Op de laatste Hovese gemeenteraad van 22 juni 2015 werd er bij het begin van de zitting een extra punt bij hoogdringendheid toegevoegd. Het ging over de tijdelijke vervanging van gemeentesecretaris Luc Vanrusselt. Deze is al enige weken in ziekteverlof (van 27/4/15) en het College van Burgemeester en Schepenen wenst hem zo snel mogelijk te vervangen. Raadsvoorzitter Guido Sel (N-VA) zei ‘dat de keuze was gevallen op mevrouw Martine Cuyvers. Zij wordt waarnemend gemeentesecretaris voor max. 120 werkdagen (art. 81 Gemeentedecreet)’.

op de afscheidsreceptie van de oude gemeenteraad in december 2012 staat Luc Vanrusselt (blauw hemd en glas schuimwijn in de hand) te luisteren naar de uitéénzetting van toekomstig gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel (N-VA), terwijl gewezen schepen Jo Ampe (wit hemd en HB) meeluistert
op de afscheidsreceptie van de oude gemeenteraad in december 2012 staat Luc Vanrusselt (blauw hemd en glas schuimwijn in de hand) te luisteren naar de uitéénzetting van toekomstig gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel (met sjaal en N-VA), terwijl gewezen schepen Jo Ampe (wit hemd en HB) meeluistert

Raadslid Jo Ampe (HB) had hierbij bedenkingen : “We gaan akkoord over de motivering van de waarborging van de continuïteit van de dienst, maar art. 82 GD verwijst ook naar de capaciteiten van de betrokkene en Martine werkt op niveau C. Waarom deze stap ?” Schepen van personeel Dave Van den Berghe (Ph7) antwoordde : “Het College van Burgemeester en Schepenen kan in bepaalde omstandigheden afwijken van de diplomavereisten. Na een periode van zes maanden zijn er pas diplomavereisten verwacht. De genaamden B.V. en R.D.S. stonden op de lijst van de reserven. We willen hier niet over persoonlijke situaties spreken, dit doen we in de geheime zitting.” Raadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) stelde : “We zijn even bezorgd over de continuïteit van de dienst. We hebben geen probleem met het eerste deel van uw uitéénzetting. Maar u onttrekt het College en de gemeenteraad elke terugvalpositie. De lijst van opvolgers intrekken is niet verstandig in functie van de continuïteit van de dienst. Het gaat hier niet over een discussie over personen. Trek de lijst in en stel volgende gemeenteraad een nieuwe reservelijst op.” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “Volgens het toezicht op de gemeenten moet deze lijst niet worden opgesteld. Iedereen kan aangesteld worden om de gemeentesecretaris tijdelijk te vervangen. Zodra de secretaris terug is, zullen we een volledig nieuw scenario opbouwen voor noodsituaties.”

Na de openbare zitting van de gemeenteraad werd dit punt nog druk besproken in een besloten vergadering van de gemeenteraad zonder publiek en pers.

Gemeentehuis Lente

Commentaar :

Wij werden enkele maanden geleden reeds getipt over deze situatie rond de tijdelijke afwezigheid van de gemeentesecretaris. Onze informanten hadden het over een heel pittig verhaal – met persoonlijke afrekeningen, partijmanipulaties, enz …– binnen de top van het gemeentebestuur.

Aangezien Hove een kleine gemeente is, waar iedereen bijna iedereen kent (en in ‘politieke Hove’ iedereen zijn tegenstanders permanent bespioneert met alle mogelijke middelen ) hebben we besloten om dit verhaal niet te brengen. Het ligt nogal gevoelig en sommige partijen willen heel het dossier ineens op straat werpen terwijl andere betrokkenen niets van zich laten horen als we hen hierover meermaals opbellen. Een aantal van de betrokken opvolgers van de reservelijst zaten tijdens de laatste gemeenteraadszitting op de publiekstribune. Zo delicaat ligt dit dossier.

Krijgt misschien nog een vervolg.

Wapenschild op gemeentehuis

Foto’s © Gazet van Hove .