REGIO

Donderdagavond 9 juli jl. hebben alle brandweerkazernes van over de hele wereld een ode gebracht aan de “Last Post” in Ieper. Niet alleen in België, maar onder meer ook in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Ierland en zelfs de Filipijnen.

De Last Post is een trompetsignaal dat geblazen wordt als afsluiting van de krijgsdag. Tijdens WO I (1914-18) werd het iedere dag geblazen door de Britse legers over de strijdakkers van de Westhoek. In Ieper wordt het elke dag om 20.00u. stipt gespeeld onder de Menenpoort door leden van de Last Post Association (= leden van de plaatselijke brandweer), als eerbetoon aan zij die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Dit doet men reeds sedert 1928, ieder dag, in weer en wind, met veel of weinig toeschouwers. Er was enkel een onderbreking tijdens de Duitse bezetting van de Tweede Wereldoorlog (1940-44). Toen bliezen leden van de Last Post Association iedere avond de Last Post op een begraafplaats in Engeland.

Herdenking vanuit de Edegemse brandweerkazerne

Er waren een goede 450 aanwezigen op deze hulde. Een delegatie van het Edegemse College van Burgemeester en Schepenen en gemeenteraadsleden, Hoves burgemeester Koen Volckaerts, delegaties van de Militaire overheid, de politie, de brandweer, delegaties van het Rode Kruis, de Burgerbescherming, een Schotse band, vaderlandslievende verenigingen met o.a. Eddy Beyens en zijn groep uit Hove …enz …enz …

Eerst was er choreografie. Nadien een intrede van twee brandweerpelotons in de zaal gevolgd door Schotse pipers. Om 20.00u. stipt werd er overgeschakeld naar een groot videoscherm waar men de rechtstreekse VRT-uitzending vanuit Ieper kon meemaken. Acteur Wim Opbrouck was ceremoniemeester van de 30.000ste Last Post. Er werd permanent overgeschakeld naar soortelijke manifestaties in Londen, Parijs, Berlijn, Cardiff, Belfast, Edingburg, Canada, India, Nieuw-Zeeland, Australie.

De manifestatie eindigde met een gezellig samenzijn aan de bar van de Edegemse brandweerkazerne.

BEELDEN UIT IEPER, Menenpoort , 25 april 2015

Foto’s © Gazet van Hove.