REGIO

Op maandag 6 juli jl. stond de derde rit van de Ronde van Frankrijk geprogrammeerd, van Antwerpen tot Huy (Wallonië). Startplaats Grote Markt Antwerpen; rond 13.10u. werd het startschot voor de beroepsrenners er gegeven door Vlaams Minister-President Geert Bourgeois in het gezelschap van burgemeester Bart De Wever en minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon, allen N-VA.

Veel animatie langs de weg

We verkenden de omloop in onze regio vanaf 10.15u. aan de Roderveldlaan in Berchem. Hier was het kruispunt met de Arbeidersstraat reeds door agenten afgesloten en bevond er zich een informatiekraam van de Stad Antwerpen met enkele hostessen. Enkele tientallen supporters stonden het geheel reeds gade te slaan. Via de Edelgesteentestraat komen we op het kruispunt met de Diksmuidelaan. Overal hadden bewoners hun woningen versierd met vlaggen, rennerstruien en spandoeken. De politie was ook massaal aanwezig. Op ieder kruispunt stond er een agent of een gemachtigd seingever. In de Lode Van Berckenlaan op de grens van Borgerhout zaten enkele bewoners van het plaatselijke rusthuis reeds beneden aan de straat in strandstoelen. Aan het kruispunt van de Vosstraat met de Gitschotellei was er reeds veel beweging. De cafées deden er reeds gouden zaken. Het weer was er ook naar !

Op de Drakenhoflaan was er iets minder animo. Het zijn er meestal appartementen. De plaatselijke reus René was wel voor de gelegenheid van stal gehaald om de renners te verwelkomen.

De grote parking van de super-Carrefour in Borsbeek was helemaal afgesloten voor het publiek. Het nabije kruispunt van de Krijgsbaan en de Robianostraat was volledig afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Agenten controleerden streng mogelijke overtreders. In Borsbeek-centrum waren beide zijden van de weg/omloop afgezet met nadarbarelen. Er was veel animatie in tenten aan de parking van de watertoren. Richting Boechout stond er iets minder volk, maar het is daar nog landelijk. De firma Almobé had haar klantenrelaties uitgenodigd om tijdens een BBQ naar de wedstrijd te komen kijken.

In Borsbeek-centrum kruisten we een peloton van een 20 tal renners “cadets-amateurs” die twee uur op voorhand hun wedstrijd afhandelden, begeleid en gevolgd door enkele motards en politiewagens.

Vanaf het kruispunt aan de tramterminus 15 op de Provinciesteenweg in Boechout stond er veel volk. Naargelang het uur vorderde kwamen er meer toeschouwers bij. Enkele leden van de Vlaamse Volksbeweging waren er druk doende om papieren Leeuwenvlaggetjes uit te delen om zo de renners beter te verwelkomen in Vlaanderen. In totaal werden er 5.000 exemplaren uitgedeeld aan zowat iedereen.

Toen een goed uur voor de eigenlijke wedstrijd de reclamecaravaan voorbij kwam, begon de spanning te stijgen. Overal werden gadgets en snoepjes uitgegooid. Op de Provinciesteenweg werd het baanvak richting Lier voorbehouden voor de wedstrijd, het andere baanvak richting Antwerpen deed dienst als reservatiestrook voor allerlei kraampjes (bars, hotdogs, frituren, terrassen, vrachtwagens). Aan ieder kraampje stond een massa volk. De tapkranen werkten op volle toeren.

Sportieve start in Boechout

De eigenlijke sportieve start had plaats op km 0, op het kruispunt van de Provinciesteenweg met de Heuvelstraat. Er stond een massa volk. Vele gemotoriseerde TV- en radio-reporters maakten er een kort oponthoud voor hun verslag. Rond 13.15. werd het drukker en drukker met allerlei volgwagens die voorbij kwamen. In de lucht verschenen ook reeds enkele helikopters. Rond 13.35u. verschenen dan de renners in de verte, nog steeds goed omkaderd door volgwagens en politiemotards. Aan km 0 werd de wedstrijd sportief vrijgegeven onder een luid applaus en geroep van de aanwezigen. Op 20 seconden was het hele rennerspeloton voorbij, gevolgd door enkele tientallen volgwagens en een busje als ‘bezemwagen’ voor mogelijke opgevers. De volgwagen met de groene vlag gaf als laatste de weg terug vrij aan het reguliere verkeer.

Het duurde nog tot 19.00u. eer de Provinciesteenweg effectief terug werd vrijgegeven voor het gemotoriseerde verkeer.

 

Foto’s © Gazet van Hove.