Het vuistdikke boek telt 800 bladzijden en heet voluit “Le liver noir de la condition des chrétiens dans le monde”. De kanjer is samengesteld door zeventig auteurs, waaronder de Vlaamse journalisten Jan de Volder en Koenraad de Wolf.

Jan de Volder schrijft over Nigeria, Koenraad de Wolf behandelt Vietnam. Na de slachtpartij bij Charlie Hebdo is het boek van een pijnlijke actualiteit.

Niet de moslims zijn vandaag de meest vervolgde gelovigen ter wereld, dat zijn de christenen, op alle continenten en meer bepaald in de landen waar Allah aanbeden wordt. Het zwartboek van de christenvervolging scheert over alle werelddelen, met een zware klemtoon op het Midden-Oosten en Afrika.

“Le livre noir” over de christenen gelijkt op het geruchtmakende “Le Livre Noir du Communisme. Crimes, terreur, répression” van 1997, gepubliceerd tachtig jaar na de Russische revolutie. Het zwartboek van het communisme werd door een internationaal team van universitairen opgesteld en werd door veel linkse intellectuelen wrevelig ontvangen. Het was mode de nazi’s op te knopen.

Echter, de heiligen van het communisme en hun volgelingen na een soort papieren Neurenbergproces doen hangen, dan kon toch niet ? “Le Livre Noir du Communisme” haalde een forse oplage ; één miljoen exemplaren werden verkocht.

zwartboek christenvervolging

“Le livre noir de la condition des chrétiens dans le monde”, Samuel Lieven (ed.), XO Editions, 2014, 814 blz., 24,90 euro.

 

livre noir communisme

 

Bron : weekblad ’t Pallieterke.

Foto’s © Reporters.