In de maand februari organiseren de Fietsersbondafdelingen van Azura (Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich en Mortsel) traditioneel hun jaarfeest. Dat was dit jaar niet anders. Deze keer was Fietsers Bond Hove de gastafdeling.

Fietsersbond Hove
Roger Claessens, voorzitter van FB Hove en moderator van dienst, verwelkomde een negentigtal aanwezigen onder wie burgemeester Koen Volckaerts en kersvers directeur van de Fietsersbond, Mikaël Van Eeckhoudt. De sfeer zat er meteen goed in want net voor aanvang had burgemeester Volckaerts de plaatselijke voorzitter toevertrouwd dat bij de heraanleg van de Geelhandlaan er twee eenrichtingsfietspaden van minimum 1,50m zouden komen. FB Hove had immers voordien haar ongerustheid uitgesproken nadat op voorlopige plannen de fietspaden op een breedte van slechts 1,20m waren getekend. Het Fietsvademecum schrijft een breedte van 1,75m voor en wanneer het niet anders kan, minimum 1,50m.

10 zieke bomen zullen sneuvelen in de Geelhandlaan

Centrale gastspreker was Peter Vermeulen (ir. architect, ruimtelijk planner).

Hij ‘broedde’ zo’n goede twee jaar geleden de plannen uit voor de overkapping van de Antwerpse ring. Ondertussen zijn die plannen verder verfijnd en is ondertussen ‘Ringland’ ver buiten Antwerpen een begrip. (http://www.ringland.be/)  Voor Peter Vermeulen en de aanhangers van Ringland, is de overkapping van de Antwerpse ring een noodzaak voor een betere mobiliteit, minder files en veiliger verkeer. Verder zal de overkapping voor een gezondere omgeving zorgen door oplossingen voor fijn stof en geluidsoverlast. En tot slot levert de overkapping veel extra ruimte op die benut kan worden voor  parken, sportterreinen en woongelegenheid. Peter Vermeulen werd nog gesterkt in de overtuiging van het welslagen van zijn plannen, nadat hij vorig jaar een bezoek had gebracht aan Madrid.
Daar heeft men enkele jaren geleden een gelijkaardige problematiek aangepakt door een groot deel van een autosnelweg die dwars door Madrid loopt, te overkappen. Het resultaat is verbluffend. https://www.youtube.com/watch?v=O2q00EdODUs
FB Azura 1
De gastspreker mocht na zijn enthousiaste uiteenzetting de talrijke kritische vragen van het publiek beantwoorden. Hoe konden we Peter Vermeulen beter bedanken dan met een geschenkenmand van ‘De Zuidrand, dat smaakt !’?
Na de pauze was het tijd om minder zwaar op de hand liggende onderwerpen aan te snijden.
De verschillende afdelingen stelden kort hun programma van dit jaar voor.
Daarna werd het tijd om een aantal trouwe leden in de bloemetjes te zetten.
Het programma werd afgerond met een ludieke quiz die van ver of nabij met fietsen of mobiliteit te maken had.
Er werd nog gezellig nagekaart bij een natje en een droogje.

FB Azura 2