Expo De Modernen ‘Tour de France’

logo provincie Antwerpen

De expo Modernen Tour de France krijgt tijdelijke bruikleen over de groene trui van Rik Van Linden behaald in de wielerwedstrijd van 1975. Het kleinood dat voor het eerst aan het publiek getoond wordt, krijgt een ereplaats naast de kunstwerken van de wielrennende kunstenaar Maurice de Vlaminck.

Kunst en sport gaan moeilijk samen, zo wordt weleens beweerd. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de Franse kunstenaar Maurice de Vlaminck. De Vlaminck was een verwoed fietser en is zelfs een tijdlang een succesvolle professionele wielrenner geweest. Uiteindelijk koos hij voor het schildersvak en bouwde hij een nog meer succesvolle carrière op als kunstenaar.

In de tentoonstelling Tour de France, die nog tot 30 augustus loopt, zijn werken van Franse kunstenaars uit de collectie van het KMSKA te zien.

Je vindt er ook twee werken terug van Maurice de Vlaminck. Die worden nu tot 26 juli 2015 (het einde van de Tour de France) geflankeerd door een bijzondere groene trui uit de wielerwedstrijd Tour de France. De prestatie verbonden aan het shirt werd gepresteerd door Rik Van Linden in 1975.

Luk Lemmens : “Heel de provincie is dit weekend in de ban van de Tour de France. Hier in de Fabiolazaal organiseert het KMSKA echter zijn eigen Tour de France. Dankzij de unieke bijdrage van Rik Van Linden willen we de sport- en de kunstliefhebber dichter bij elkaar brengen. Bovendien is de plaats die de Groene Trui krijgt niet toevallig, Maurice de Vlaminck was immers iemand die sport en kunst kon verzoenen. Hopelijk komen de vele wielerfans dit weekend ook een kijkje nemen naar die andere Tour de France in Antwerpen.

Ook Rik Van Linden is enthousiast : “Voor mij is deze trui even waardevol als het mooiste kunstwerk. Tijdens de bewuste tour week de trui niet van mijn zijde, zo betoverd was ik door zijn schoonheid. Ik ben enorm fier dat hij enkele weken tussen deze kunstwerken kan hangen, ik ga zeker een paar keer komen kijken omdat ik denk dat ik hem niet kan missen!

 Rik Van Linden

Rik Van Linden (uiterst links) hangt samen met gedeputeerde Luk Lemmens zijn groene trui op in de Fabiolazaal. Rechts twee schilderijen van Maurice de Vlaminck –

Copyright : Koen Fasseur voor provincie Antwerpen.

 

Waar : Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen

Meer info : www.provincieantwerpen.be

Foto’s (c) Reporters.