ANTWERPEN

De Nepalese gemeenschap van Vlaanderen organiseert jaarlijks een traditionele Nieuwjaarsreceptie voor de eigen gemeenschap en een groep Vlaamse gasten. Enkele dagen terug ging het Nepalese jaar ‘2072’ van start. Gelukkig nieuwjaar 2072 ! In het hoger gelegen Nepal zijn ze dus jaren voor op de lager gelegen andere wereldburgers. Van de 10 bergen in de wereld hoger dan 8.000 m liggen er 8 in Nepal. Misschien hierdoor die andere jaartelling …

Alles ging door in Hotel ‘National” aan de Nationalestraat in Antwerpen. De eigenaar/uitbater van dit pand is een Nepalees. Er was een aanzienlijke delegatie van de partij N-VA aanwezig met de federale volksvertegenwoordigers Peter De Roover (Mortsel), Yoleen Van Camp (Lichtaart), Vlaams volksvertegenwoordiger Manuela Van Werde (Antwerpen), Deurne’s districtsburgemeester Peter Wouters en Bart Selderslachts (schepen en toekomstig burgemeester van Kontich). Verder waren er nog enkele plaatselijke N-VA mandatarissen.

De hoofdvogel bij de gasten was federaal staatssecretaris voor de Asiel en Migratie en Administratieve Veréénvoudiging Theo Fracken, eveneens N-VA.

De staatssecretaris werd welkom geheten door Krishna Prasad Regmi, de voorzitter van de Nepalese Gemeenschap en tevens een hevig N-VA-supporter. De heer Krishna woont in Kontich en is er zelfstandig ondernemer.

In zijn bedenkingsspeech begroette Theo Francken de aanwezige Nepalezen eerst met enkele woorden Nepalees. Nadien stelde hij dat de Nepalese gemeenschap in Antwerpen – zo’n 400 mensen – het voorbeeld zijn van goede integratie in Vlaanderen. Ze werken, sparen en ondernemen. Ze laten zien dat immigratie ook een positief verhaal kan zijn ! Er zijn bijna geen Nepalezen betrokken in de georganiseerde criminaliteit. Er zijn ook weinig Nepalezen geregistreerd als politieke vluchteling en er zijn weinig werklozen.

Na de gebruikelijke plichtplegingen werden er een aantal geschenken uitgedeeld en nadien was het tijd voor een uitgebreide receptie.

Binnenkort eens denken aan Vlaams-Nepalese sportwedstrijden, culturele manifestaties, culinaire treffens, enz …

Hopelijk volgen er nog andere positief ingestelde gemeenschappen in Vlaanderen dit voorbeeld van de Nepalezen …

Foto’s : (C) Gazet van Hove .