Op initiatief van de Hovese Jeugdraad en met ondersteuning van de gemeentelijke Jeugddienst hebben op zaterdagvoormiddag 7 februari jl. zo’n kleine 150 kinderen van JAanimo, Oberon en de Hovese Kunstacademie afscheid genomen van de bomen in de Geelhandlaan.

Deze bomen zijn erg oud en verschillende zijn ook ziek. Dreigend gevaar voor omwaaien. Binnenkort begint de heraanleg van de Geelhandlaan. Daarom heeft het Hovese gemeentebestuur ervoor gekozen om deze bomen te laten rooien vanaf woensdag 18 februari 2015. Nadien zullen er jonge en nieuwe bomen in de plaats komen.

De aanwezige kinderen versierden de oude en zieke bomen met geschilderde doeken, tekeningen, foto’s, sjaals en andere gemaakte kunstwerken. Ze konden zich allemaal nog een laatste maal uitleven in de Geelhandlaan. De ‘Baravan’ van de werkgroep Vredewijk was aanwezig om de aanwezigen te ondersteunen met warme dranken, want de temperatuur schommelde nog iets onder het vriespunt.

Groen-links misbruikt kinderfeest

Niet iedereen was ervan overtuigd om er een feest van te maken. Drie leden van de groen-linkse fractie Hove Beweegt – twee gemeenteraadsleden en één militant –  hadden er een andere mening over. Zij organiseerden aan de overkant van de straat een korte protestmanifestatie door één boom in te pakken met groene, rode en witte vlaggen (groen voor de ecologisten, rood voor de socialo-communisten en wit voor de onafhankelijken binnen hun politieke beweging). Dit alles omgeven door een zwarte rouwband. Volgens de groen-linksen blijven de toekomstige fietspaden te smal, de oude betonbaan blijft te breed, de fietspaden worden er niet fietsvriendelijker op en de nieuwe bomen krijgen nauwelijks meer ruimte om te groeien. Ze verwijten het huidige N-VA/PH7-gemeentebestuur ook een gebrek aan openheid in de berichtgeving naar de bewoners van de straat en de gemeenteraadsleden. Over dit onderwerp is in Hove het laatste nog niet gezegd.

Groen-links mag zeker zijn mening ventileren over de heraanleg van de Geelhandlaan. Dit is zelfs hun plicht. Ze hebben genoeg middelen ter beschikking dat ze daarvoor nog geen kinderfeest politiek moeten misbruiken. Als alternatief zouden ze een betoging of protestactie in de gemeente kunnen organiseren. Of is dit teveel gevraagd ? Krijgen ze geen “drie man en een paardekop” bij één voor zo’n initiatief ? Het ziet er zo blijkbaar naar uit …

 Ga nog vlug foto’s nemen van de Geelhandlaan

Vanaf eind februari e.k. zal de Geelhandlaan er helemaal anders uitzien. Volledig kaal gekapt. Na de werken – einde 2016 – komen er natuurlijk nieuwe bomen maar het zal nog tientallen jaren duren vooraleer men er door de natuurlijke groei terug een “kathedraaldreef” heeft. Misschien zullen de kinderen die de bomen plechtig uitgeleide deden, dit op hogere leeftijd nog kunnen meemaken, maar voor het gros van de huidige Hovenaars zal de mooie kathedraaldreef die de Geelhandlaan was, geschiedenis blijven. Misschien tijd om nog vlug enkele foto’s te gaan nemen van die mooie dreef. En enkele selfies …

Foto’s (c) Gazet van Hove