HOVE / Mortsel

De actie tegen de bouw van een zendmast in de Groenstraat, tussen de twee spoorwegen en op Hove’s grondgebied, begon midden 2013. Een plaatselijk ‘actiecomite Groenstraat’ organiseerde allerhande acties. Zowel de stad Mortsel als de gemeente Hove hadden toen een negatief advies uitgebracht over deze bouwaanvraag. Het Vlaams Gewest weerlegde dit advies en verleende toch een vergunning aan KPN.

GSM mast Groenstraat

Ritmica plant een extra bouw voor de school en is dus betrokken partij” aldus Ged. Bestuurder Philip Savelkoul van de nabije BLO-school Ritmica.
Waarom wilde men geen zendmast ?

“Deze geplande zendmast is 36 m hoog, wat veel is. Naast een school Ritmica – in kasteel Cappenberg – en in een beschermd dorpsgezicht. Wat met de straling ? Er is te beperkte wetgeving, verschilt van land tot land. Hoe zal dit evolueren in de toekomst ? Er komt met zo’n inplanting van deze mast zeker een waardevermindering van de betrokken huizen in de buurt van 10 tot 15 %. Als buurtbewoners zijn we niet tegen telecommunicatie, maar dit moet in harmonie met de omgeving zijn. Er is vandaag een enorme concurrentiedruk tussen de verschillende operatoren. Het netwerk 4 G, Base en Mobistar willen hun antennes aan de mast ophangen. De NMBS beschikt over de mast. Willen ook hun eigen netwerk uitbreiden. Voorheen was Windhoek in Mortsel ook een potentiële vestigingsplaats” aldus de opposanten.

spandoek Groenstraat mast

Juridische stappen:

Het gaat over heel specifieke wetgeving waarin maar enkele advocaten zijn gespecialiseerd. Mortsel en Hove namen samen 1 advocaat onder de arm. Het Buurtcomité Groenstraat heeft ook een advocaat genomen. Hiervoor organiseerden ze solidariteitsacties om geld binnen te halen. Een verzoek tot schorsing en vernietiging van de bouwaanvraag werd ingediend.

GSM mast aan de Groenstraat

Uitspraak positief voor bewoners

Zopas vernietigde de Raad voor vergunningsbetwistingen de vergunning voor de bouw van een zendmast in de Groenstraat .

Op de plaats waar de nieuwe zendmast zou komen, staat er nu al een mast, maar de nieuwe zou drie keer zo hoog worden. “Ze wilden hier precies een lelijke versie van de Eiffeltoren plaatsen”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening in Mortsel Steve D’Hulster (SP.A). “We zijn niet tegen zendmasten in het algemeen, maar willen wel inspraak.” De buurtbewoners verwachten nog de juiste juridische motivatie, maar de vernietiging staat alvast vast en daar zijn ze heel blij mee.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.