HOVE

Voor de jongste gemeenteraad van mei jl. hield korpschel Lee Vanrobays voor de aanwezige gemeenteraadsleden een uiteenzetting over de toekomstige werking van het korps HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar).

Lange tijdspanne

Men kijkt zeker over een periode van 15 tot 20 jaar

Men wil de wijkposten Hove, Kontich en Lint optimaliseren. Vandaag zit de wijkpost Hove aan de Geelhandlaan 1 in (het oude koetsgebouw van kasteel Weyninckhoven) naast het gemeentehuis.

In januari 2014 kreeg de politie de vraag van de gemeente Kontich of ze mee wilden participeren in de renovatie voor een nieuw gemeentehuis. Het Politiecollege (de korpschef met alle burgemeesters) antwoordde hier negatief op. Men wil dat er in iedere gemeente een aanspreekpunt van politie blijft.

De politiezone HEKLA beschikt over één hoofdgebouw aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem. De andere gebouwen die men gebruikt huurt men. Voor de drie gemeenten Kontich, Hove en Lint bedraagt die huurprijs op jaarbasis 135.000 euro. Een pak geld waarmee men veel andere dingen kan doen, zeker gespreid over enkele jaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Externe doelstelling van het korps :

–       Betere en kwaliteitsvollere dienstverlening

–       Plaatselijke wijkwerking

–       Zichtbare aanwezigheid

Interne doelstelling van het korps :

Efficiëntie via centralisatie en uniformisering in de dienstverlening

Recupereren van budgetten en deze investeren in de gemeenten

politiezone hekla 10 jaar

In februari 2015 werd in Kontich het huidig gebruiksaanbod van het gebouw stopgezet. De wijkpost Kontich verhuist tegen maart 2016 tijdelijk naar de Prins Boudewijnlaan in Edegem tot er een nieuw gebouw in Kontich ter beschikking is.

Men wil de huisvesting van de wijkposten Kontich, Hove en Lint in één gecentraliseerd gebouw onderbrengen. Er moet voldoende infrastructuur aanwezig zijn (aparte douches en kleedkamers voor mannen en vrouwen). Deze denkoefening moet nog starten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Optimalisatie van de wijkposten in Kontich, Hove en Lint

Dit proces start na de zomervakantie 2015

Nu is men nog bezig met het personeelsplan.

Over dit proces werd er reeds een toelichting gegeven aan het personeel en de vakbonden.

Scanning : info verzamelen.

Analyse : welke verplichtingen moet men voldoen ? Wie zijn de klanten ?

Wat is kwaliteitsvolle wijkwerking, per klant, per gemeente ?

Wat is kwaliteitsvol onthaal ?

Wat is een geschikt politiegebouw (modern, duurzaam, energie, praktisch, veiligheid, welzijn)

Wat is een geschikte locatie ?

Er is een rijkswachtkazerne in Kontich aanwezig. Men kan het platsmijten. Als het voldoet is het een optie.

 

Processen van aanpak

Opstellen

Goedkeuren

Uitvoeren

Opvolgen en zo nodig bijsturen

Geld investeren in eigen materiaal, personeel, opleidingen. Is een project over meerdere jaren. Kan 10 tot 15 jaar duren. Nu betaalt men huurgeld dat men kwijt is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Korpschef Lee Van Robays met het nieuwe HEKLA-logo.

Vragen van de gemeenteraadsleden

Filip Lecoutre (CD&V) : Komt er 1 centrale wijkwerking voor de gemeenten Hove, Kontich en Lint ?

Antwoord : De wijkwerking wordt decentraal vanuit een centraal gebouw. De pensioenen kosten veel geld. We kijken naar gebouwen, optimalisatie ICT, moet besparingen doorvoeren.

Een onthaalpost per gemeente is heel dicht bij de gemeentediensten. De onthaaluren politie aanpassen aan de onthaaluren van het gemeentepersoneel. Men moet niet standaard elke dag 8 uur onthaal organiseren.

 

Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) : De wijkwerking Kontich, Hove en Lint zal centraal zijn. Ik vrees dat dit de eerste stap kan zijn naar een grotere afstand tussen de wijkwerking en de gemeente ?

Antwoord : Op het einde van de rit kunnen we antwoorden geven op alle vragen. Nu worden alle wijkposten al centraal aangestuurd. We willen de wijkagenten zoveel mogelijk buiten op straat hebben. Er zijn reeds fietsen gekocht, de agenten zijn dan meer aanspreekbaar.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt) : Is dit een besparingsoefening ? Hebt u een ‘target’ (doel) opgelegd gekregen ?

Antwoord : We proberen binnen de limieten om te gaan met de gelden die we krijgen. De eerste 10 tot 15 jaar zal men van de centralisatieoefening weinig merken. Met de huurgelden die we nu betalen, kan men meer personeel aanwerven.

 

Els Pauwels (CD&V) : Wanneer zijn de besprekingen rond ?

Antwoord : Moet binnen het politiecollege en de politieraad afgesproken worden.

 

Jos Peeters (CD&V) : Blijft het lokaal contactpunt met een dienstverlening aan het loket hetzelfde als nu of zijn er beperkingen ? De openingsuren ?

Antwoord : Wat is onthaal ? Is het actueel aanbod in orde ? of moeten we dit bijsturen. De uren van het aanbod kunnen wijzigen. De politie kan ook ter plaatse bij de klant/inwoner komen.

 

Arnold Herrebout (N-VA) : Waarop en hoe zal de gemeenteraad van Hove bij dit proces worden betrokken ?

Antwoord : We vertrekken vanuit de verwachtingen van de doelgroepen. Er is nog een periodiek overleg met iedere burgemeester afzonderlijk.

 

Foto’s : (C) Gazet van Hove.