ANTWERPEN, Sportpaleis, dinsdag 28 en donderdag 30 april 2015

Ter ere van 25 jaar “Veel te mooi” en de zevende gezamenlijke uitgave van ‘Houden van’ en ‘Griffelrock’ in het Antwerpse Sportpaleis zijn Erik en Sanne de centrale gasten van dit jaar. Daarnaast vertegenwoordigen hun dochter, Maartje Van Neygen, Jo Vally, Hein Simons, John Terra en Margriet Hermans het Nederlandstalige lied op deze muzikale namiddagen op 28 en 30 april 2015. De presentatie is opnieuw in handen van Luc Appermont.

Met de steun van de Provincie Antwerpen gaat er bijzondere aandacht naar de minder mobiele bezoeker van het festival. Ruim 200 vrijwilligers staan in voor de begeleiding van deze mensen. Zowel voor slechthorenden, doven en rolstoelgebruikers zijn er heel wat extra maatregelen genomen. Er zijn ook tolken Vlaamse Gebarentaal die de liedjes vertalen voor gehoorgestoorde bezoekers.

Het geheel werd voorgesteld op een persconferentie in café “Den Engel” op de Antwerpse Grote Markt.

25 jaar ‘Veel te mooi’

Op 14 maart 2015 was het precies 25 jaar geleden dat Erik & Sanne deze klassieker opnamen. 25 jaar later zijn ze nog steeds Vlaanderens meest tot de verbeelding sprekend koppel.

 

Erik en Sanne : centrale gasten

De muzikale carrière van Erik begon bij de groep Motten Drizzle met zijn klasgenoot Johan Vernimmen. Later speelde hij nog met Raymond van het Groenewoud bij Louisette.

Zijn echte succes begon pas in 1975 met zijn eerste solosingle Ik weet niet/Heel alleen. Hij bleef het ook solo doen tot hij in 1989 Sanne ontmoette. Hij had haar horen zingen en was betoverd. Samen brachten ze in 1990 Veel te mooi uit en dit bleek een schot in de roos. Zowel privé als professioneel klikte het heel goed.

In 2009 en 2010 kreeg Erik telkens een hersenbloeding. Hierdoor had hij telkens enorm veel pijn. Aangezien de operatie niet het gehoopte resultaat had, zag Erik zich in 2012 genoodzaakt zijn carrière stop te zetten. Ook Sanne zette hier een punt achter haar zangcarrière want zij wilde dit niet zonder Erik aan haar zijde verderzetten.

Voor ‘Houden Van Griffelrock’ 2015 konden de organisatoren hen wel warm krijgen ! 25 jaar Erik & Sanne, 25 jaar liedjes die je ongetwijfeld kent. Van ‘Veel te mooi’ over ‘Het huis dat tussen rozen stond’, ‘Land van ons twee’ naar ‘Aan mijn darling’ en ‘Ticket naar Eden’. Dus iedereen die Erik en Sanne nog een allerlaatste keer aan het werk wil zien : Mis dit niet !

 

Maartje Van Neygen

Als dochter van Erik en Sanne leek een muzikale carrière wel voorbestemd voor Maartje Van Neygen. Toch waagde ze zich eerst aan een modellen- en acteercarrière.

Haar eerste muzikale stappen zette ze dan ook samen met haar ouders. Zij namen hun laatste album op in de Verenigde Staten van Amerika. Maartje nam daar haar eerste single My songbird op.

In 2013 nam ze haar eerste solo-album, Eerste Dauw op, de muziek werd geschreven door Erik, de teksten door Sanne. Het album werd ook door haar vader geproducet en haar moeder nam de backing-vocals voor haar rekening.

Met haar 20 lentes is ze nog piepjong, maar wij zijn er zeker van dat ze op Houden Van Griffelrock haar mannetje wel zal staan.

 

Margriet Hermans

Margriet Hermans was al in de 30 toen ze haar zangcarrière begon. Voordien was ze regentes Frans, Engels en geschiedenis. Eind jaren 80 scoorde ze dan ook hits met Een vriend, Wat ik bedoel en Alle mooie mannen zijn zo lelijk als ik jou zie.

Ook rond die tijd kwam haar televisie-carrière op gang. Zo presenteerde ze onder andere haar eigen talkshow Margriet.

 

Margriet ging ook lange tijd in de politiek (VU-Id21, Spirit, VLD). Van 1999 tot 2009 was ze Vlaams parlementslid. Door deze politieke carrière werd de muziek even naar de achtergrond geschoven maar was nooit helemaal weg.

Sinds 2010 staat Margriet weer regelmatig op de planken. De toer 20-10 deed ze samen met haar dochter Celien, die nu ook bekend is geworden door de talentenshow De Beste Singer-Songwriter op Vier.

In 2014 hield Margriet haar laatste tournee. Met optreden stopt ze voorlopig niet, maar nieuwe shows schrijven zal er ook niet meer inzitten. Gelukkig heeft ze de voorbije 25 jaar voldoende materiaal geschreven om er op Houden Van Griffelrock een prachtige middag van te maken.

 

Jo Vally

In 1989 kwam Jo Vally’s carrière in een stroomversnelling door de oprichting van VTM en het programma ‘10 om te zien’. Hij was op dat moment bijna 10 jaar bezig en had de moed al bijna opgegeven.

Aan alle vrouwen, In een droom zag ik je staan, Aan het Noordzeestrand, … de lijst met hits uit de vroege jaren ’90 is bijna eindeloos. Jo Vally stond bijna onafgebroken in de Vlaamse top 10, was wekelijks te gast in ‘Tien om te Zien’ en zijn album ‘In een droom’ haalde moeiteloos platina.

Maar dit was niet genoeg voor Jo, hij had nog allerlei wilde plannen. Zo had hij onder andere een Kerstshow, nam twee albums met Vlaamse klassiekers op en vulde als eerste Vlaamse zanger het Sportpaleis.

De laatste jaren had hij ook veel te vieren. In 2008 werd hij 50 en in 2009 stond hij 30 jaar op de planken. Reden genoeg dus om compilatie CD met 50 hits uit te brengen en als hoogtepunt de verjaardags-concerten in Antwerpen en Oostende.

Vandaag is Jo Vally aan een nieuw album aan het werken, deze keer zal het een country-album worden, waarbij klassiekers uit het genre in een Vlaams jasje worden gestoken. Hopelijk krijgen wij op Houden Van Griffelrock al een voorproefje.

 

Heintje

In 1965 wordt de 10-jarige Hein Simons ontdekt door Addy Kleijngeld nadat hij Mama op een talentenwedstrijd zong. Deze laatste wordt zijn manager en ze nemen al snel een plaat op. Al snel worden er ook nummers opgenomen in het Duits, Engels en Afrikaans.

Heintje speelde ook in allerlei films mee en kwam wereldwijd op de televisie. Doorheen de jaren haalde hij 45 gouden platen, twee platina en 1 diamanten.

Hein is bekend over de hele wereld. Hij stond op podia in onder andere de Verenigde Staten, China en Zuid-Afrika. Maar op 28 en 30 april staat hij in het Sportpaleis in Antwerpen.

Na ruim 41 jaar verschijnt er dus weer een in het Nederlands gezongen album van Hein Simons met de veelzeggende titel ‘Thuis’. Op dit album staan 12 nieuwe liedjes en natuurlijk een medley van de allergrootste hits van Hein Simons. De hernieuwde belangstelling voor Hein Simons is mede te danken aan het feit dat zijn liedje ‘Ik Hou Van Holland’ de leader is van het gelijknamige, populaire televisie programma van Linda de Mol.

Verdere info 00/31/6/20565445 – info@jazmusic.nl .

 John Terra

De eerste muzikale stappen zette John Terra bij The Ramblers, het orkest van zijn oom. Zijn solocarrière begon hij dan weer eerst in het Frans. Maar in het begin jaren ’70 ging hij in het Nederlands zingen en werd zo bekend bij het grote Vlaamse publiek.

Hij had hits zoals Is er een ander ?, Iemand heeft je pijn gedaan en Als je de taal van de liefde verstaat. In de jaren tachtig had hij zijn grootste hit te pakken. De dag dat het zonlicht niet meer scheen stond zeven weken op de eerste plaats in de Vlaamse Top 10.

Eind jaren ’80 trad John Terra meer op de achtergrond. Zo ging hij voornamelijk producen. Hij ontdekte Dana Winner, Lisa Del Bo en Vanessa Chinitor.

In 2012 werd hij opgenomen in de eregalerij van Radio 2 en in 2014 werd hij verkozen in de raad van bestuur van SABAM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luc Appermont

Na zijn studies aan Studio Herman Teirlinck (afdeling show en presentatie) kon Luc Appermont in 1969 meteen aan de slag bij radiozender Omroep Antwerpen. Daarna volgden Omroep Limburg, Omroep West-Vlaanderen en Omroep Oost-Vlaanderen. Op Radio 2 presenteert hij al 25 jaar het populaire zaterdagochtendprogramma “De Zoete Inval”.

Bij de openbare omroep BRT begon hij als omroeper en presenteerde later o.m. “Binnen en Buiten”, “Hitjournaal”, “Sterrenwacht” en “De Pak de Poen Show”.

Ook volgde hij als commentator meermaals de rechtstreekse uitzendingen van het Eurovisiesongfestival.

Vanaf 1990 was Luc Appermont bij de commerciële omroep VTM gastheer van meerdere populaire tv-programma’s, zoals “Waagstuk”, de talkshow “Luc”, “U beslist’, “Het mooiste Moment”, “De Vraag van 1 miljoen”, “Klasgeheimen”, “Puur Toeval” en “Rad van Fortuin”.

Sinds 2012 is Luc Appermont voorzitter van de Vlaamse Televisie Academie.

Luc Appermont is een rasechte presentator en men kon zich niemand beter wensen voor Houden Van Griffelrock.

 Praktisch :

Tickets voor Houden Van Griffelrock kosten slechts 9 euro.

Bestellen op tel. 03/ 248.63.42. – www.houdenvangriffelrock.be .

 

Sponsors :

Provincie Antwerpen

logo provincie Antwerpen

Nekka vzw

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

vnz

SABAM

Radio 2

Ment

Foto’s (c) Gazet van Hove.