Dit is allemaal historisch gegroeid. In de middeleeuwen bezaten de kloosterorden vele gronden gespreid over heel het land. In de loop der tijden kwamen vele gronden – o.a. door de uitwerking van de Franse revolutie, 1789 – in handen van het burgerlijke bestuur. Zo belanden veel gronden en gebouwen in handen van de rijksoverheid, de provincies en ook lagere besturen zoals gemeenten en de OCMW’s (voorheen de C.O.O.’s – Commissie voor Openbare Onderstand). Het Antwerpse OCMW is dus geen bewust uitgegroeide grootgrondbezitter.

nog enkele actieve boerderijen
hoeve in Boshoekstraat

Aangezien alle gemeentebesturen ‘krap bij kas zitten’, wil het nieuwe Antwerpse stadsbestuur eens bekijken ‘welke zaken er eventueel in de uitstalraam kunnen worden gezet’. Dit kwam al ter sprake op de Hovese milieuraad, aangezien de bewuste gronden zich bijna allemaal in nog landelijk waardevol gebied bevinden.

Geld euro's
Hoeveel gaan die Antwerpse OCMW-gronden Hove kosten ?

Op de Hovese gemeenteraad besproken

Groen-links gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche (HB) wilde meer toelichting over de stand van zaken in het dossier van de Antwerpse OCMW-gronden in Hove. “Dit punt stond reeds op de agenda van december 2014. Toen werd het niet behandeld. In januari jl. was er een info-lek in een andere gemeente” aldus Vandendriessche. Schepen van milieu Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde : “In december wilde niet iedereen het behandelen. Raadslid Filip Lecoutre moest om 24.00u. thuis zijn.” Filip Lecoutre (CD&V) kort : “Niemand vroeg om vroeger naar huis te gaan. Het is een raar argument dat u gebruikt.” Terug schepen Bart Van Couwenberghe met zijn verdere uitéénzetting : “Het Antwerpse OCMW zoekt uit hoe gronden in diverse gemeenten te koop kunnen worden gesteld. In Hove gaat het over het gebied rond de Gasthuishoeven – 17 percelen grond met in totaal 26,6 ha grond – in een ecologisch waardevol agrarisch gebied. Het Landschapspark Zuidrand neemt het initiatief in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de stichting Kempisch Landschap en Natuurpunt. Ook de gemeente Hove werd gevraagd om mee te doen. Dit is een grote opportuniteit om een prachtig gebied te ontsluiten voor de komende generaties. De verwerving van deze gronden zal een waarborg zijn voor het behoud van dit waardevolle gebied. We zullen dan deze gebieden kunnen openstellen voor de bevolking. In het Hovese College van Burgemeester en Schepenen is er beslist dat Hove meedoet aan dit project. We bekijken nu hoe we de gronden van het OCMW-Antwerpen kunnen verwerven. We zijn voorlopig nog niet verder gekomen. Het Uilenbos is er nog niet bij. Dan zou het in totaal over 30 à 40 ha gaan. Het is van belang dat er zoveel mogelijk verschillende groepen achter dit project staan. We moeten de gesprekken nog voeren. In zulke dossiers ‘is haast en spoed zelden goed’ “ aldus de schepen. Iedereen was tevreden met deze uitleg.

Kempens Landschap 2

 

uilenbos
Het Uilenbos in Hove