Edegem, zaterdag 3 januari 2015

In de basiliek van Edegem, officieel de “Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek” vond zaterdagmorgen de staatsbegrafenis plaats van gewezen eerste-minister en minister van Staat Leo Tindemans.

Enkele honderden prominenten, familieleden en vrienden namen afscheid van deze vooraanstaande christen-democraat.

Het was een serene plechtigheid. Ze werd voorgegaan door Antwerps bisschop Johan Bonny. Kardinaal Godfried Danneels zegende de kist. Er waren toespraken van gewezen Europees president Herman Van Rompuy en Thomas Tindemans, zoon van Leo. Deze staatsbegrafenis bracht een hele groep nationale en regionale politici naar Edegem. De politie van de zone HEKLA was massaal aanwezig om alles in goede banen te leiden. We zagen o.a. huidig federaal premier Charles Michel (MR), de gewezen eerste-ministers Elio Di Rupo (PS) en Mark Eyskens (CD&V), Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), CD&V-voorzitter Wouter Beke, de CD&V-ministers Kris Peeters, Hilde Crevits, Jo Vandeurzen, minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA), oud-minister en gewezen secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes (Spa), gewezen minister Herman De Croo (VLD), Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V), Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V), de parlementsleden Servais Verherstraeten (CD&V), Koen Van den Heuvel (CD&V), Ingrid Pira (Groen), Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) en Mechels burgemeester Bart Somers (VLD). Verder waren er nog ontelbare lokale gemeenteraadsleden en schepenen uit de regio. Van het Vlaams Belang en de PVDA zagen we geen mandatarissen.

Mindere publieke opkomst

Het weer zat niet echt mee om deze uitvaart van buiten op straat te volgen. Het was vrij koud en er viel permanent regen. We telden een goede 170 toeschouwers die “weer en wind trotseerden” om een glimp op te vangen van heel het gebeuren. Alle nationale TV-stations (VRT, VTM, RTBF, RTL, ATV) waren aanwezig, evenals een grote groep journalisten van de schrijvende pers.

De ere-haag werd bij het begin van de plechtigheid gevormd door een peloton militairen, nadien afgelost door de lokale brandweer van Edegem.

 

Na de dienst vernamen we van een aantal aanwezigen dat er in de kerk nog stoelen vrij waren om de dienst mee te volgen. Na de kerkdienst werd de overledene door zijn naaste familie begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Edegem.

De heer Tindemans overleed op maandag 26 december 2014 in zijn woning aan de Jan Verbertlei in Edegem. Hij werd 92 jaar oud.

Foto’s (c) Gazet van Hove.