Treurnis bij het afscheid van de oude, zieke bomen

Bomenkap Geelhandlaan

Persbericht Hove Beweegt

Het is zover ! De heraanleg van de eerbiedwaardige Geelhandlaan in het centrum van Hove komt geleidelijk aan op gang. Een waardig afscheid van zo’n indrukwekkende dreef is zeker gepast. Een respectvol afscheid voor 70 jaar dienst op de laan tussen kerk en kapitaal (inmiddels tussen kerk en staat, want de baron in kasteel Weyninckhoven is ingeruild voor de burgemeester …). Hove Beweegt gaat dan ook graag in op de uitnodiging van het gemeentebestuur om de bomen komende zaterdag te versieren, vlak voor de kapwerken van start gaan. Een omsluiering met een rouwdoek is het minste wat deze bomen verdienen.

Hove Beweegt Logo
Met Hove Beweegt treuren we bij het afscheid van de zieke, oude bomen, maar
vrezen we voor een zwakke heraanleg, want de fietspaden en voetpaden worden wel vernieuwd, maar blijven bijna even smal
de vernieuwing van het rioleringsstelsel wordt niet grondig aangepakt
de bomen krijgen nauwelijks meer ruimte en zeker geen betere ruimte …

Binnen enkele jaren groeien de wortels weer door de oude betonnen, versleten rioolbuizen
de oude betonbaan blijft even breed
de kruispunten worden er niet fietsvriendelijker op
Wat is dan de meerwaarde van de heraanleg ?
Het is een hypotheek op de toekomst : binnen de 30 jaar staan we weer voor hetzelfde dilemma : de bomen zullen weer in de riolering groeien. Moeten onze kinderen en kleinkinderen ze dan weer rooien ? Alle kosten van vandaag worden dan weer op de belastingbetaler verrekend. Niet echt een duurzaam beleid, als u het ons vraagt…

Geld euro's

Twee keer betalen voor hetzelfde resultaat !

Beter nu volledig en goed : 1 keer wat meer betalen in plaats van half werk ! “Het huidige college wilde besparen op de kosten voor de heraanleg en ging ervan uit dat 1 miljoen euro voldoende zou zijn” aldus gemeenteraadslid Jo Ampe. “Inmiddels is al gebleken dat de kosten minstens zullen oplopen tot 1,5 miljoen euro, maar de kwaliteit zal niet navenant zijn als men geen grondige ingrepen doet. De heraanleg van de Geelhandlaan blijft dus in hetzelfde bedje ziek.”

Meer info : Diederik Vandendriessche, persverantwoordelijke Hove Beweegt (tel. 0475 / 22 08 16).