Het netto belastbaar inkomen in België bedroeg in het aanslagjaar 2012 gemiddeld 16.651 euro, zo blijkt uit de jongste statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie. Ondertussen bestaan er ook gegevens opgesplitst per gemeente en daarin nog eens per wijk. 

Geld 100 dollar

Aangezien alle media deze gegevens reeds publiceerden (de gangsters en kandidaat-inbrekers lezen spijtig genoeg mee), gaan wij niet achterblijven.

Volgens de Federale Overheidsdienst Economie was Hove in 2010 de derde rijkste gemeente van het land. De gemeente komt achter Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen, met een gemiddeld inkomen van 23.511 euro per persoon) en Keerbergen (Vlaams-Brabant, 22.058 euro), zo bleek uit de toenmalige cijfers van het netto belastbare inkomen. In het jaar 2010 bedroeg het gemiddelde inkomen per persoon in Hove 21.616 euro. Dat was 38,6 procent meer dan het nationale gemiddelde. Andere rijke Antwerpse gemeenten waren Schilde (20.869 euro), Bonheiden (20.349) en Aartselaar (20.345). De armste gemeenten van de provincie Antwerpen waren Baarle-Hertog (13.289 euro), de stad Antwerpen (14.212 euro) en Rijkevorsel (14.938 euro).

Geld dollars

Huidige cijfers

Vlaanderen blijft vandaag nog steeds de rijkste regio van België, met een netto belastbaar inkomen van gemiddeld 17.765 euro. Negen van de tien rijkste gemeenten liggen in Vlaanderen, de enigste uitzondering is Lasne in Waals-Brabant.  Aan de top van de rangschikking staat nog steeds Sint-Martens-Latem, met een gemiddeld inkomen van 25.375 euro. Dat is meer dan de helft boven het Belgisch nationaal gemiddelde. Vlaanderen kende in 2012 ook de sterkste inkomenstoename tegenover het jaar 2011 : een stijging van +3,6 procent. De verschillen met de rest van België lopen verder uit elkaar.

Het netto belastbaar inkomen bestaat uit alle netto inkomsten (uit arbeid, kapitaal, huurinkomsten, …) min de aftrekbare uitgaven. De cijfers worden verzameld op basis van de jaarlijkse belastingaangiften. Het gaat om gemiddelden en die statistieken worden meestal wel vertekend door de uitersten.

Kustgemeenten

Terwijl de welvaart in de centrumsteden daalt (invloed van immigratie), worden de inwoners van de kustgemeenten almaar rijker (veel gepensioneerden).

Tien jaar geleden hadden slechts drie kustgemeenten een welvaartsniveau boven het Belgische gemiddelde. Vandaag liggen ze er bijna allemaal boven. Knokke-Heist is de rijkste kustgemeente.

Geld euro's

Het inkomen per wijk in Hove

De FOD Economie (*) heeft ook cijfers van het netto belastbaar inkomen per statistische sector, dat is een opdeling die veel gedetailleerder is dan het gemeentelijk niveau, het gaat tot het niveau van de wijken. De krant Het Nieuwsblad bracht deze kaart als eerste naar buiten.

De kaart is ingekleurd op basis van het mediaan netto belastbaar inkomen van 2012, dit mediaan inkomen geeft aan wat een doorsnee inwoner verdient, en wordt niet beïnvloed door extreme bedragen. In een wijk met te weinig aangiften wordt het inkomen omwille van privacy redenen niet gepubliceerd, onbewoonde wijken (bossen, weiden, heide, havengebieden, waterplassen, … werden rood gekleurd omdat er toch niemand woont buiten enkele diersoorten die niet belastingplichtig zijn).

Op de bewuste kaart is Hove ingedeeld in tien wijken : twee zijn er onbewoond en hebben een rode kleur : de vallei van de Koude beek (het natuurontwikkelingsgebied Fruythout) en de omgeving van de bossen van Moretus en het Uilenbos (begrenzing achter de woningen van de Lintsesteenweg, de gemeentegrens met Boechout en de Lauwerijkbeek), in geen van beide gebieden is er menselijke bewoning.

Er zijn zes Hovese wijken die ingedeeld staan in een licht rode kleur met een mediaan inkomen van 25.000 tot 30.000 euro : de Bloemenwijk, het gemeentecentrum, de omgeving van de Lintsesteenweg (met zijn aanliggende wijken zoals de ‘Vogeltjeswijk’ en ‘Dallaswijk’), de Boshoekwijk (het gebied ten zuiden van de Lauwerijkbeek/Lachenenbeek), de Vredewijk en Hoverheide (Hoverheide, Groenstraat, Mechelsesteenweg).

Twee wijken kleuren in Hove ‘wijnrood’ (bordeaux-kleur) met een gemiddeld inkomen tussen 30.000 en 50.000 euro : de wijk Groot-Hoofs Veld (nieuw appartementscomplex aan de Boechoutsesteenweg samen met de Appelkantstraat en de Grensstraat) en de wijk rond het Hovese gemeentehuis (zuidelijk deel Geelhandlaan vanaf kruispunt met Leon Dumortierstraat, Acacialaan, Berkenlaan, Paul van Ostaijenlaan, Parklaan, Beukenlaan, Elzenstraat).

Het gaat hier steeds over gemiddelden : in iedere wijk zijn er natuurlijk uitschieters plus en min.

vlaanderen-Brussel-Wallonie

Inkomens het laagst in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Brussel 19 gemeenten) scoort erg slecht : het gemiddelde inkomen bedraagt er 13.312 euro. Maar liefst zeven van de tien gemeenten met de laagste inkomens in België liggen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Helemaal onderaan de rangschikking hangt de gemeente Sint-Joost-ten-Node, met een gemiddeld inkomen van amper 8.242 euro. Dat is 50,5 procent onder het nationaal gemiddelde. Hier wonen zeer veel immigranten afkomstig uit arme landen uit Afrika en de rest van de wereld.

In Wallonië ligt het gemiddeld inkomen op 15.736 euro. Tegenover 2011 is dat een toename met 3 procent, maar op vijf jaar tijd kende het Waalse Gewest wel de grootste inkomensstijging : +14,7 procent. Indien ze willen, kunnen ze wel de Walen. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest  werden de inwoners in de besproken periode gemiddeld 8,5 procent rijker.

 

(*) Bron : FOD Economie – Netto belastbaar inkomen van het inkomstenjaar 2012

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.