De pers als onafhankelijke vierde macht naast de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht is een perfect machtsevenwicht in een gezonde democratie, liefst in een republiek, want monarchie staat haaks op democratie.

De belangrijkste voorwaarde hiervan is dat de pers vrij is, vrij van allerlei invloeden – waar is de tijd dat hoofdredacteuren van kranten ook nog partijvoorzitters waren ? – en ook financieel vrij. De persorganen zorgen er in een gezonde democratie voor dat ze financieel gezond zijn en niet moeten gaan bedelen voor allerlei subsidies en tegemoetkomingen bij de overheid. Want “uit wiens hand men eet, diens woord men spreekt”.

ph7 logo

Hove en Ph7 ?

We stellen bij de verdeling van de toelagen aan de Hovese socio-culturele verenigingen voor 2015 vast dat de vereniging De Hovenaar een subsidie krijgt van 886,60 euro (35.765.-bfr.). Dit is een niet onaardig bedrag als men vaststelt dat heel wat actieve socio-culturele verenigingen in Hove het met heel wat minder financiële steun van de gemeente moeten stellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Hovenaar is de vereniging achter de gelijknamige dorpskrant De Hovenaar die maandelijks in de brievenbussen valt van de betalende abonnees in onze gemeente en daarbuiten. Het abonnementsgeld werd dit jaar verhoogd van 9 naar 10 euro (niet spectaculair maar toch 11% stijging) en er staan een achttal betalende advertenties in het blad van Hovese zelfstandige ondernemingen. Er komt dus geld binnen … maar duidelijk niet genoeg ?

 

dehovenaar logo

 

Als men gaat kijken naar de samenstelling van het bestuur en de medewerkers van De Hovenaar dan komt men onvermijdelijk bij de huidige Hovese politieke meerderheidspartij Ph7 – Positief Hove uit. De voorzitter van De Hovenaar is Machteld Hofmans (ex-gemeenteraadslid Hovan en vandaag OCMW-raadslid Ph7), de eindredactie is in handen van Jan Wouters (ex-gemeenteraadslid Ph7 en vandaag OCMW-raadslid Ph7). Verder zitten er in de redactie nog een aantal schrijvers met duidelijke Ph7-sympathiën. Er zitten ook enkele mensen met een CD&V-etiket bij. Vlaams-nationalisten, noch mensen van het groen-linkse Hove Beweegt zijn in de redactie te bespeuren (samen toch 70% van de Hovese kiezers in 2014 !). Bij een aantal Hovese CD&V-mandatarissen en bestuursleden heerst er een duidelijke wrevel over de aanzienlijke invloed van Ph7 binnen De Hovenaar. Vele artikels zijn ook in een zekere Ph7-stijl geschreven. Sommige artikels komen net uit de pen van een ‘ouderwetse pastoor’. Bij de Vlaams-nationalisten heeft men ook zijn bedenkingen over De Hovenaar.

Is De Hovenaar “de Pravda” van Ph7 geworden ? Ph7 leunt vandaag politiek toch graag nauw aan bij de groen-linksen van Hove Beweegt !?!

Hove Beweegt Logo

Vrije Hovese pers ?

De pers in het algemeen heeft het vandaag niet makkelijk. Een lokaal blaadje zoals De Hovenaar, dat het moet hebben van een zeer beperkt aantal Hovese lezers in een gemeente zonder industrie, heeft het ook niet makkelijk. De verspreiding van de nummers gebeurt door de eigen auteurs per fiets of te voet om zoveel mogelijk portkosten uit te sparen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar als De Hovenaar zichzelf voorstelt als een blad “aan ALLE Hovenaars van goede wil” is het er duidelijk ver over. Over bepaalde maatschappelijke gebeurtenissen en feiten uit Hove die niet passen in het Ph7-kraam verschijnt er niets van in De Hovenaar. De politieke vriendjes van Ph7 zitten toch mee in het Hovese schepencollege en OCMW-bestuur. Op iedere Hovese gemeenteraad valt er tegenwoordig wel wat interessant nieuws te rapen. Hierover leest men niets in De Hovenaar ! Van censuur gesproken ?!? Toch de ‘Hovese Pravda’ ? … gedeeltelijk op kosten van de Hovese belastingbetaler !?

De ideologische en politieke keuzes van De Hovenaar zijn duidelijk en dit is hun goed recht. Maar het getuigt van politieke volwassenheid dat men daar ook openlijk durft voor uitkomen en dit is nu niet het geval.

GvanvoorHove-kerst2

Wij van Gazet van Hove willen geen financiële steun van de overheid. Onze politieke standpunten zijn ook duidelijk. Wij staan op onze onafhankelijkheid zodat we vrij kunnen schrijven en denken, ongeacht wie er aan het bewind is. We hebben ook al zeer interessante aanbiedingen gekregen vanwege grote commerciële persgroepen maar gaan daar niet op in. We werken onderling samen met andere vrije media zoals ’t Pallieterke, Doorbraak, Meervoud, V-SB, enz. … persorganen die ook geen enkele euro overheidssubsidie krijgen.

pallieterke

Wij zijn liever een vrije wolf in het bos dan een vette hond aan de ketting !!!

De gedachten zijn vrij !!!

Laat de reacties maar komen … het debat is voor open verklaard …

meervoud the blue lagoon

vsblogo

 

Foto’s © Reporters.