Doe een gift !

Wees solidair met de bevolking – Yezidi’s, Assyriërs, Suryani’s, Chaldeërs, Turkmenen, …- van Shengal en Rojava !

 

ISIS in actie in Irak en Syrië (foto: www.rt.com)
IS in actie in Irak en Syrië (foto: www.rt.com)

Het afgelopen jaar zijn tienduizenden vrouwen en mannen, gezinnen met kinderen, ouderen en thuislozen uit Rojava, de Koerdische regio in Syrië, op de vlucht moeten slaan voor de brutaliteit van IS, de ‘Islamitische Staat’. Sinds begin juli verspreidt het meedogenloze geweld van IS zich ook over Zuid-Koerdistan, het noorden van Irak, thuis van zevenhonderdduizend Yezidi’s – een eeuwenoude Koerdische religie – en evenveel Christenen van allerlei strekking.

De tragedie bereikte een absoluut dieptepunt in de eerste weken van augustus. IS startte een offensief in de regio Shengal, spiritueel centrum van het Yezidisme. Meer dan driehonderdduizend Yezidi’s en andere volkeren moesten hebben en houden achterlaten. Tienduizenden families vluchtten de bergen in, waar ze dagenlang vast zaten in een verzengende hitte zonder eten of drinken. Anderen trokken richting Rojava, Zuid-Koerdistan of Noord-Koerdistan (Turkije).

 

Vrouwen bij de Koerdische verdedigingseenheden
Vrouwen bij de Koerdische verdedigingseenheden

De getuigenissen over de onmenselijkheden die IS in Shengal heeft aangericht zijn weerzinwekkend. Deze salafistische groepering beschouwt de Yezidi als ‘duivelaanbidders’. Zij krijgen letterlijk de keuze tussen bekering tot Islam of de dood. Zevenduizend mensen kwamen zo aan een gruwelijk einde. Overlevenden spreken van onthoofdingen, ontledingen en mensen die levend worden begraven. Tot drieduizend meisjes en vrouwen zijn ontvoerd en gevangengehouden en worden in de golfstaten verkocht als seksslaaf aan Arabische sjeiks voor amper honderd dollars.

Degenen die er in slagen te ontsnappen aan de nachtmerrie wacht een nieuwe reeks beproevingen. De meesten van hen trachten de Turkse grens over te steken, maar de Turkse staat wil hen kost wat kost buiten houden, zo nodig met kogels en traangas. Éénmaal in Turkije kunnen zij enkel beroep doen op privé-initiatieven opgericht door Koerdische grensgemeentes en lokale organisaties.

Tot honderdduizend Yezidi strandden in Rojava en zijn momenteel ondergebracht in het Newrozkamp in het Koerdische kanton Cizîrê, zelf een doelwit van IS-aanvallen. De Koerdische regio in het noorden van Irak zag de afgelopen maanden in het totaal tweehonderdduizend personen toestromen, waardoor het totaal aantal vluchtelingen verdubbelde.

Opvanginfrastructuur is in het door burgeroorlog geteisterde Syrië zeer precair. Rojava biedt, als één van de meest stabiele gebieden in Syrië, al onderdak aan 1,2 miljoen Syrische ontheemden. Daarenboven raken levensmiddelen en hulpgoederen zeer moeilijk binnen, mede door de gesloten grensovergang met Turkije.

Met deze oproep willen wij de lokale opvanginitiatieven in Noord- en Zuid-Koerdistan en Rojava steunen. De mensen op de vlucht kunnen niet rekenen op enige hulp van de Turkse, Syrische en Iraakse overheden maar overleven louter op altruïsme en menselijk medeleven. Deze opvanginitiatieven moeten voorzien in het gehele levensonderhoud van de bewoners: onderdak, voedsel, psychologische, medische en administratieve bijstand. Elke bijdrage is van goud waard.

Geld dollars

DOE EEN GIFT OP IBAN : BE35 8538 5112 7037, BIC : SPAABE22, Koerdisch Instituut vzw,
MET MEDEDELING “SOS SHENGAL ROJAVA”

Koerdisch Instituut Brussel

Bonneelstraat,   16

1210    Sint-Joost-ten-Noode/Brussel

Tel. 02/ 230.34.02.

Koerdisch.instituut@skynet.be

www.kurdishinstitute.be

Koerden voelen zich geen Turken
Koerden voelen zich geen Turken !