Het bestuur van N-VA Hove, in vergadering bijeen op dinsdag 9 december 2014, verduidelijkt zijn standpunt t.a.v. de ‘fysische’ uitbreiding van het Dienstencentrum als volgt :

1. Het Dienstencentrum (Dc) heeft als kernopdracht een centrum te zijn voor oudere volwassenen met een beginnende zorgbehoefte.

OCMW Dienstencentrum Ten Hove

2. Wij willen deze zorgbehoefte op een kwalitatieve manier verder uitbouwen, o.m. door de uitbreiding van voorzieningen tijdens het weekeinde, door uitbreiding van maaltijden, dienstverlenende functies, tegengaan van vereenzaming e.a. Voor ons eindigen deze voorzieningen niet op vrijdagmiddag.

3. Wij willen deze zorgbehoefte op een functionele manier verder uitbouwen. Momenteel gaan in het Dc allerlei activiteiten door; de meeste hiervan hebben niets met de kernopdracht van het Dc te maken. Deze activiteiten kunnen geen investering van 500.000 euro verantwoorden. Activiteiten ronselen met een ‘gratis’ verhaal, om daarna te stellen : ‘we zijn te klein gehuisvest’ gaat niet op.

Geld dollars

4. Er is geen nood aan fysische uitbreiding van het Dc. Een functioneel werkend Dc geeft voorrang aan de ontmoetingsruimte, de maaltijden, de bezoekers. Computer-, sport- of grote culturele -activiteiten horen niet in het Dc thuis. Daar hebben we in de gemeente passende infrastructuur voor.

De Markgraaf

5. Het huidige Dc kan in overeenstemming met het decreet werken, zowel naar aantal activiteiten als naar vereiste werkruimten. Een beperkte renovatie is bespreekbaar.

6. De werkgroep in het leven geroepen om de fysische uitbreiding een ‘draagvlak’ te geven, is niet meer dan een schaamlap. Die werkgroep mag alleen beamen wat reeds beslist is. In ons democratisch bestel worden beslissingen door de politieke gekozenen genomen. Dat sommige politici ambtenaren voor hun kar spannen, omdat het hen goed uitkomt, kan voor ons niet.

7. Wij willen een duidelijk(er) gemeentelijk sociaal beleid. Sociaal, niet socialistisch. Gepensioneerden, rechthebbenden op een sociale toelage, mensen in de preventieve gezondheidszorg of in de PWA-tewerkstelling zijn geen behoeftige OCMW-cliënten. Wij willen een volwaardig en geïntegreerd welzijns- en sociaal beleid, waarvan het OCMW een onderdeel is.

ocmw logo

8. Investeringen gebeuren niet op grond van een geëngageerd pleidooi dat een voorgekauwde oplossing opdringt, maar op basis van grondige studie en haalbaarheidsonderzoek, volgens de regels en binnen het kader van de Beleid- en Beheer-Cyclus en het financieel Meerjarenplan.

9. Voor geen van beide coalitiepartijen was de ‘fysische’ uitbreiding van het Dc bij de verkiezingen een prioriteit; het was bij de verkiezingen zelfs geen vermelding waard. Een degelijk sociaal beleid wel. En daar blijven wij voor gaan.

 

Met vriendelijke groeten,

Didier THYS.

Voorzitter N-VA / Hove.

NVA