Ondertekening Burgemeestersconvenant

Het klimaat warmt op, wat het weer en de natuur ontregelt.We zijn bovendien zeer afhankelijk van buitenlandse energie uit onstabiele regio’s voor onze economie en welvaart. De klimaatopwarming is dan ook één van de grootste uitdagingen waar we als samenleving voorstaan. De klimaatverandering is een rechtstreeks gevolg van de oplopende concentraties aan broeikasgassen in onze atmosfeer. Die gassen laten de invallende zonnestralen door, maar houden de door de aarde teruggekaatste warmte tegen. Het bekendste en belangrijkste broeikasgas is CO2.

CO2 uitstoot

Niet alleen bedrijven en particulieren, maar ook lokale besturen kunnen inspanningen leveren om de klimaatverandering tegen te gaan. Studies tonen zelfs aan dat geen enkel nationaal energie- en klimaatplan kan slagen als de lokale besturen er niet bij betrokken worden.

De afgelopen jaren hebben vele gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN al acties rond energie en klimaat gelanceerd. Voorbeelden hiervan zijn energiebesparende maatregelen in de eigen organisatie, de aankoop van 100 % groene stroom, het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, het geven van energiepremies aan de inwoners, de IGEAN-energielening, … IGEAN wil, samen met haar gemeenten, het lokale energie- en klimaatbeleid verder uitbouwen.

 

burgemeestersconvenant

 

Burgemeestersconvenant

Het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese Commissie, is een oproep aan steden en gemeenten om de uitstoot van broeikasgassen, en dan voornamelijk CO2, te verminderen. Sinds 2009 hebben meer dan 6 000 Europese gemeenten getekend. In die gemeenten wonen samen 190 miljoen inwoners, bijna 40 % van de hele EU. Ook in Vlaanderen hebben al heel wat gemeenten het burgemeestersconvenant ondertekend.

Als lokale besturen het Burgemeesterconvenant ondertekenen, engageren ze zich om :

1. de energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie op het eigen grondgebied te verhogen;

2. een CO2-inventaris, of nulmeting, en een gebiedsdekkend lokaal energieactieplan op te stellen;

3. een vermindering van 20 % CO2 na te streven tegen 2020;

4. de diverse actoren – burgers, middenveld, andere overheden, bedrijven – te betrekken;

5. de boodschap van het Burgemeestersconvenant verder uit te dragen en te participeren aan nationale en internationale evenementen en overlegfora van burgemeesters.

Het Burgemeestersconvenant is geen vrijblijvend charter. De Europese Unie volgt op of de gemeente haar engagementen nakomt.

IGEAN = territoriaal coördinator

IGEAN is sinds september 2014 door de Europese Commissie erkend als ‘territoriaal coördinator’ van het Burgemeestersconvenant voor de gemeenten in haar samenwerkingsgebied.

burgemeestersconvenant 2

IGEAN zal volgende taken uitvoeren:

  1. de toetreding tot het burgemeestersconvenant promoten;
  2. technische ondersteuning bieden bij de voorbereiding en implementatie van energieactieplannen;
  3. de organisatie van publieke evenementen om de bewustmaking te vergroten;
  4. samenwerking met andere coördinatoren en partners die betrokken zijn bij het beleid van het burgemeestersconvenant;
  5. regelmatig rapporteren aan directoraat-generaal ‘Energie’ van de Europese Commissie over de resultaten die behaald werden in het werkingsgebied van IGEAN.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samenwerking

Verschillende actoren werken rond ditzelfde doel en bieden ondersteuning. IGEAN werkt met vele partners samen : Eandis, Infrax, de provincie Antwerpen … De bedoeling van de samenwerking is om duidelijke afspraken te maken zodat ‘dubbel werk’ vermeden wordt. IGEAN zal een coördinerende rol opnemen.

 

burgemeesters 2

Engagement burgemeesters

20 gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN slaan de handen in elkaar. Vandaag ondertekenen 20 burgemeesters het burgemeestersconvenant. Ze engageren zich om tegen 2020 op hun grondgebied een CO2-reductie van minstens 20 % te realiseren.

 

IGEAN zal al deze gemeenten begeleiden en ondersteunen bij de opmaak van de verplichte nulmeting en een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan. Vervolgens zullen vele gemeentelijke en intergemeentelijke acties de CO2-reductie in de praktijk waarmaken.

Met de gezamenlijke ondertekening van het Burgemeestersconvenant zet IGEAN de burgemeesters in actie voor het klimaat !

igean logo

Wouter Meersmans
verantwoordelijke inzameling & communicatie

IGEAN milieu & veiligheid
Doornaardstraat,  60
2160        Wommelgem
Tel. 03 / 350.08.32.
Fax 03 / 353.34.10.
GSM 0479 / 20.33.42.
E-mail : milieu@igean.be .