Meer bomen en struiken, zoemende akkers en speelnatuur om van te genieten

Sinds 1 januari 2014 namen de provincies de bevoegdheid voor de regionale landschappen over van Vlaanderen. “Via hun diverse projecten dragen ze bij aan het provinciale biodiversiteits- en landschapsbeleid. In februari kende de provincieraad ruim een miljoen euro basissubsidies toe aan de regionale landschappen. Vandaag, tijdens de laatste provincieraad voor de zomervakantie, kende de provincieraad nog 132 000 euro projectsubsidies toe. Deze middelen zullen ondermeer gebruikt worden voor het herstel van de pastoriesite in Olen, de acties voor de bruine vuurvlinder in Heist-op-den-Berg en een ecologische inrichting van de begraafplaats in Schoten.” Aldus gedeputeerde voor leefmilieu Rik Röttger.  De provincie Antwerpen versterkt met plezier de samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Regionaal Landschap Rivierenland en Regionaal Landschap Schelde-Durme en is trots op hun verschillende realisaties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

50.000 bomen en struiken aangeplant in 2014 In 2014 plantten alle Antwerpse regionale landschappen samen meer dan 6 km meter hagen en heggen en 6 km houtkanten. Ze herstelden 2 kilometer dreven en plantten meer dan 200 nieuwe dreefbomen. 167 monumentale bomen kregen een noodzakelijke onderhoudsbeurt. De regionale landschappen knotten ook 790 knotbomen en plantten 256 fruitbomen. In totaal werden zo’n 50 000 bomen en struiken aangeplant in 2014 door de verschillende Antwerpse Regionale Landschappen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoemende akkers

De Antwerpse Regionale Landschappen zorgden in 2014 voor meer dan 110 hectare fauna-akkers. Dit zijn braakliggende terreinen die ingezaaid worden met mengsels van akkerkruiden en grassen. Deze tijdelijke natuurplekken bieden voedsel en onderdak voor insecten, akkervogels en kleine zoogdieren die vaak geen plaats meer vinden in het moderne landbouwlandschap. Wilde bijen en andere insecten kregen onderdak in 43 nieuwe bijen- of insectenhotels. Voor de zwaluwen werden er 100 zwaluwnesten opgehangen. De oeverzwaluwen kregen meer dan 150 broedgangen in 5 nieuwe oeverzwaluwwanden. De tweede vleermuizentoren en eerste biodiversiteitstoren maken samen plaats voor 100’en dieren. Ook een vleermuizenbunker, visdiefvlotje en ijsvogelwand zijn spraakmakende verwezenlijkingen voor beschermde en bedreigde dieren.

 logo provincie Antwerpen
Natuur als buur  De regionale landschappen brengen beleefbaar groen in onze dagelijkse leefomgeving. In 50 gemeenten toverden ze een verrommelde plek om tot een buitengewoon plekje. In samenwerking met het MOS-team kregen 14 scholen het afgelopen jaar een groene, avontuurlijke speelplaats. Kinderen van onder andere leefschool Pluishoek in Heist-op-den-Berg, Irishof in Kapellen, technisch instituut Sint-Paulus in Mol kunnen nu naar hartenlust ravotten in speelnatuur.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onbekend is onbemind

De regionale landschappen willen mensen trots maken op de streek waarin ze wonen, werken en zich ontspannen. Via de landschapskranten bereikten de Antwerpse regionale landschappen honderdduizenden mensen en duizenden respondenten ontvingen de digitale nieuwsbrieven. Gemiddeld kwamen de regionale landschappen in 2014 drie keer per week positief in de pers. Op het terrein vonden meer dan 100 vormingen en publieksactiviteiten plaats met meer dan duizend deelnemers. Zo was er een zomerpicknick op domein de Renesse in Oostmalle, een Scheldehappening op paasmaandag en een opleiding voor ambassadeurs van het Hombeeks Plateau in Mechelen. Door mensen te laten genieten van natuur en landschap krijgen ze er bovendien meer waardering voor. Meer dan 9 km trage wegen kregen in 2014 een opknapbeurt en gingen open voor het grote publiek. Zo is de Lilse voetweg een groene doorsteek tussen Vorselaar en Lille en verbindt de Goorboslei de gemeenten Duffel en Sint-Katelijne-Waver.  Het wandelnetwerk in het Rivierenland breidde in 2014 aanzienlijk uit en omvat vandaag al 1021 kilometer aan wandelpaden.

Foto’s (C) Gazet van Hove.