Vlaanderen telt duizenden rivieren, kanalen, beken en grachten. Maar geen enkele is proper genoeg om aan de Europese normen in verband met de waterkwaliteit te voldoen. Ook in onze gemeente is de toestand niet overal zo goed.

Overal scoren we vrij zwak : zowel biologisch (de aanwezigheid van levende wezens in het water) als op vlak van vervuilende chemische stoffen in het water, scoren we vrij zwak.

In de nieuw aangelegde wadi aan de Oudstrijdersstraatvlak naast Regina Pacis – komt er nog steeds vervuilend water uit het centrum aangestroomd. Het slib blijft er staan en geeft een vervuilende en vieze indruk. Niet zo leuk voor de bewoners van de nabij gelegen residentiële appartementen. Tijdens de middagpauzes gaan vele leerlingen van Regina Pacis in het parkje hun middagmaal nuttigen. Hopelijk valt er nooit een leerling in het water bij één of ander onschuldig spelletje, want de betrokkene zou alvast een borrel viezigheid mee naar binnen krijgen.

Een oplossing kan zijn om langsheen heel de oever riet aan te planten. Dit zorgt alvast voor een zelf zuiverend vermogen. Bij grote waterneerslag loopt het water van de wadi over naar de Koude beek. Hier is men bezig met een natuur- en parkgebied aan te leggen. Het is dus aangewezen dat het water dat binnenkort in de beek zal meanderen van de beste kwaliteit is. Er zijn dus nog extra ingrepen nodig aan de wadi rond de Oudstrijdersstraat. Hopelijk neemt het gemeentebestuur samen met rio link de nodige initiatieven ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Landbouw

Een van de grote boosdoeners van de vervuilde waterlopen is de landbouw. Door de intensieve runderenkweek zijn mest en bemesting in Vlaanderen nog altijd verantwoordelijk voor dat veel fosfor en stikstof in de waterlopen terechtkomen.

Niet al het afvalwater in Vlaanderen wordt gezuiverd. In landelijke gebieden komt nog steeds meer dan 20 % van het huishoudelijk afvalwater gewoon in de beek of in de grachten terecht. Dat is dus bij één op de vijf Vlamingen nog altijd het geval. In vergelijking met andere West-Europese landen is dit nog vrij hoog. De milieuorganisatie Natuurpunt bevestigt dit standpunt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Foto’s : (C) Gazet van Hove .