Scholen en gemeenten zetten in op veilige schoolomgevingen, praktijklessen verkeer en betrokken ouders

Regina Pacis lanceerde tentoonstelling
Regina Pacis Hove

Elf scholen en drie gemeenten krijgen van de provincie Antwerpen een subsidie voor educatieve en verkeersveilige materialen. Deze 10op10-subsidie ondersteunt de schoolse verkeerswerking met materialen als fietsen en verkeersborden. Ook led-verlichting aan zebrapaden kan op provinciale subsidies rekenen. Met het label 10op10 stimuleert de provincie Antwerpen verkeers- en mobiliteitseducatie in de scholen van het basisonderwijs. De provincie Antwerpen zet dit voorjaar met Antwerpen #fietsprovincie haar fietsaanbod trouwens in de kijker. De website www.laatjeflietsen.be bundelt het uitgebreide aanbod. Scholen zijn hierbij een belangrijke doelgroep.

’t Groen schooltje zingt en danst de lente in
’t Groen schooltje Hove


Met de subsidies zetten de scholen en gemeenten in op praktijklessen verkeer, een veilige schoolomgeving en het betrekken van ouders. Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit legt uit : “De provincie Antwerpen ondersteunt de aankoop van ondermeer fietsvaardigheidsmateriaal zodat kinderen oefenen om zich later veilig in het verkeer te verplaatsen. Ook gemeenten kunnen een beroep doen op onze ondersteuning en de schoolomgeving veiliger maken door bijvoorbeeld led-verlichting te voorzien aan zebrapaden in de buurt van een school.”

Op 13 mei 2015 kende de provincie Antwerpen 28.637 euro toe aan verkeersveilige projecten van elf scholen en drie gemeenten. Bovenop deze financiële ondersteuning biedt het 10op10-project ook individuele begeleiding aan scholen die een sterke verkeerswerking willen uitbouwen. Leerkrachten, ouders, politie en gemeenten kunnen deelnemen aan gratis vormingen. De 10op10-nieuwsbrief verzamelt praktische tips en goede voorbeelden.

 

schoolkinderen Vosselaar

Leerlingen Heilig Graf Vosselaar tijdens de verkeersles – Copyright : provincie Antwerpen

 

Aartselaar verlicht de zebrapaden dankzij 10op10 en de kindergemeenteraad

Burgemeester van Aartselaar Sophie De Wit licht toe : “De kindergemeenteraad van Aartselaar geeft aan jongeren een stem en informeert het bestuur over wat er leeft bij de jeugd. Ze kwamen met het voorstel om de schoolomgevingen veiliger te maken door verlichte zebrapaden.”

Concreet past de gemeente 7 zebrapaden aan in de buurt van de gemeenteschool Cadé (2), de parochiale kleuterschool (2) en GO! De Blokkendoos (3). Hiervoor ontvangt de gemeente een subsidie van 5.000 euro.

Rodenbachschool
Gem. Albrecht Rodenbachschool Hove

 

OC clarafey campus Sint-Rafaël in Brecht smukt de praktijklessen verkeer op

Het engagement van het schoolteam in Sint-Rafaël, een school voor buitengewoon onderwijs, is groot om de leerlingen voor te bereiden op hun (semi-)zelfstandige deelname aan het verkeer. De subsidie van 1144 euro gaat naar fluohesjes, driewielers, hoepels en staptassen. Met de driewielers oefent Sint-Rafaël op de speelplaats.  De stapvaardigheden komen vaker in het echte verkeer aan bod : de fluohesjes verhogen de zichtbaarheid van de kinderen terwijl de leerkrachten in hun nieuwe ‘staptas’ eenvoudige materialen en opdrachten meenemen om met de klasgroep te oefenen op straat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Atheneum Mortsel, Mechelsesteenweg

 

Kleuterschool Heilig Graf in Vosselaar stapt en trapt erop los

Kleuterschool Heilig Graf is een verkeersactieve school. Dat ze blijvend inzetten op de training van stap- en fietsvaardigheden van hun kleuters, bewijzen ze door de 10op10-subisidies te gebruiken voor loopfietsen, kegels, zebrapaden, verkeerslichten en wandeltouwen.

De kleuters trainen regelmatig op de speelplaats en automatiseren zo al op jonge leeftijd al hun stap- en trapvaardigheden. Als de kinderen later ook oefenen in het echte verkeer hebben ze meer tijd om te focussen op de verkeerssituatie.

Geld euro's
Overzicht toegekende subsidies

 

  • school Mozaïek, Antwerpen-Borgerhout – fietsen en behendigheidsmateriaal
  • De Leerexpert, Antwerpen-Deurne – fietsen
  • kleuterschool Mariaberg – afdeling Centrum, Essen – verkeerslicht, loopfietsen, wandeltouw, Victor Veiligfiguren en behendigheidsmateriaal
  • kleuterschool Mariaberg – afdeling Hoek, Essen – fietsen en een handleiding van
    een voetgangersbrevet
  • kleuterschool Altena Instituut, Kontich – loopfietsen, Victor Veiligfiguren, en verkeerslichten
  • lagere school Scheppers, Mechelen – fietsen, loopfietsen, speelplaatsverf voor een verkeersparcours, verkeerslicht, zebrapad en haaientanden
  • kleuterschool Virgo Maria, Antwerpen-Merksem – fietsen en behendigheidsmateriaal
  • school voor buitengewoon onderwijs Sint-Rafaël, Brecht– fluohesjes, driewielers, hoepels en zakjes voor staptassen
  • school Ter Doelhagen, Rumst – fluohesjes, wandeltouwen en loopfietsen
  • kleuterschool Heilig Graf, Vosselaar – loopfietsen, kegels, zebrapaden, verkeerslichten en wandeltouwen
  • school Tovertuin, Willebroek – verkeerslichten, kegels, verkeersborden, loopfietsen en een set magneetborden
  • gemeente Aartselaar – ingebouwde led-verlichting aan de zebrapaden van 10op10-scholen Cadé en De Blokkendoos
  • gemeente Essen – plaatsen van beugels in de schoolomgeving van de Potlodenschool
  • gemeente Kontich – verkeersset met grote parcourselementen

Het volledige fietsaanbod van de provincie Antwerpen staat op www.laatjeflietsen.be.

logo provincie Antwerpen

Als u details wenst over een bepaalde school of gemeente, contacteer dan het perscontact.

Beleidsverantwoordelijke :

Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor mobiliteit

Provinciaal Gedeputeerde Luk Lemmens
Provinciaal Gedeputeerde Luk Lemmens op Vlaams-Nationaal Zangfeest 2015

 

Foto’s : © Gazet van Hove.