Maandag 30 maart 2015, Gemeentehuis

Raadsvoorzitter Guido Sel is met vakantie. Hij duidde geen plaatsvervanger aan. Dan treedt het langst zetelende gemeenteraadslid – Luc Vuylsteke de Laps – van rechtswege op als zijn vervanger. De gemeenteraadsvoorzitter krijgt een dubbele zitpenning !

Er zaten +/- 10 aanwezigen in het publiek.

 

Openbare zitting

Geld euro's

Financieringen door IKA – huishoudelijk reglement – goedkeuring

Steden en gemeenten hebben tot heden voor hun financieringen beroep kunnen doen op IKA (Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse). Deze financieringen werden door IKA mogelijk gemaakt door kortlopende thesauriebewijzen (effecten die een schuldvordering vertegenwoordigen) of commercial paper (KT CP). Een nadeel is dat IKA op iedere vervaldag een belangrijk herfinancieringsrisico loopt.

Vandaag is er de opportuniteit om op een kostefficiënte wijze een lange termijnfinanciering via een lange termijn thesauriebewijzen of commercial paper (LT CP) door te voeren. Om dit mogelijk te maken, werd het huishoudelijk reglement aangepast door IKA.

Eénparigheid.

 

Gemeentelijk energie- en klimaatbeleid

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de voorstellen inzake het gemeentelijke energie- en klimaatbeleid en om de ondertekening van het Burgemeestersconvenant goed te keuren.

De Europese Unie wil tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% verminderen door de energie-efficiëntie met 20 % te verhogen en het aandeel duurzame energiebronnen in de totale energiemix tot 20% te verhogen. Deze doelstelling is slechts haalbaar als ook de lokale besturen eraan meewerken. De Burgemeestersconvenant biedt een kader om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de CO2-reductie binnen de gemeentegrenzen om zo de klimaatverandering tegen te gaan. Het convenant zet in op de verlaging van het energieverbruik binnen het gemeentelijk patrimonium en op het ondersteunen van de bevolking en andere doelgroepen en sectoren om minder energie te verbruiken. Uit studies blijkt dat 20 % lokale CO2-reductie een haalbaar en betaalbaar engagement is. Hiervoor neemt de gemeente Hove ook deel aan het project ‘Klimaat-neutrale organisatie 2020’ van het provinciebestuur. IGEAN Milieu & Veiligheid zal de gemeente ondersteunen bij elke stap van het Burgemeestersconvenant, zowel voor de opmaak van het klimaatplan als voor de uitvoering van acties en de opmaak van voortgangsrapporteringen. Hove maakt deel uit van een proeftraject dat IGEAN met een aantal gemeenten doorliep in het najaar van 2014 voor de ondersteuning van het energie- en klimaatbeleid. In 2015 zal IGEAN focussen op de opmaak van een energie- en klimaatplan. De kostprijs voor de opmaak van dit plan bedraagt voor Hove welgeteld 2.125 euro.

igean logo

Het groen-linkse raadslid Hilde Vandriessche had enkele opmerkingen en vragen : “Dit is nog niet op de gemeentelijke milieuraad geweest. Wat gebeurde er reeds ? Wat moet men in 2015 nog doen ? Wat zijn de resultaten van de klimaat-neutrale gemeente voor 2020 ? Is er vooruitgang ?” Schepen Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde : “ Er is een vergadering van IGEAN geweest. Het onderzoek bij de gemeenten werd besproken. Hove stapte mee in het proefproject. Men zou een foto maken wat betreft dakisolatie. Hiervoor werd er een coördinator aangesteld door IGEAN. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan omdat het niet koud genoeg was om deze foto’s te maken. Het probleem is dat het goed moet vriezen en tegelijk ook een heldere hemel moet zijn. Er is een boek opgesteld met 600 actiepunten. Hieruit gaan we eerst intern een filtering doen. Dit gaat dan naar de milieuraad om te behandelen in werkgroepen. Er zullen acties volgen.”

Eénparigheid.

Vernieuwing van de statuten van de adviesraad voor milieu en natuur (milieuraad)

Met het wegvallen van de samenwerkingsovereenkomst in zake milieu tussen de gemeente en het Vlaams Gewest was het opportuun om de statuten van de milieuraad concreter te maken voor de situatie in Hove zelf. De raad wordt gevraagd om de nieuwe statuten van de milieuraad goed te keuren.

Eénparigheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vernieuwing van het huishoudelijk reglement van de adviesraad voor milieu en natuur (milieuraad)

De gemeenteraad wordt gevraagd om het nieuwe huishoudelijk reglement van de milieuraad, gestoeld op de nieuwe statuten, goed te keuren.

Eénparigheid.

 

Vernieuwing van de afsprakennota tussen de milieuraad en het gemeentebestuur van Hove

In het kader van de vernieuwing van de statuten en het huishoudelijk reglement van de milieuraad was ook de afsprakennota aan een update toe. De raad wordt gevraagd om deze nieuwe afsprakennota met de milieuraad goed te keuren. Inhoud : advisering van het gemeentelijk milieu- en natuurbeleid, adviesprocedure, ondersteuning en openbaarheid van de werkzaamheden van de milieuraad.

Eénparigheid.

Cultuur : toegangsprijs tickets optredens georganiseerd door de cultuurdienst in zaal Da Capo

Eén van de acties in het budget 2015 is het voeren van een eigen cultuurprogrammatie in Da Capo. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de prijs van tickets voor optredens georganiseerd door de cultuurdienst in zaal Da Capo vast te leggen op 7 EUR in voorverkoop en 10 EUR aan de kassa.

winterland 1
(c) Jonas Winterland

Programma ‘Da Capo’ 2015 :

–       Vrijdag 8 mei : Jonas Winterland

–       Donderdag 28 mei : Kamagurka

–       Zaterdag 19 september : Rosario Consort

–       Vrijdag 13 november : Cream Colored Ponies.

Raadslid Els Pauwels (CD&V) had enkele vragen : “7 euro is zeer weinig. De concerten die de gemeente mee organiseert – NeerdorpenKLASSIEK! – kosten 14 euro. Het zijn niet de goedkoopste artiesten. Komt de prijs overéén met de prijs van de artiesten ? Worden verenigingen die niet mee organiseren niet gedwarsboomd ?” Schepen van cultuur Gerda Lambrecht (N-VA) antwoordde : “De prijs is bewust laag gehouden. We willen interesse wekken bij de bevolking. Er is maar drie euro verschil tussen de voorverkoop en de prijs aan de kassa. Budgettair zijn de artiesten niet van die aard voor zeer zware investeringen. De inkomprijs is conform aan de prijs van de artiesten. We rekenen op 100 aanwezigen per optreden. Er is 10.000 euro voor uitgetrokken om de programmatie op te starten. Hiervan kunnen we de helft terug verdienen.”

Eénparigheid.

Beheersorgaan Bibliotheek : ontslag lid : kennisneming

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het ontslag van Maria Koeck uit het Beheersorgaan Bibliotheek Hove.

Eénparigheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Geheime zitting

Achter gesloten deuren zonder publiek en pers.

Eretitels – Toekenning van de eretitel van het ambt aan gemeentesecretaris Paul Vos – goedkeuring

Voormalig gemeentesecretaris Paul Vos verzoekt in zijn schrijven van 10/12/2014 om de eretitel van zijn ambt te mogen dragen.

Coverfoto : gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (Cd&V) treedt op als tijdelijk gemeenteraadsvoorzitter, links naast hem burgemeester Koen Volckaerts (N-VA), rechts staande gemeentesecretaris Luc Vanrusselt.

Foto’s : (C) Gazet van Hove.