Nieuwe fietstocht in de regio Hove – Kontich – Mortsel – Boechout.

Op 9 mei, de Internationale Dag van de Fair Trade, wordt extra aandacht gevraagd voor eerlijke handel. Op 7 mei is het Fairtrade@work. Bedrijven en werkplaatsen worden dan gevraagd om eerlijke handel in de kijker te zetten.

Fair trade of eerlijke handel streeft naar meer rechtvaardigheid door internationaal betere handelsvoorwaarden te bieden aan achtergestelde producenten en arbeiders in het Zuiden. De prijzen op de internationale markt voor landbouwproducten zoals koffie, cacao en rijst zijn erg laag. Om de solidariteit met de boeren in het Zuiden te versterken wil men hen een eerlijke prijs voor hun producten betalen.

Een fair trade-product herken je aan het label. Het is het bewijs dat de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs krijgen voor hun oogst, dat de arbeiders in correcte sociale omstandigheden werken en dat de productiemethoden milieuvriendelijk zijn.

Fair trade-producten vind je niet alleen in Oxfam Wereldwinkels. Eerlijke handel situeert zich niet alleen ver van ons bed. Ook in de lokale economie gelden er normen van eerlijke handel voor consumptie en productie met zorg voor het milieu en met oog voor sociale rechtvaardigheid. Wie geniet er niet graag van de heerlijke smaak van seizoensgebonden, streekgebonden en biologische producten ?

oxfam
Oxfam Wereldwinkel Boechout-Hove in Boechout, J.Fr. Willemsstraat.

 Hove gaat voor titel Fair Trade Gemeente

Het gemeentebestuur van Hove wil de titel van ‘Fair Trade Gemeente’ behalen. De fair trade trekkersgroep werd uitgebreid met vrijwilligers die willen meehelpen om het vooropgestelde doel te bereiken. Een Fair Trade Gemeente wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden, maar ook voor de duurzame producent in het Noorden. Het gaat dus evengoed om de kleine koffieboer uit Afrika als om lokale voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit die in Hove worden geproduceerd en geconsumeerd.

Om de erkenning te krijgen dient Hove te bewijzen dat we er werk van maken en beantwoorden aan zes criteria :

1. Het gemeentebestuur keurt een resolutie goed die fair trade steunt en koopt koffie en nog minstens één ander fair trade-product. De gemeente promoot het bewustzijn rond fair trade.

2. Minstens twee fair trade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken.

3. Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt deze producten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op rond fair trade.

4. De campagne zorgt voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal niveau om een groot deel van de bevolking te bereiken.

5. Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen en nadien zorgt voor de continuïteit van de campagne.

6. Om Fair Trade Gemeente te worden, moet je een nieuw initiatief lanceren dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt.

De fair trade trekkersgroep organiseert op regelmatige basis een proevertjesmoment. Op dat ogenblik kan je proeven van (h)eerlijke koffie, thee of vruchtensap en zelfgemaakte zoete bereidingen. Op 28 maart had de cake met (h)eerlijke suiker en de (h)eerlijke chocomousse veel succes. De vrijwilligers zijn in ieder geval enthousiast hierover en op 10 mei zijn zij paraat bij de opening van de Fair Trade Ecocyclo in het gemeentepark van Hove.

fairtrade

Fairtrade@work

Op 7 mei is het Fairtrade@work. Ook de gemeente en het OCMW doen mee. Alle personeelsleden die te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk

komen, kunnen genieten van een (h)eerlijk ontbijt met fair trade- en biologische producten.

fietsen door Laos en Cambodja-093
Hovese op fietstocht in Cambodja

 Fietstocht ‘Ecocyclo’

De ‘Fair Trade Ecocyclo’-fietstocht brengt je langs fijne plekjes waar je fair trade-, bio- en lokale producten kan proeven of kopen. De tocht bestaat uit twee lussen :

Boechout – Hove – Waarloos (Kontich) (38 kilometer) en Hove – Kontich – Mortsel (22 kilometer). Je kan de fietskaart vanaf 4 mei gratis afhalen in het gemeentehuis bij de milieudienst of de dienst ontwikkelingssamenwerking.

De fietstocht kwam tot stand in samenwerking met het provinciebestuur en vzw De Natuurvrienden.

Op zondag 10 mei tussen 10 en 16 uur wordt de Fair Trade Ecocyclo feestelijk geopend. Kom mee fietsen en proef op verschillende plaatsen gratis van allerlei heerlijke locale-, bio- of fair trade-producten. Of kom langs in het Fair Trade- en Biocafé en geniet van een heerlijk proevertje aan de verschillende kraampjes. Voor deze feestelijke fietstocht kan je vertrekken aan het gemeentehuis van Hove, in het gemeentepark, waar de twee fietslussen starten. Daar kan je ook de fietskaart verkrijgen. Heb je zin om in groep te vertrekken ? Dat kan : om 11 uur wordt de Fair Trade Ecocyclo ingefietst. Je kan ook van thuis uit vertrekken, maar dan moet je natuurlijk vooraf wel een fietskaart afhalen bij de gemeentediensten. Benieuwd naar de leuke plekjes en proevertjes onderweg ? Spring op je fiets en kom de route verkennen. Veel plezier !

fietsen door Laos en Cambodja-115

www.fairtradeday.bewww.hove.be .