Op de jongste gemeenteraad van 26 januari jl. interpelleerde raadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) of er al vaststellingen zijn gedaan in verband met de boomkappingen aan het Hortensiahof ? Hij vroeg ook wat de afwijkingen en de mogelijke inbreuken zijn en welke maatregelen er worden vooropgesteld of opgelegd ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Begin december 2014 vingen de werkzaamheden aan voor het bouwproject Hortensiahof aan de Mortselsesteenweg. Op 22 december 2014 komen er ernstige vragen vanuit de Hovese Milieuraad over de boomkappingen die er verricht zijn, namelijk of de kappingen langs de zijde Frijthout uitgevoerd zijn volgens de afgeleverde vergunning. Uit de voorlopige antwoorden zou blijken dat deze kappingen hier niet in opgenomen zijn, maar zowel de milieuambtenaar als de schepen voor leefmilieu antwoordden op 23 december dat er (mogelijk met de politie) een plaatsbezoek komt, dat men vaststellingen zal doen en indien nodig maatregelen worden genomen. De fractie CD&V/Open VLD deelt de bezorgdheid van de leden van de Milieuraad en vraagt aan het schepencollege of er vaststellingen zijn gedaan en zo ja, welke ? Kaderen de kappingen in de kapvergunning ? Zo nee, wat zijn de afwijkingen, mogelijke inbreuken ? Welke maatregelen worden opgelegd ?” aldus Luc Vuylsteke de Laps.

Volgens schepen van Leefmilieu Bart Van Couwenberghe (N-VA) “is de milieuambtenaar en de politie ter plaatse geweest. Men was drie bomen aan het kappen die niet waren toegezegd. De werken werden stilgelegd. De opdrachtgever kwam ter plaatse. Er stonden drie bomen op de vergunde bredere brandweg, waarvan één waardevolle. Er zijn drie andere bomen die wel vergund waren, blijven staan. De milieuambtenaar duidde ze aan. De firma was er met groot materiaal aanwezig. Er is dan overleg geweest tussen de milieuambtenaar, de opdrachtgever van de tuin en de burgemeester. De drie bomen op de brandweg zijn gekapt. De andere drie bomen bleven gespaard. Na deze overeenkomst werden de werken terug vrij gegeven. Het gaat om bomen in het midden van het domein.” Luc Vuylsteke de Laps stelde nadien “dat er dus een onvolledigheid in de vergunning zat. Kan dit hard gemaakt worden ? De eigenaar heeft immers nog de mogelijkheid om deze bomen te laten kappen !” Volgens schepen Van Couwenberghe “wordt eraan gewerkt. De afspraken tussen de opdrachtgever en het gemeentebestuur.”

Ondertussen zorgden deze werken en de graafwerken ter plaatse door het constant op- en aanrijden van zware vrachtwagens voor het grootste modderspoor dat de jongste jaren door Hove-centrum liep.

Foto’s (c) Gazet van Hove.