om elkaar beter te leren kennen, de belangstelling voor elkaar te vergroten en de samenwerking te verbeteren.

Het Algemeen Nederlands Verbond staat sinds 1895 voor de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen

Er is best veel dat beweegt in de Nederlands-Vlaamse samenwerking, niet alleen in het brede culturele veld en op het niveau van de grensoverschrijdende samenwerking. Ook in de politiek.

De economische missie van de beide ministers-presidenten naar Texas (USA) in juli 2013 onderstreept de wil van Vlaamse en Nederlandse toppolitici om de relaties tussen beide landen niet te laten verstoren door onmin over dit of gene project of twistpunt, maar zich te laten leiden door een voor ons voor de hand liggend gezamenlijk belang : de uitgroei van de relaties tussen Noord en Zuid tot een volwassen, brede strategische samenwerking.

Het ANV wil met een veelzijdig aanbod van activiteiten voor een breed publiek de Nederlands-Vlaamse samenwerking nog sterker in beweging brengen.

ANV logo

Het ANV werkt graag samen

Veel organisaties en bedrijven hebben, door de grens over te gaan, hun werkterrein kunnen uitbreiden tot het hele Nederlandse taalgebied. Sommige organisaties benaderen het ANV om al da niet via samenwerking hun activiteit ook over de grens heen te organiseren.

Het ANV brengt partijen uit Nederland en Vlaanderen samen om een product grensoverschrijdend te maken. U kunt altijd contact opnemen met het ANV als u ook mogelijkheden ziet om samen te werken.

 

Het ANV moedigt talent aan

Met het organiseren van diverse wedstrijden wil het ANV talent aanmoedigen, zoals wedstrijden voor speelfilmscenario’s, composities, essays en de theaterscriptieprijs.

 

Visser-Neerlandiaprijzen

Een belangrijke activiteit van het ANV is het uitreiken van de Visser-Neerlandiaprijzen. Deze prijs is er om aan te moedigen wat is ingezet, om recht te zetten wat niet voldoende gezien wordt maar goed is, om te versterken wat er aan goeds gebeurt, om met kunsten onze cultuur te versterken en hogerop te brengen.

nederlandse-taal-verbindt

Ateliers Spanje

In Callosa d’en Sarrià, een klein stadje in de provincie Alicante, heeft de Fundacion  Cultural Knecht-Drenth vier monumentale panden ingericht als atelier met woonruimte. Deze ateliers zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik door kunstenaars, schrijvers, vertalers en wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen. Het secretariaat is ondergebracht bij het ANV.

Eigen uitgaven

Het ANV is onder meer uitgever van de reeks Noord en Zuid onder Willem I. 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Deze reeks bestaat uit acht hoorcolleges op cd met boekje en is samengesteld door gevestigde en aanstormende academici zoals Els Witte, Maria Matthijsen, Janneke Weijermars, Joep Leerssen en Rik Vosters.

groot nederland kaart

Neerlandia

Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij. In Neerlandia zijn Nederland en Vlaanderen elkaars partner. Culturele en maatschappelijke onderwerpen worden in samenhang besproken of van twee kanten belicht. Ook de Nederlandse taal komt ruimschoots aan bod.

Doe mee, lees mee. Iedereen kan lid worden van het ANV op www.anv.nl/lid-worden .

Algemeen Nederlands Verbond

Het ANV is een vereniging waarvan iedereen lid kan worden. Leden hebben inspraak in het beleid, kunnen gratis of met korting deelnemen aan de activiteiten, krijgen kansen om hun netwerk uit te breiden en ontvangen het kwartaaltijdschrift Neerlandia/Nederlands van Nu.

Het ANV organiseert uitstappen, lezingen, discussiebijeenkomsten en diverse prijsuitreikingen.

Het ANV-lidmaatschap kost 35 euro per jaar.

Vlag Vlaanderen     nederlandse-vlag-aanbieding-1024x768

A.N.V.

Algemeen-Nederlands Verbond

Vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking

Binckhorstlaan,   36 M509

NL-2516 BE Den Haag

Nederland

www.anv.nl  – tel. 00 / 31 / 70 / 324.55.14.

 

Het ANV heeft ook een kantoor in Brussel

ANV vzw

Gallaitstraat,   86

1030    Brussel/Schaarbeek

(bezoekadres : Vanderlindenstraat 44 – bezoek na afspraak)

Tel. en fax. 02 / 241.31.64. – e-post : anv.vlaanderen@edpnet.be

Web : www.anv-vzw.eu .