De leerlingen van de Gemeentelijke Kunstacademie presenteerden hun creaties aan het grote publiek.

Kunstroute in Hove

De eindejaarstentoonstelling van de ateliers Schilderkunst, Textiele Kunst, Tekenkunst, Keramiek, Fotokunst en 3D werd geopend op vrijdag 26 juni, om 20.00 uur in “De Markgraaf”, met de proclamatie en de uitreiking van de Prijs Henri Goyvaerts en de Prijs Rik Blomme, gevolgd door een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. De lokale kat “Findus”, wonende in de Rozenlei, liep permanent in de belangstelling tijdens de toespraken en receptie.

De eindejaartentoonstelling was dit jaar opgevat als een kunstroute doorheen Hove, omdat voor de eerste keer zaal Da Capo wordt opgenomen in het circuit. Zowel De Markgraaf als het Kostershuisje, Da Capo, de Albrecht Rodenbachschool en de remise van het gemeentehuis dienden als decor voor de werken van de volwassen cursisten. Overal was de tentoonstelling open tijdens het weekeinde. Vele belangstellenden kwamen een kijkje nemen.

Nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar start op dinsdag 1 september 2015. De inschrijvingen starten vanaf nu in De Markgraaf op het secretariaat en lopen tot 30 september. Omdat het inschrijvingsgeld voor de volwassen cursisten dit jaar verhoogd wordt tot 300 EUR stelt de academie voor om al voor de dure maand september in te schrijven en te betalen. Wie geniet van het kortingstarief betaalt 125 EUR. Voor de kinderen blijft het bedrag van het inschrijvingsgeld ongewijzigd op 62 EUR voor de eerste van het gezin en 40 EUR voor de volgende. Jongvolwassenen genieten tot 25 jaar van het tarief van 125 EUR.

 

Cultureel weekend

De Kunstacademie zal ook dit jaar weer actief deelnemen aan het cultureel weekend van de Cultuurraad op 11, 12 en 13 september in en rond De Markgraaf.

Meer info op :  www.dekunstacademiehove.be  www.dekunstacademieboechout.be

 

Toespraak van Gerda Lambrecht, schepen van cultuur, onderwijs en wonen

“Goedenavond Dames en heren, Burgemeester en …,

Van mijn kant ook welkom op deze proclamatie en vernissage van de Gemeentelijke Kunstacademie van Hove.

Ik ben twee weken geleden een kijkje gaan nemen op de Tarte Tatin tentoonstelling van de lagere graad en moet toegeven dat ik positief verrast was over de creaties die deze leerlingen gemaakt hadden. Dus was ik heel benieuwd naar deze tentoonstelling.  Het is natuurlijk niet makkelijk om de verschillende kunstvormen te vergelijken. Je kan moeilijk Schilderkunst, Textiele Kunst, Tekenkunst, Keramiek en Fotokunst  met elkaar vergelijken. Als leek heb ik persoonlijk een grote bewondering voor mensen die creatief zijn en dit tot uiting kunnen brengen in hun kunstwerken. Eigenlijk ben ik daar wel een beetje jaloers op.

Het verassende aan deze eindejaartentoonstelling is dat ze dit  jaar opgevat is als een kunstroute doorheen Hove. Zowel De Markgraaf als het Kostershuisje, Da Capo, de Albrecht Rodenbachschool en de remise van het gemeentehuis dienen als decor.

De Hovese Kunstacademie heeft in de loop der tijd een reputatie opgebouwd van één van de betere academies uit de regio te zijn. Van een kunstschool met amper genoeg leerlingen om te kunnen blijven bestaan naar een succes van deze omvang hebben we natuurlijk te danken aan onze directeur Boud Cielen en zijn toegewijde team leerkrachten.

Vandaag gaan we nog iemand in de bloemetjes zetten : namelijk onze docente Liliane Lacasse.

Liliane is in dienst getreden van de academie op 1 september 1991, aanvankelijk in een duobaan  en vanaf oktober 1993 als volledig titularis voor Fotokunst en leerkracht voor de middelbare graad.

Liliane kreeg haar vaste benoeming vanaf 2000 en sindsdien is zij onze docente Fotokunst en lerares aan de middelbare graad.

Daarbuiten heeft zij haar eigen artistieke loopbaan uitgebouwd, hetgeen onder andere ervoor gezorgd heeft dat haar foto’s boven het bed van Tina Turner terecht gekomen zijn.

Zij is ook nog steeds lid van fotokring IRIS, de oudste fotokring van het land, en was vele jaren betrokken bij de educatieve dienst van het fotomuseum.

Sinds enkele jaren is zij het stralende middelpunt van de Fotowerkgroep Hove, een werkgroep die opgericht werd onder impuls van enkele oud-leerlingen, en die met tentoonstellingen in de fietsenfabriek in Lier, in het Rivierenhof in Deurne, in het apothekershuis in Antwerpen en in de nieuwe jeugdherberg in ‘t Stad reeds een mooi palmares opgebouwd heeft.

We zullen haar missen, en ook weer niet, want zij coördineert nu en in de toekomst ook nog een fotoboek over de gemeente Hove.

Liliane, bedankt voor je toewijding en ik twijfel er niet aan dat we jou nog op de activiteiten van de Academie zullen ontmoeten.

Ook een welgemeende proficiat aan alle leerkrachten en in de eerste plaats aan alle cursisten voor hun creativiteit en dat we de resultaten daarvan mee mogen bewonderen.

De tentoonstelling is nog het ganse weekend open van 10.00 tot 17.00 uur en ik kan u alleen maar aanraden om zeker een kijkje te gaan nemen.

Van mijn kant wil ik jullie een prettige vakantie toewensen en nog veel succes voor de toekomst.

Oh ja, Ik heb in de wandelgangen iets opgevangen over een kunstwerk dat nog zou moeten geplaatst worden …. Arnold heeft hierop in zijn toespraak van vorig jaar ook een allusie gemaakt. Blijkbaar komt daar schot in de zaak. Dus met een beetje geluk kunnen we dit volgend jaar misschien bewonderen.”

26/06/2015

Foto’s : (C) Gazet van Hove.