Raadslid Els Pauwels (CD&V) vroeg zich tijdens de laatste gemeenteraad van december af hoe het nu zit met het Autonoom Gemeentebedrijf Hove ? “De inkomsten van de sporthal zijn gedaald van 70.000 euro naar 32.000 euro. Men ging dit onderzoeken. We gaan er nu op achteruit wat de inkomsten betreft. Er zijn extra sportclubs aangetrokken, met meer zalen ter beschikking en toch is er een dalend financieel inkomen. We moeten dit punt intrekken en het herbekijken. In 2009 waren er nog 35.000 euro inkomsten, in 2013 nog slechts 33.685 euro ?” Schepen van Financiën Dave Van den Berghe (Ph7) stelde in zijn antwoord “dat de rekeningen reeds zijn goedgekeurd op de Raad van Bestuur van het AGB. De vragen werden onderzocht. Er is inderdaad een minus van 38.000 euro. De inkomsten werden te positief geraamd. Deze zaken worden in het directiecomité van het AGB besproken. De cijfers blijven hetzelfde.” CD&V vroeg om het punt uit te stellen. Volgens de schepen “gaat dit niet want het AGB maakt deel uit van de financiële meerjarenplanning. Dit eruit halen zou deze planning kunnen in gevaar brengen”. Het punt werd door de bestuursmeerderheid (N-VA en Ph7) goedgekeurd, Hove Beweegt onthield zich en CD&V stemde tegen.

CD&V versus Ph7

Op deze gemeenteraad kwam het geregeld nog tot botsingen tussen oppositiefractie CD&V (eigenlijk ‘Fan van Hove’, maar er zetelen geen leden van de O-VLD in de gemeenteraad) en Ph7 – Positief Hove. De discussie gaat steeds over de werking van het OCMW met mevrouw Goedele Breyne (Ph7) als voorzitster aan het stuur. Ph7 is voorstander van een sterke uitbouw van het OCMW – eigenlijk een parallele administratie en werking naast het gemeentebestuur – terwijl de Vlaamse Overheid oplegt dat beiden zich moeten integreren om financieel ook sterk te staan en te kunnen bezuinigen.

dienstencentrum ten Hove
OCMW Dienstencentrum parallele machtsblok met het gemeentehuis …

De achterliggende politieke strategie in Hove is duidelijk : Ph7 wenst een eigen administratie met een klantenbinding op te zetten rond het OCMW om zo in 2018 terug in de bestuursmeerderheid te zitten, eventueel met het burgemeestersambt als hoofdtrofee.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 verraste Ph7 door de CD&V te verslaan met twee luttele stemmen verschil (1.300 tegen 1.298) wat politiek wel een wereld van verschil gaf, nl. Ph7 in de bestuursmeerderheid met een gewonnen 5de gemeenteraadszetel en CD&V in de oppositie met maar vier gemeenteraadszetels. In 2006 behaalde de CD&V alleen nog vijf zetels en de VLD ook alleen twee zetels. Samen dus zeven en als dit kartel ‘Fan van Hove’ in 2012 dan maar eindigt op vier zetels is dit wel een zware nederlaag met drie zetels verlies. Dit weegt nog steeds door in de perceptie van de Hovese christen-democraten. Zij waren sedert het einde van de Tweede wereldoorlog in Hove steeds de leidende partij, alleen of konden hun partners uitkiezen, en nu moeten ze alles van uit de oppositie ondergaan. Persoonlijk hebben enkele vooraanstaande CD&V-ers ook privé een slag gekregen, van redelijk goed betaalde politieke betrekkingen en mandaten bekleden tot het belanden in de werkloosheid … bij de vroegere groen-linkse meerderheidsfractie Hove Beweegt kunnen sommigen er ook van meespreken. Tijden veranderen en een politiek mandaat bekleden geeft vandaag geen zekerheid meer om nadien te worden opgevist in één of andere ‘politieke’ benoeming. Maar goed ook !

cd&v
de oppositie doet pijn …

Een eerste botsing deed zich op de gemeenteraad voor bij de bespreking van de OCMW-budgetwijziging. Voormalig burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) opende het vuur en vroeg of de wijzigingen tot integratie van het OCMW reeds zijn doorgevoerd ? “In de OCMW-raad werd de begroting enkel goedgekeurd door de fractie Ph7 bij een onthouding van alle andere fracties. In het schepencollege juist hetzelfde, één tegen, twee onthoudingen en drie voor. Het aantal stemmingen neemt toe. We zien wat het draagvlak is voor dit budget.” Goedele Breyne antwoordde : “Er zijn geen wijzigingen voor 2015. We willen de Hovenaars op een eigentijdse en laagdrempelige manier helpen. De werken rond de integratie van het OCMW in de gemeente zijn bezig. Er is een werkgroep opgericht en men is bezig met de optimalisatie van de arbeidskrachten te onderzoeken. De werking en de planning worden regelmatig bijgestuurd. Er komt terug een denkdag voor de medewerkers en raadsleden van het OCMW in de loop van 2015. Er is een stijgende tendens naar meer leefloon in gans Vlaanderen. Het budget voor het leefloon is in 2014 verdubbeld.” De ex-burgemeester vroeg nog om het punt te verdagen maar Breyne ging daar niet op in. “In het OCMW heeft iedere fractie iets in de pap te roeren.” Daarna volgde nog wat juridisch gehakketak tussen CD&V en Ph7, zeker niet de laatste keer !