In december 2014 organiseerde IGEAN in samenwerking met Fost Plus een PMD-sorteerwedstrijd. Elke inwoner kon tussen 1 en 31 december 2014 aan deze wedstrijd deelnemen via de website van IGEAN. De ophaler kleefde in deze periode tijdens de huis-aan-huis inzameling ook speciale rode stickers op fout gesorteerde PMD-zakken. Deelnemers konden fietsen, slaapzakken, fleece sjaals en rollen PMD-zakken winnen.

IGEAN organiseerde in 2014 in samenwerking met Vlaco en de gemeenten ook

cursussen ‘composteren in de kringlooptuin’. De deelnemers krijgen een attest.

 IGEAN sorteer 1

IGEAN organiseerde de uitreiking van …

… de 6 fietsen aan de winnaars van de PMD-sorteerwedstrijd

… de attesten voor de deelnemers van de compostcursussen 

Op woensdag 11 februari jl. ging de prijsuitreiking doorin de burelen van IGEAN in Wommelgem, Doornaardstraat 60.

Voorzitter Erik Broeckx – ook burgemeester van Mortsel – overhandigde de fietsen en attesten ‘officieel’ aan de betrokken winnaars. Ook een afvaardiging van de

28 gemeenten, Fost Plus en Vlaco waren aanwezig.

 

 Igean sorteer 2

 

Speech van de voorzitter van IGEAN, Erik Broeckx, bij de overhandiging van de attesten en prijzen

woensdag 11 februari 2015

“Beste genodigden

IGEAN hecht veel belang aan afvalpreventie,  – sortering en – verwerking. Het is altijd de rode draad in ons afvalbeleid geweest. Wij zoeken steeds naar de voordeligste manier om de verschillende soorten afval te sorteren en te verwerken, zowel op ecologisch als op economisch vlak. Zo verwerkt IGEAN in haar vergistinginstallaties bijna 62 000 ton GFT+ tot kwaliteitsvolle compost en groene stroom.

Maar het wordt pas interessant als we afval voorkomen. Dit krijgt vanuit het Europese en Vlaamse afvalstoffenbeleid – terecht – de grootste prioriteit. Veel van onze activiteiten en projecten houden hier dan ook verband mee. Zo leggen we in ons beleid sterk de nadruk op de kringloopwerking. En daar maakt het thuiscomposteren een belangrijk onderdeel van uit.

Thuiscomposteren

Thuiscomposteren is dé manier bij uitstek om organisch afval te vermijden. Ook alle transporten van het GFT+-afval worden zo vermeden. De ophaaldienst moet het GFT+ immers niet meer bij de inwoner thuis ophalen om het naar de verwerkingsinstallaties te brengen. Daarom wil IGEAN er zoveel mogelijk mensen toe aanzetten om het organisch afval zelf thuis te verwerken. Om het composteren in de vingers te krijgen organiseert IGEAN, in samenwerking met Vlaco, op regelmatige tijdstippen compostcursussen. De cursisten krijgen niet alleen theorie, ze gaan ook op terreinbezoek en steken de handen uit de mouwen tijdens een praktijkles. Er gaat ook steeds meer aandacht naar andere kringlooptechnieken om de biologische kringloop in praktijk te brengen.

In 2014 organiseerde IGEAN 5 cursussen. In totaal namen 65 personen deel.

PMD-sorteerwedstrijd

Afvalpreventie is de eerste en voornaamste stap in een goed afvalbeleid. Toch is het niet altijd mogelijk. En dan is een goede sortering natuurlijk heel belangrijk. Want alleen met goed gesorteerd materiaal kan je kwalitatief en economisch rendabel recycleren. Ook daar heeft IGEAN een belangrijke taak.

Ik trap een open deur in als ik u zeg dat de meeste mensen de P van PMD interpreteren als ‘plastic’. Nochtans staat de P van PMD enkel ‘plastic flessen en flacons’. Deze foute interpretatie leidt er echter toe dat er heel wat fout gesorteerd materiaal in de PMD-zak terechtkomt. IGEAN heeft de afgelopen jaren intensief communicatie gevoerd om haar inwoners te wijzen op de juiste sorteerregels. Elk jaar worden jobstudenten op pad gestuurd om actief te gaan controleren én sensibiliseren. In de afvalkrant worden regelmatig artikels gepubliceerd over wat goed én wat fout is.

En last but not least … met de organisatie van verschillende sorteerwedstrijden werden al vele PMD-sorteerkampioenen in de bloemetjes gezet. Ook in december 2014 organiseerde IGEAN in samenwerking met Fost Plus opnieuw een wedstrijd.

Elke inwoner kon tussen 1 en 31 december 2014 aan deze wedstrijd deelnemen via de website van IGEAN. De ophaler kleefde ook speciale rode stickers op de fout gesorteerde zakken. Op de rode sticker stond informatie over de sorteerwedstrijd. Met de speciale rode sticker bereikten we het juiste doelpubliek, namelijk de foutsorteerders. Ook in de afvalkrant van IGEAN en vele gemeentelijke informatiebladen werd de wedstrijd aangekondigd.

De deelnemers kregen 10 sorteervragen over PMD voorgeschoteld. En alleen diegenen die 10/10 behaalden kwamen in aanmerking voor een prijs. De schepenen van leefmilieu trokken anoniem de winnaars van de hoofdprijzen, 6 fietsen. Ik ben blij om zo dadelijk de fietsen aan deze sorteerkampioenen te mogen overhandigen.

De winnaars van 28 slaapzakken,84 fleece dekens en 140 rollen PMD-zakken kunnen vanaf 2 maart hun prijs afhalen op de milieudienst van hun gemeente. Alle winnaars worden persoonlijk door IGEAN verwittigd.

Tot slot

IGEAN gaat verder op de ingeslagen weg. We moeten mensen immers blijven bewust maken om afval te voorkomen. En we hopen het PMD-residu, dit is het verkeerd gesorteerd afval in de PMD-zak, verder te kunnen verlagen. We zijn er de afgelopen jaren al in geslaagd om het residu te verlagen van 20 % in 2009 tot 16,38 % in 2014!

Ik wens alle thuiscomposteerders een vruchtbaar compostjaar. De winnaars van de PMD-sorteerwedstrijd wens ik een mooie zomer toe op hun gerecycleerde PMD-fiets. Na de officiële overhandiging en het nemen van enkele foto’s kan u in elke geval nog napraten bij een hapje en een drankje.”

igean logo 

Verdere info bij :

Wouter Meersmans

pers en communicatie

IGEAN dienstverlening
IGEAN milieu & veiligheid
Doornaardstraat ,   60
2160       Wommelgem
Tel. 03 / 350.08.32.
Fax 03 / 353.34.10.
GSM : 0479 / 20.33.42.
E-mail : wouter.meersmans@igean.be .