Verlenging termijn vaststelling RUP Kasteeldomeinen

Het Hovese gemeentebestuur gaf opdracht een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) op te maken voor de verschillende kasteeldomeinen in de gemeente. In dit RUP wordt vastgesteld wat er in deze gebieden nog toegelaten is. Deze plannen doorliepen verschillende adviesorganen en aan de gemeenteraad wordt een voorlopige vaststelling gevraagd. Vervolgens wordt het dossier doorgestuurd naar de hogere overheid.

Hoveberg

Binnen dit RUP worden de kasteeldomeinen Hoveberg, Kraaienhof, Rattennest, Weyninckhoven en Rodenburg behandeld. Het RUP Cappenberg maakt ook deel uit van het RUP Kasteeldomeinen, maar werd als afzonderlijk RUP uitgewerkt.

De verschillende Hovese kasteeldomeinen zijn volgens het gewestplan gelegen in parkgebied. Via dit RUP wil de gemeente enerzijds het groene karakter van deze parkgebieden bestendigen en anderzijds aan de aanwezige of toekomstige laagdynamische functies ontwikkelingsperspectieven bieden, onder andere ter bescherming van de waardevolle elementen van enkele gebouwen in het parkgebied.

Rattennest 02
kasteel Rattennest, Mortselsesteenweg

Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, het houden van een openbaar onderzoek, een adviesvraag bij de hogere overheid en de behandeling van het dossier door de GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) werd het dossier aangepast aan de opmerkingen. Aan de gemeenteraad werd gevraagd de termijn voor de definitieve vaststelling van het RUP te verlengen.

Het Hovese schepencollege vraagt aan de gemeenteraad een verlenging van de termijn in het kader van de studie over de integratie van de administratie van de gemeente en het OCMW en waarvan één van de pistes de uitbreiding van het huidige gemeentehuis (kasteel Weyninckhoven) is. De verlenging van de termijn van 180 dagen met 60 dagen zal gebruikt worden om adviesverlenende instanties van het Vlaams Gewest te raadplegen (Agentschap Natuur en Bos, Onroerend Erfgoed).

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) vroeg “komt er een openbaar onderzoek als de piste van de uitbouw voor het kasteeldomein Weyninckhoven bespreekbaar zou zijn ? Dit gebied zou dan niet dezelfde bescherming krijgen zoals de anderen ?” Schepen van personeel Dave Van den Bergh (Ph7) antwoordde : “We zullen de plannen van onze coalitiepartner onderzoeken. De komende plannen kunnen we niet voorspellen. We moeten weten of een dergelijk plan aanvaardbaar is voor de adviesorganen. We kunnen nog niet zo ver in de toekomst kijken”. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) vulde aan : “We deden een bevraging onder het personeel i.v.m. de huisvesting. Wanneer er voldoende draagkracht is volgens de agentschappen, doen we terug een openbaar onderzoek. Enkel voor het RUP Weyninckhoven.” Filip Lecoutre : “Dit is enkel het voorstel van één fractie van de meerderheid.” Dave Van den Bergh : “Er zijn alternatieven mogelijk. Dit is één van de pistes.”

Het voorstel werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

 

Coverfoto : achterzijde kasteel Weyninckhoven (gemeentehuis)

Foto’s : © Gazet van Hove.