerlijke Stand en acteur Guy Van Sande (N-VA) trad op als fotograaf en beëindigde de ceremonie met het voordragen van een gedicht over het huwelijk.

Beneden op straat wachtte het gezelschap een verrassing : enkele tientallen gemeenteambtenaren, kennissen en vrienden en leden van de gemeentelijke kinderopvang vergasten het pas getrouwde koppel op een ‘flashmob’ op de tonen van Pharell Williams’ Happy. Een tapkraam was aanwezig om de emoties en het geluk door te spoelen.

In de Basiliek

Zaterdagvoormiddag ging de kerkelijke trouw door in de Basiliek aan de Hovestraat. De kerkviering begon om 11.30u. en eindigde rond 13.00u. Zowel binnenin de kerk als op het voorliggende kerkplein was er een massa volk aanwezig. Het koppel kwam in een oude brandweerwagen aangereden. Een peloton van de Edegemse brandweer zorgde voor de erehaag en een eresaluut met de sirenes. Een vijftal politieagenten zorgden voor de (verkeers)veiligheid.

Bij het buitenkomen van het pas getrouwde koppel werden ze verwelkomd op een kanonnade van bloemen, ze kregen enorm veel geschenkjes en bloemen van gewone burgers en verenigingen, en moesten honderden kusjes uitwisselen met ‘Jan en alleman’. De bruid droeg een lang wit kleed met een traditionele sleep.

Alle aanwezigen werden na de kerkviering getrakteerd op een volksreceptie met bier, champagne en frisdranken. Op de private rekening van de burgemeester ! De afwezigen hadden ongelijk !

Koen Metsu en Jasmien Van de Poel zijn al zes jaar samen en hebben reeds twee kinderen : Amélie (5) en Nathan (1,5).

Bart De Wever

Een opmerkelijke aanwezige op de kerkelijke huwelijksviering was Antwerps burgemeester en nationaal N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever. Hij verliet discreet de kerk bij het einde van de plechtigheid en ging tussen het gewone volk staan, steeds gevolgd door twee agenten van de Staatsveiligheid (wegens dreiging uit radicaal islamistische hoek). De Wever werd onmiddellijk herkend door omstanders en moest vele tientallen handjes schudden en kusjes geven. Hij had bijna evenveel succes als de bruidegom. De heer De Wever werkte zijn middelbare studies af in het O.L.V.Lourdes-college in Edegem. Verder zagen we nog een aantal N-VA-parlementairen : Johan Klaps en Peter Wouters (beiden Deurne), Rob Van de Velde (Berchem), Rita Bellens (Duffel),  Vlaams minister van economie Philippe Muyters, ook wonende in Edegem en Kontichs burgemeester Erik Jacobs. Wat opviel is dat er geen Vlaamse- of partijaanhangers stonden met de Vlaamse Leeuwenvlag. Nochtans gebruikelijk in Vlaams-nationale kringen.

De ex-CD&V-senatoren uit Edegem, Mia De Schamphelaere en Elke Tindemans waren ook aanwezig met een geschenk. Misschien belangrijk voor de mogelijke coalitievorming na de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018.

Na de volksplechtigheid was er nog een private receptie en een feest voor het gevierde koppel.

De redactie van Gazet van Hove wenst het pas getrouwde koppel het allerbeste toe.

Frijthout zonnebloemen

Foto’s © Gazet van Hove.