Met Pasen jl. – zondag 5 april 2015 – werd in de Hovese Sint-Laurentiuskerk het nieuwe schilderij van de Hovese kunstenares Lea Beliën voorgesteld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aanleiding

“Ik werd gevraagd op de laatste Open Monumenten Dag om een werk te maken voor de kerk. Mijn favoriete thema’s zijn de kosmos, het licht, de sterren. Een werk van 1 m2 in een grote kerk ziet men niet hangen. Het moest dus groter zijn. Tijdens de zondagsmis beginnend om 9.30u. schijnt de zon rond 10.30u. specifiek op de plaats waar het schilderij nu hangt. De pastoor zei toen, daar moet het komen ! Sint-Sebastiaan hangt erover en dit is een mooie combinatie. Ik besliste om deze uitdaging aan te gaan.

Thuis deed ik de voorbereidende werkzaamheden van de planning. Daarna werkte ik vier weken in de ontmoetingsruimte van de kerk op schaal 1/5. In totaal maakte ik vijf ontwerpen. Mijn kleindochter Lise zei me, ‘dit is het !’ en zo ben ik eraan begonnen. Met heel veel plezier. Tijdens de winter in de kerk werken is nogal koud. Maar men zorgde voor de nodige verwarming. Eerst werkte ik op tafels, rechtstaand, daarna op een verhoog via een trap heb ik de rest geschilderd” aldus Lea Beliën.

Sint Laurentiuskerk Hove

Boodschap van schilderij

“Dit is een getuigenis van het leven en mijn geloof. Met opwaartse bewegingen, vnl. het licht. Men kan er troost in vinden, zowel bedanken als verdriet. Het religieuze effect wordt ook weergegeven. Dit sluit goed aan bij al mijn thema’s over de zon en de maan. Dit zat in mijn hand. Tijdens het schilderen zag ik de takken van de kale bomen. De lijnen werden verwerkt om kleuren ertussen te verwerken. Het is ook een verbondenheid scheppen tussen en met alle mensen van de Hovese leefgemeenschap.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paasmis

“Tijdens de Paasmis van zondag 5 april jl. werd dit werk officieel aan de mensen voorgesteld. Op de receptie kreeg ik vele fijne reacties. Mensen kunnen er vreugde in vinden. Het werk is van de 21-ste eeuw. Andere oudere werken van mij zijn veel donkerder.”

Inspiratie

“Met dit werk wil ik ‘Dank U’ zeggen voor mijn geloof. In de mis sprak de pastoor over ‘de talenten van iedere mens’. Ik verwijs hierbij naar een schilderij van Henri Matisse met veel kleuren. De inspiratie hiervan zijn de glasramen van de kathedraal van Chartres (F), met veel geel en blauw. Ik heb ermee gespeeld” aldus een trotse kunstenares.

Lea Beliën is ondanks haar leeftijd nog steeds druk bezig. Ze heeft ook een grote familie. Een aantal jongere Hovenaars – vnl. die van “tram 2, 3 en 4” – zouden aan haar eens een voorbeeld moeten nemen en zich wat meer inzetten voor de Hovese leefgemeenschap. Wat meer ‘zijn’ en minder ‘hebben’. Dan komt er misschien terug wat positieve dynamiek in onze residentiële slaapgemeente …

We hopen dat Lea Beliën nog werken zal maken voor de Hovese leefgemeenschap, bijv. voor het gemeentehuis en andere openbare plaatsen zoals het O.C. “De Markgraaf” rond thema’s als “leven, werken en beslissen in Hove” ….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s : (C) Gazet van Hove .