Donderdag 5 maart 2015, 20u. zaal 1, De Markgraaf

Vergadering Milieuraad Hove, 21 aanwezigen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burgemeester Koen Volckaerts geeft een overzicht van de komende werken in de Geelhandlaan. Zie verslag laatste gemeenteraad. De voorkeur van bomen gaat uit naar de zomereik. Opgepast voor de leidingen van de nutsmaatschappijen voor het wortelgestel. Er komen worteldoeken, de bomen worden ingekuipt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Actiepunten :

Statuten zijn ingediend bij de Gemeenteraad

Aanwezigheden : 2 mensen bevestigden dat ze nog willen lid blijven

Trage wegen : de trage weg 2C is van minder dringend belang dan de verbinding naar Lint, via de Boshoekstraat naar Luitersheide (Lint).

Geld euro's

Budget :

De Milieuraad krijgt een jaarlijks budget van 1.500 euro. In 2014 waren er enkele kleine uitgaven : 60 euro voor de milieuboot, 211 euro voor de voordracht over amfibieën en reptielen, 4 euro voor het afhuren van de vergaderzaal van de sporthal.

Het totale saldo bedraagt 2.517 euro. Budget opmaken voor een werkingsjaar. Investeren in Frijthout, vleermuizenpopulatie, educatieve aspecten van het Uilenbos.

 

Interne evaluatie :

16 antwoorden kwamen binnen. Meestal van gewone leden, de politieke afgevaardigden scoren zeer slecht.

De uitslag op de vragen was meestal goed tot zeer goed.

Frijthout

Domein Frijthout :

Hierover werden enkele plannen ontvouwd voor de aanwezigen. De bewuste plannen liggen nog op de tekentafels van de gemeentelijke ambtenaren. Zodoende is alles nog in de voorwaardelijke wijze en kunnen we nog geen foto’s publiceren.

Wat zal er heel waarschijnlijk komen ?

–       De Koude beek komt terug in zijn oorspronkelijke bedding te liggen. Meandervorming om het water langer bij te houden.

–       Er komen drie fietspaden naar de Boechoutselei en één naar de Fruithoflaan (Boechout).

–       Een wandelpad richting Boechoutselei, op sommige plaatsen knuppelpad tegen de overstromingen.

–       Langsheen de Boechoutselei komt er enkel een parking voor fietsers tijdens het Sfinksfestival. De parking voor auto’s verdwijnt.

–       De bosoppervlakte zal stijgen, vnl. tegen het bestaande bos van kasteel Fruithof en op een aantal losse inplantingen. Het bestaande bos aan de straat Frijthout zal een meer natuurlijke en niet-commerciële inplanting krijgen (populieren verdwijnen geleidelijk).

–       Er zijn gesprekken bezig met de gemeente Boechout over de inplanting van de voetbalvelden van Boechout V.V. .  Binnen enkele weken is er meer duidelijkheid over dit deeldossier.

–       Er zal zand worden verplaatst. Zo komen er enkele heuveltjes met mogelijk speelelementen.

–       Er komt waarschijnlijk een moestuin ergens in het domein.

–       Enz …

Frijthout-ingang

Samenwerking adviesraden Hove

Er ging een vergadering door met alle bestaande Hovese adviesraden en het gemeentebestuur. Waar zijn we mee bezig ? Waar kunnen we samenwerken ? Iedere raad behoudt zijn eigenheid. De gemeente wil middelen vrij maken voor de samenwerking. Vb. project Frijthout.

 

Zomerendfeesten 2015

Dit is niet de geschikte plaats om de werking van de milieuraad te promoten. Men doet wel mee aan de “week van het bos”, 10 oktober 2015.

Frijthout zonnebloemen

Allerlei

Het klooster van Regina Pacis staat leeg. Men wil aan schooluitbreiding doen. Een nieuwe verhouding aanleggen => 28 bomen moeten sneuvelen. Nog vele vragen in dit dossier. Wanneer komt er een nieuwe speelplaats ? Wanneer komt er een nieuwbouw ? Nu enkel toelaten om de dennen te kappen. Er is geen kapvergunning voor het grasveld, enkel bij een bouwaanvraag. Voor het bufferbekken moet men rekening houden met de toekomst.

Zendmast Groenstraat is geweigerd.

Bomen aanplanten. Op openbare domeinen, beperkte mogelijkheden. Ook op private gronden.

Geboorteboom Frijthout

’t Of van Hove : overleg met de kapper. Einde mei zal de kapping doorgaan. De verbinding tussen de Kasteelstraat en de Mechelsesteenweg moet einde van het jaar rond zijn.

Fietsbarometer : de Provincie stelt tel-apparatuur ter beschikking.

Lichtpollutie : ‘Nacht van de duisternis’, men gaat terug meedoen.

Beekhoekstraat : kruispunt ‘donderbrug’, fietsers stoppen niet. Glas op de weg naast de containers.

Volgende vergadering : woensdag 29 april 2015.